GFT-afval in Amsterdam, waar laat je het?

Heb jij weleens geprobeerd je groente- en fruitafval te scheiden in Amsterdam? Dat is nog lang niet zo makkelijk, want waar moet je het laten? Zonde, want in gft-afval zitten waardevolle grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden als we goed scheiden. GFT-afval kan bijvoorbeeld worden omgezet in rijke compost. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet om GFT-afval te scheiden makkelijker en bovenal leuker te maken. (Foto: wormenhotel van Le Compostier)

We gooien waardevolle grondstoffen weg

In veel steden wordt GFT-afval al gescheiden opgehaald in de bekende ‘groene bak’. In Amsterdam ontbreken deze groene bakken en wordt het GFT-afval dus vaak niet gescheiden. Er zijn ooit wel pogingen gedaan om dit te verhelpen, maar tot nu met weinig succes. GFT-afval dat gescheiden is kan worden gebruikt voor het maken van biogas of kan worden gecomposteerd. Compost is een gezondere manier van de grond vruchtbaar maken dan kunstmest of potgrond (dat van veen wordt gemaakt). Heel erg belangrijk dus om ons GFT-afval te scheiden! En daarvoor zijn we niet afhankelijk van de gemeente. Er zijn vele manieren en initiatieven waarmee we dit zelf kunnen doen.

65%
Doel
In 2020 moet 65% van al het afval gescheiden in Amsterdam worden.
28%
Werkelijkheid
Amsterdam scheidt nu nog maar 28% van haar afval.
>35
Wormenhotels
In Amsterdam zijn er momenteel meer dan 35 wormenhotels waar jij je gft-afval in kwijt kan.
GFT-afval

Waar kan ik mijn GFT-afval kwijt in de stad?

Waar kunnen we ons GFT-afval nu laten? Door de stad heen zijn een aantal wormenhotels verspreid waar je GF- en GFT-afval in kwijt kan. De hotelgasten zijn in dit geval wormen die smullen van jouw gf-afval. De wormenpoep (dit klinkt viezer dan het is) is rijke compost die je kan gebruiken in je (moes-)tuin of in de plantenbakken op je balkon. Is er nog niet eentje in de buurt? Vraag dan er dan een aan voor bij jou in de straat! Het prachtexemplaar dat te zien is de headerfoto is van Le Compostier. Andere plekken waar je een wormenhotel aanvraagd zijn CocasaBuurtcompost of de gemeente! 

Compostbak

Hoe bouw ik een compostbak?

Maar wat nou als je ver van een wormenhotel woont of er geen initiatief in je buurt is om GFT-afval te verzamelen? Niet getreurd, er zijn nog genoeg andere oplossingen! Een van de mogelijkheden is een compostbak neer te zetten op je balkon of in je tuin. Dit kan door er zelf een te maken of een te bestellen.

Wil je je eigen compostbak bouwen? Volg dan hieronder het stappenplan en klaar is kees! 

 1. Zet de gewenste afmetingen uit met lint op de grond, het makkelijkste is een afmeting van  1x1 meter;
 2. Boor met een grondboor vier gaten op de hoeken en zet hier ronde palen in vast;
 3. Graaf tussen de palen een rechte sleuf van 15 centimeter diep. Hier begraaf je zo meteen de rand van het gaas;
 4. Knip grofmazig gaas op maat. Hier is dat 1x1,15 meter per zijde. Het is handig om één stuk minder hoog te maken, bijvoorbeeld 85 cm, zodat je aan de voorkant makkelijker bij je composthoop komt;
 5. Sla de randen van het gaas met krammen vast tegen de ronde palen. Zorg dat de onderste 15 cm in de sleuf valt, en dat de bovenkant is uitgelijnd met de palen.

De materialen zijn verkrijgbaar bij verschillende bouwmarkten en tuincentra. Kijk op de website van Milieucentraal om deze stappen uitgebreider na te kijken, wat alle do’s en don’ts zijn van een goedwerkende compostbak zijn en wat er allemaal in kan gooien.

Heb je twee linkerhanden? Geen zorgen! Er zijn er ook bedrijven die kant en klare compostbakken en –emmers leveren. Op de website van Haxo en Trendyyard staan een aantal mooie designs voor zowel binnen- als buitenshuis. 

Wormenemmer

Hoe bouw ik een eigen wormenemmer?

Heb je geen tuin of balkon? Dan is een wormenemmer misschien iets voor jou! 

Een wormenemmer is ook nog eens heel eenvoudig te maken. 

 1. Gebruik 2 of 3 in elkaar passende emmers met goed passende deksels;
 2. Vul een van de emmers met water, karton en papier en laat dit enige tijd weken;
 3. Boor gaatjes net onder de rand van de andere emmer en ook in de bodem;
 4. Bedek de gaatjes van deze emmer met lagen krantenpapier;
 5. Knijp het natte papier en karton uit en leg daarvan een laag van 10 cm op de bodem van de emmer met de gaatjes;
 6. Leg op de laag papier een laag compost of moestuinaarde en voeg daarna de compostwormen toe;
 7. Voeg droog beddingsmateriaal toe (karton, papier, hout, stro);
 8. Gooi het water uit de eerste emmer, leg een baksteen of platte steen op de bodem en zet de tweede emmer met compost erin, let erop dat de gaatjes bovenin vrij blijven;
 9. Klaar voor gebruik!

Voor verdere tips kijk op de website van Le Compostier

Compost

En wat dan te doen met die compost?

Sla twee vliegen in een klap en leg een moestuin aan en gebruik daarvoor je zelf geproduceerde compost! Op deze manier verbouw je zelf je groenten en kan je het afval daarvan weer in je compostbak doen. Een andere optie is het compost naar een moestuin in je buurt brengen!

Op deze manieren zorgen we er samen voor dat ook de waardevolle grondstoffen uit ons GFT-afval weer een nieuwe bestemming krijgen!

Neem contact op met Tim
Tim is Community & Communicatie Manager

Tim de Broekert is onze Community & Communicatie Manager. Hij zorgt voor onze community en is bij De Gezonde Stad verantwoordelijk voor alle communicatie en content creatie. "Een gezonde stad is mogelijk als iedereen mee doet!". Tim heeft hiervoor bij verschillende communicatiebureaus gewerkt en is ook bekend van het urban farming collectief ‘Stadsboeren’. Werk jij aan een duurzaam initiatief of project? Wil je samenwerken met De Gezonde Stad? Of voor persaanvragen, neem contact met hem op!

06-51788398 tim@degezondestad.org
Project
Zero Waste Lab
Het Zero Waste Lab is een buurtlab voor het inzamelen en upcyclen van gescheiden afval.
Vertel me meer
Blog
Groenten verbouwen in de stad, hoe gaat dat?
Je eigen groenten verbouwen is niet alleen heel leuk, urban farming is ook nog eens heel goed voor de stad. Lees hier onze tips!
Vertel me meer
Blog
De tip om goed plastic te scheiden
Plastic scheiden, wanneer doe je het nou echt goed? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.
Vertel me meer