GFT-afval in Amsterdam, waar laat je het?
In Amsterdam wordt per bewoner jaarlijks nog geen 1 kg GFT-afval opgehaald. Ter vergelijking: in Rotterdam is dit 17 kg. GFT-afval scheiden kan, en moet beter. Jouw GFT-afval kan namelijk worden gebruikt als grondstof waar planten heel blij van worden! In deze blog leggen we uit hoe je GFT-afval makkelijker kan scheiden. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, en wel heel belangrijk!
- Geplaatst 1 februari 2022
Jouw afval kan weer iets nieuws worden!
De schillen van jouw appel, het klokhuis, of het kontje van de broccoli zitten bomvol waardevolle voedingsstoffen! Lever je deze apart in? Dan kan het gecomposteerd worden en zo super waardevolle voeding voor boeren, of jouw eigen moestuin en planten worden. Dus red dit potentiële zwarte goud van de verbrandingsoven, en scheiden maar! Dit is een proces waarbij bacteriën, schimmels en insecten het afval opeten en omzetten in vruchtbare compost vol voedingsstoffen. Deze compost kan worden gebruikt om jouw plantjes beter te laten groeien.
31%
Rest
Hierdoor bestaat 31% van ons restafval uit waardevolle GFT-grondstoffen.
0.6kg
Hoeveel?
In 2020 werd maar 0.6 kg GFT-afval per Amsterdammer gescheiden opgehaald
73%
Doel
In 2030 moet 73% van de Amsterdammers GFT-afval gescheiden kunnen inleveren.
Hoe scheiden?
GFT-afval in Amsterdam
Oké, scheiden is dus echt heel nuttig. Maar hoe doe je dat en vooral waar kan dat in Amsterdam?
Amsterdam
GFT-afval scheiden via de gemeente.
Op sommige plekken in de stad wordt GFT-afval gescheiden opgehaald, zoals in de S- en W-buurt in Zuidoost, in Geuzenveld en op IJburg, Steigereiland en Java-eiland. Hier staan bakken op straat waar je het GFT-afval in kan gooien, die door de gemeente worden geleegd. Daarna verwerkt de gemeente dit op grootschalige schaal, met verschillende doeleinden. Ze vergisten GFT-afval tot groengas, warmte, compost, condenswater, citrusbrandstof en CO2. Het groengas kan bijvoorbeeld worden gebruikt als brandstof voor de afvalwagens, de warmte gaat naar kassen in de regio, en de compost is nuttig voor de (stads)landbouw en tuinen van bewoners. Er zijn al projecten om de Amsterdamse compost in Amsterdam te gebruiken. Zo wordt onze stad steeds meer circulair!
Wormenhotel
GFT-afval scheiden in buurtwormenhotels
GFT-afval kan ook ingeleverd worden in wormenhotels. Door de stad heen zijn een aantal wormenhotels verspreid waar je GF- en GFT-afval in kwijt kan. De hotelgasten zijn in dit geval wormen die smullen van jouw groente- en fruitschillen, dit verteren en daarna weer uitpoepen.De wormenpoep is rijke compost die je kan gebruiken in je (moes-)tuin of in de plantenbakken op je balkon. Is er bij jou in de buurt geen wormenhotel? Vraag er dan een aan voor bij jou in de straat! Hierboven zie je het prachtexemplaar van Compostier. Andere plekken waar je een wormenhotel aanvraagt zijn Cocasa, of de gemeente!
De Gezonde Stad is bezig met composteren in verschillende buurten in Amsterdam. Zo hebben we in onze eigen Tropentuin bij het Oosterpark een wormenhotel staan van compostier. En met ons project Afval naar Oogst kan je composteren in Amsterdam West en de Indische Buurt. En heel binnenkort op nog veel meer locaties in de stad! Meld je aan voor onze https://degezondestad.org/nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.
Doe het zelf!
GFT-afval scheiden bij jou thuis.
Wil je niet wachten, en zelf aan de slag met het scheiden van je groente- en fruitafval? Dat kan! Heb je een tuin, of groot balkon? Maak dan een eigen compostbak. Hierin kan veel afval, ideaal dus als je van tuinieren houdt. Op deze website staat een handig stappenplan.Heb je twee linkerhanden? Geen zorgen! Er zijn er ook bedrijven die kant en klare compostbakken en –emmers leveren. Op de website van Haxo en Trendyyard staan een aantal mooie designs voor zowel binnen- als buitenshuis.
Heb je nou iets minder ruimte? Ga dan voor een wormenemmer. Een wormenemmer is ook nog eens heel eenvoudig te maken. Hoe? Dat lees je in onze blog ‘maak je eigen wormenpoep’.
Compost is nuttig!
Wat te doen met compost.
Sla twee vliegen in een klap en leg een moestuin aan en gebruik daarvoor je zelf geproduceerde compost! Op deze manier sluit je echt alle kringlopen door zelf je groente te verbouwen, op te eten, en de restjes van deze groente weer te composteren! Een andere optie is het compost naar een moestuin in je buurt brengen.
Op deze manieren zorgen we er samen voor dat ook de waardevolle grondstoffen uit ons GFT-afval weer een nieuwe bestemming krijgen!