Zero Waste Lab

Het Zero Waste Lab is een buurtlab voor het inzamelen en upcyclen van gescheiden afval. In jouw afval zitten namelijk vele grondstoffen die weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Het is daarom belangrijk dat we goed scheiden. Bij het Zero Waste Lab kan je terecht met al jouw afval in ruil voor een mooie beloning!

Zo wordt afval scheiden leuk en waardevol

Het Zero Waste Lab is een buurtlab voor sociale en circulaire innovatie. Hier lever jij je gescheiden afval in in ruil voor waardemunten die je kunt verzilveren bij ondernemers uit de buurt. Bijvoorbeeld voor een gratis kopje koffie of korting op verse groente en fruit, kleding of een tweedehands fiets. Het ingeleverde afval wordt hergebruikt, gerecycled of geupcycled. Zo werken wij samen met the Upcycle die in hun sociale werkplaats weer nieuwe producten maakt van jouw afval. Op deze manier maken we afval scheiden leuker en zorgen we ervoor dat waardevolle grondstoffen niet verloren gaan. 

Waarom?

Waarom afval scheiden zo belangrijk is

In Amsterdam wordt slechts 28% van al het afval gescheiden, terwijl dit in de rest van Nederland gemiddeld 51% is. De doelstelling van Amsterdam is om 65% van ons huishoudelijk afval te scheiden in 2020. Belangrijk, want in dit afval zitten dus belangrijke grondstoffen. In 2020 willen we drie keer meer grondstoffen uit ons afval halen. Tijd dus voor actie! In Met het Zero Waste Lab willen we hier aan bijdragen en grondstoffen zoveel mogelijk hergebruiken, door het leuker te maken voor jou om je afval gescheiden in te leveren. 

Bekijk hier de volledige website van Zero Waste Lab

Meer informatie
Update

Update Zero Waste Lab

Het afgelopen jaar hebben we meer dan 20.000 kilo gescheiden afval ingezameld, zijn meer dan 5000 batterijen ingeleverd en heeft onze prikploeg zo'n 500 volle zakken afval bij elkaar geveegd. Onwijs bedankt voor je deelname en alle kilo's afval die we samen een nieuwe bestemming hebben kunnen geven! 

Na twee enorm succesvolle jaren hebben we het Zero Waste Lab op het Dapperplein voor nu helaas moeten sluiten. Dit betekent natuurlijk niet dat we met Zero Waste Lab stoppen. We zijn achter de schermen bezig met de doorontwikkeling van dit project en zetten ons in om circulaire oplossingen te ontwikkelen voor de stad! Heb je nog munten? Die kan je gewoon nog inleveren bij de ondernemers uit de Dapperbuurt.

>20K
Kilo afval
De afgelopen jaren hebben we samen meer dan 20.000 kilo gescheiden een nieuwe bestemming gegeven.
>500
Volle zakken afval
Onze prikploeg heeft meer dan 500 volle zakken afval bij elkaar geveegd.
Afval

Waar kun je je gescheiden afval inleveren?

Waar moet jij nu heen met jouw gescheiden afval? Breng het naar de verschillende afvalpunten van de gemeente.

Keep up the good work!

 

Neem contact op met Juliët
Juliët is projectleider

"Game changers beginnen met voorstellingsvermogen. Om te kunnen zien dat wat nu nog niet mogelijk is, morgen wel haalbaar is.” Als game changer werkt Juliët aan deze mooie ambitie: Amsterdam is in 2050 een volledig circulaire stad. Hiervoor werkt ze als projectleider circulair samen met bewoners, het bedrijfsleven en de overheid aan nieuwe oplossingen en verrassende projecten. Haar frisse optimisme en ervaring als adviseur bij het adviesbureau Jonge Honden komen hierbij goed van pas.

06-14889187 juliet@degezondestad.org

Wil jij op de hoogte blijven van dit project? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Dan hoor jij als eerste over de nieuwe ontwikkelingen.

Je bent nu lid van onze nieuwsbrief!
Thema
Grondstoffen
De Gezonde Stad wil het makkelijker en leuker maken voor bewoners om afval te scheiden. Omdat we dan deze waardevolle grondstoffen weer opnieuw kunnen gebruiken voor iets anders.
Lees meer
Project
Act on Your Carbon Impact!
De Gezonde Stad biedt trainingen aan om jouw CO2-footprint te verlagen.
Lees meer
Blog
De tip om goed plastic te scheiden
Om het makkelijk voor je maken, geven we je de komende tijd praktische tips voor het scheiden van afval. Deze keer is het de beurt aan plastic!
Lees meer