Dé tip om goed plastic te scheiden
Amsterdam en afval scheiden, dat is nog geen gelukkig huwelijk. In 2020 moeten wij volgens de gemeente 65% van al ons afval scheiden. Nu scheiden we nog maar 28% van ons afval. Een behoorlijke klus, waarmee we snel aan de slag moeten! Om het makkelijk voor je maken, geven we je de komende tijd praktische tips voor het scheiden van afval. Deze keer is het de beurt aan plastic!
- Geplaatst 3 februari 2020
Plastic recycling is belangrijk!
Hoe beter we ons afval scheiden, hoe beter we hier nieuwe grondstoffen uit kunnen halen, waar we nieuwe producten van kunnen maken. Belangrijk dus om goed te scheiden! Dat klinkt alleen makkelijker dan het is. Want wat kan wel goed gerecycled worden en wat niet?
Plastic scheiden
De crime van het scheiden van plastic
Plastic is een multi inzetbaar en onverwoestbaar product. Maar we kennen de negatieve gevolgen ook maar al te goed – plastic soep, rietjes in neusgaten van schildpadden, microplastics die niet verdwijnen etc. Door goed te scheiden kunnen we hier iets aan doen. Alleen scheiden is lang zo makkelijk nog niet. Plastic is namelijk een verzamelnaam is voor verschillende soorten kunststof. En ieder van die soorten moet op een eigen manier gerecycled worden, als ze al gerecycled kunnen worden. In principe geen probleem, maar jouw plastic tandenborstel alleen bestaat al uit minstens 3 verschillende soorten plastic. Voordat deze effectief gerecycled kan worden, zouden deze drie plastics gesepareerd moeten worden. Voor één tandenborstel.
Hoe dan wel?
Plastic scheiden, hoe doe je het dan wel goed?
Niet getreurd! Goed scheiden van plastic is mogelijk, als je de volgende vuistregel in je achterhoofd houdt.
Is het plastic gebruikt om in te pakken, dan kan je het veilig in de plasticbak kwakken.
En ja, daar vallen drinkpakken ook onder!
Uitzonderingen
Uitzonderingen bevestigen de regel en ook bij het scheiden van plastic bestaan ze, te weten:
- Verpakkingen met aluminiumfolie, zoals chipszakken
- Zwarte plastic schalen
- Vleesschalen met piepschuim
- Plastic dat geen verpakking is, als speelgoed en tuinstoelen
- Medicijnverpakkingen, zoals doordrukstrips
- Niet schoongemaakt plastic, maar hier valt makkelijk iets aan te doen
De NOS heeft het hier een overzichtelijke infographic van gemaakt.
Tip
De ultieme tip
Heb je al je plastic weten te sorteren en een prachtige zak weten te vullen? Dan is er nog één laatste stap die de kans op recycling van je plastic aanzienlijk vergroot. Lever je plastic aan in een doorzichtige zak. Zo makkelijk? Ja zo makkelijk. Plastic dat wordt aangeleverd in grijze vuilniszakken kan onterecht aangezien worden voor huisafval en beland dan alsnog in de verbrandingsoven. Zonde van je harde werk.
Afscheidingswijzer
Toch nog twijfels over jouw plastic scheid-kunsten? Met deze super handige afvalscheidingswijzer kan je per product kijken in welke bak je afval gegooid moet worden.
Geen afval
The extra mile - Geen afval produceren is nog beter!
Je bent hard aan het werk, vult de ene plastic zak na de ander en verbaast je over de kleine hoeveelheid zakken restafval die je huis nog maar verlaten. Wat ben je lekker bezig! Maar ergens begint er iets te knagen. Je voelt je super trots op al die zakken gescheiden plastic, maar tegelijkertijd bekruipt je een gevoel van schaamte. Heb ik zoveel afval geproduceerd? Voor iedereen die dit stadium heeft bereikt is het een logische stap om na te denken over hoe nodig al dat plastic is. Daag jezelf uit en ga op zoek naar manieren om minder gebruik van plastic te maken. Ga een 30-days-challenge aan en koop 30 dagen lang geen plastic dat maar één keer gebruikt wordt. Denk aan rietjes, koffie deksels en groenten en fruit verpakt in plastic. Scheiden geeft een goed gevoel, maar minder plastic gebruiken voelt nóg beter.!
Belonen
Beloon jezelf als afval-scheid-pro
Al je harde werk mag beloond worden. En wat is een beter cadeau dan één die het scheiden leuker én makkelijker maakt.
- De Bin Bang is een design-prullenbak die het scheiden én het wegbrengen van afval makkelijker maakt! In een prullenbak zitten meerdere gedeelten waar verschillend afval in gescheiden kan worden.
- Bij IKEA kun je jouw kast zo inrichten dat afval scheiden een makkie wordt.
- Helemaal leuk zijn de afvalbakken als LECO-stenen, waarmee je zelf kunt bouwen. Speels én handig! Helaas nog niet te koop, maar een mens moet ergens van kunnen dromen.
Project
Zero Waste Lab
Met het Zero Waste Lab maken we afval scheiden leuker en makkelijker. Voor elke zak afval die je bij het Lab inlevert krijg je waardemunten die je inlevert voor korting in de buurt.
Thema
Grondstoffen
Grondstoffen worden wereldwijd schaarser, terwijl we de grootste grondstof recht onder onze neus zomaar verbranden. Juist ons afval. Als we goed scheiden, kunnen we dit afval upcyclen naar nieuwe producten.