Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Groen

De Gezonde Stad zet zich in voor een groen Amsterdam. Dit doen we door met bewoners parken en groene daken aan te leggen of binnentuinen te vergroenen.

Meer groen in de stad is belangrijk

Groen in de stad is belangrijk. Het houdt de stad koel, het houdt water vast, het ziet er mooi uit en maakt ons bovendien gelukkig! Allemaal aspecten die nodig zijn voor een fijn leven in de stad.

Waarom

Groen maakt de stad klimaatbestendig

De Gezonde Stad zet zich in voor een groen Amsterdam. Dat is hard nodig ook, want het wordt warmer in de stad en extreme regenbuien zetten de stad steeds vaker onder water. Daarnaast groeit Amsterdam flink, maar de hoeveelheid groen per bewoner groeit niet evenredig mee. Er is juist in grote steden een daling te zien van de hoeveelheid groen per persoon. Extra groene gebieden in de stad bieden een oplossing voor de problemen die de groei van de stad en gevolgen van klimaatverandering met zich meebrengen.

60

m2 groen per Amsterdammer

De hoeveelheid groen in de stad was 60 m2 per bewoner in 2020. In 2015 was dit 71,4 m2. De hoeveelheid groen per bewoner neemt dus af.

16%

van de stad is groen

In Amsterdam is 16% van het landoppervlak in de stad groen. Amsterdam Noord en Zuidoost zijn de groenste stadsdelen.

4

graden verschil

Groengebieden koelen de stad. In de stad kan het tot vier graden Celsius warmer zijn dan in de groengebieden rondom de stad.

10

minuten lopen naar een park

In 2050 moet er voor elke Amsterdammer binnen tien minuten lopen een park te vinden zijn.

Het doel

2 keer zoveel groen in 2025

Vergroening is dus belangrijk om de stad duurzaam, klimaatbestendig en leefbaar te houden. In 2025 willen we dat er twee keer zoveel groen in de stad is ten opzichte van 2015. Vergroenen kan op allerlei manieren: op daken, gevels en muren, op versteende pleinen, vergeten stukjes stad en op braakliggende terreinen. Het is belangrijk voor de biodiversiteit dat er gevarieerd groen wordt aangelegd en dat groene gebieden van mindere kwaliteit worden verbeterd.

Document: Factsheet 'Groen'

Download

Onze groene projecten in Amsterdam

Bekijk alle projecten