Hoe duurzaam is Amsterdam?
Hoe staat het ervoor met de duurzame ontwikkeling van Amsterdam? Hoe willen we dat de toekomst voor onze hoofdstad eruit ziet? En wat moeten we nu doen om daar te komen? Die vragen beantwoorden wij met De Gezonde Stad Monitor.
Onderzoek naar de duurzame ontwikkeling van Amsterdam
Elk jaar onderzoekt De Gezonde Stad de voortgang van de duurzame ontwikkeling van Amsterdam. Dat doen we aan de hand van de vijf thema’s: energie, voedsel, groen, schone lucht & vervoer, en afval. We blikken terug op het afgelopen jaar, onderzoeken de huidige stand van zaken per thema en brengen in kaart wat er nu moet gebeuren om van de stad een duurzame en gezonde leefomgeving te maken.
RESULTATEN 2023
Amsterdammers niet alleen in energiecrisis, maar ook in 'groencrisis'.
Dit is alweer de zevende editie van De Gezonde Stad Monitor! Enkele opvallende uitkomsten: bijna de helft van de Amsterdammers zet de verwarming niet aan op momenten dat zij dat wel graag willen. Ook bleef de hoeveelheid groen per inwoner wéér afnemen. In 2022 was er 28,65 m2 groen per Amsterdammer, terwijl dat in 2020 nog 29,75m² groen was. En liggen 7 van de 10 meest versteende buurten van Nederland in Amsterdam.
Er is ook positief nieuws: het blijkt dat met name de generatie millennials en Gen Z positief staan tegenover groen en afval scheiden. Meer dan andere generaties geven zij bijvoorbeeld aan GFT afval te scheiden en willen zij meer bomen in hun buurt.
Benieuwd naar alle resultaten? Download de factsheets!
Illustraties door Youri Alvites.
Wil je in actie komen? Doe dan mee met onze projecten
Bekijk alle projectenDenk je na dit gelezen te hebben, ik wil in actie komen! Bekijk dan onze projecten en zie hoe jij bij kan dragen aan een duurzamer Amsterdam.

Neem contact op met Annick
Annick is directeur
“Amsterdam is een van de mooiste plekken om te wonen. Er zijn geweldige kansen om de stad gezonder, groener en duurzamer te maken. Met name door duurzame oplossingen tastbaar te maken, te beginnen op de plek waar je direct het verschil kan maken en goede voorbeelden te delen. De positieve energie en kracht die nodig is voor vernieuwende projecten zit vaak bij de bedrijven en inwoners van de stad. Daar gaan we mee aan de slag.”