Hoe duurzaam is Amsterdam?

Hoe staat het ervoor met de duurzame ontwikkeling van Amsterdam? Hoe willen we dat de toekomst voor onze hoofdstad eruit ziet? En wat moeten we nu doen om daar te komen? Die vragen beantwoorden wij met De Gezonde Stad Monitor!

Onderzoek naar de duurzame ontwikkeling van Amsterdam

Elk jaar onderzoekt De Gezonde Stad de voortgang van de duurzame ontwikkeling van de stad. Dat doen we op een aantal thema’s; voedsel, groen, energie, grondstoffen en schone lucht. Per thema bepalen we niet alleen een lange termijn ambitie, maar ook wat we dit jaar moeten doen om een gezonde stad te krijgen. 

Resultaten 2019

Het groen neemt af per Amsterdammer en we scheiden minder afval!

Dit blijkt uit de vierde publicatie van De Gezonde Stad Monitor. De resultaten van dit jaar laten zien dat we weliswaar minder afval per persoon produceren, maar dat we sinds 2016 ook nauwelijks beweging zit in de hoeveelheid afval dat we scheiden (17,4% in 2018 vs. 19,1% in 2016). Als je grofvuil niet meerekent scheiden we thuis 12,4%. Dat kan veel beter natuurlijk!

De hoeveelheid groen per Amsterdammer blijft afnemen, sinds 2014 met 1,2 m2 per inwoner. Dit komt doordat de stad en haar inwonersaantal groeien, maar de hoeveelheid groen niet meegroeit. De gemeente Amsterdam heeft sterke klimaatambities en neemt het voortouw om van Amsterdam een klimaatneutrale en circulaire stad (2050) te maken. “We hebben alle Amsterdammers en een radicale aanpak nodig om deze doelen te behalen”, aldus Jaap de Jong, directeur van De Gezonde Stad.

Benieuwd naar de resultaten? Check de video of download het onderzoeksrapport. 

Video: Studio Frances Ro

Document: Download hier het volledige rapport van de Gezonde Stad Monitor

Downloaden
Data

Benieuwd naar alle data?

Ben jij echt enthousiast geworden over de Monitor en wil jij je neus dieper in de data achter deze publicatie steken? Dat kan! Hieronder vind je het databestand waarop wij de resultaten van onderzoek gebaseerd hebben. 

Document: Download de data!

Downloaden

Wil je in actie komen? Doe dan mee met onze projcten

Bekijk alle projecten

Denk je na dit gelezen te hebben, ik wil in actie komen! Bekijk dan onze projecten en zie hoe jij bij kan dragen aan een duurzamer Amsterdam.

Neem contact op met Annick
Annick is directeur

“Amsterdam is een van de mooiste plekken om te wonen. Er zijn geweldige kansen om de stad gezonder, groener en duurzamer te maken. Met name door duurzame oplossingen tastbaar te maken, te beginnen op de plek waar je direct het verschil kan maken en goede voorbeelden te delen. De positieve energie en kracht die nodig is voor vernieuwende projecten zit vaak bij de bedrijven en inwoners van de stad. Daar gaan we mee aan de slag.”

06-48012761 annick@degezondestad.org
Blog
Tips voor een duurzaam leven in de stad!
Op ons blog posten we regelmatig updates met de leukste tips voor een duurzaam leven in de stad!
Vertel me meer
Nieuwsbrief
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
In onze nieuwsbrief lees je als eerste over onze duurzame projecten en events.
Vertel me meer
Over ons
Over De Gezonde Stad
Benieuwd naar De Gezonde Stad en onze aanpak? Graag stellen we ons even aan je voor!
Vertel me meer