Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Park om de Hoek

Transformeer die saaie, versteende plek bij jou om de hoek tot je eigen buurtpark. Samen met je buren, om in te kunnen ontspannen en elkaar te ontmoeten. Zo creëren we samen gezellige, groene buurtparken door de hele stad.

Groen

Meer groen in de stad

Met Park om de Hoek willen wij Amsterdam vergroenen door alle versteende plekken in de stad te veranderen in groene en gezellige buurtparken. Zo maken we samen met bewoners van Amsterdam een groene stad, die beter is opgewassen tegen hevige regenbuien en hitte. Want groen koelt de stad en neemt overtollig regenwater op. Van groen word je bovendien vrolijk en het maakt je buurt er een stuk leuker op!

Waarom

De groene ontmoetingsplekken in de buurt

Groen brengt mensen bij elkaar en zorgt voor ontmoeting. Door die saaie en ongebruikte plek of plein om te toveren tot een groen buurtpark creëeren we een plek met meerwaarde. Doordat jij hem zelf ontwerpt samen met je buren creëeren we meerwaarde die ook bij jullie past. Met Park om de Hoek willen we ervoor zorgen dat de openbare ruimte groener wordt. En vooral dat jij de mogelijkheid krijgt om jouw buurt op jouw eigen manier te vergroenen, samen met bewoners, bedrijven en de gemeente.

97

Buurten

Amsterdam heeft in het totaal 97 buurten.

7

Parken om de Hoek

In zeven buurten in Amsterdam.

Hoe?

Elke buurt een park

Amsterdam heeft 97 buurten. Elke buurt verdient een park! Tot nu toe hebben hebben wij in Amsterdam zeven Parken om de Hoek gecreëerd. Drie daarvan liggen aan de drukke Wibautstraat. Twee anderen bevinden zich in Amsterdam-Noord op de Vegastraat en Hoornsestraat. Eentje ligt aan Minahassastraat in de Indische Buurt en een aan de andere kant van de stad bij het Gibraltarbad. Dit betekent meer dan 2500 m2 zichtbare vergroening in Amsterdam. Dit hebben wij samen met meer dan 200 bewoners en ondernemers voor elkaar gekregen.

We hebben nog heel wat buurten te gaan. De Universiteit Wagening bracht 40 geschikte locaties voor ons in kaart, bekijk ze hier. Heb jij ook een versteende plek in de buurt, die wel wat groen kan gebruiken? Kijk hieronder hoe je zelf aan de slag kan gaan!

locaties

Waar liggen de parken?

Even een frisse neus halen? Hier vind je de aangelegde parken:

  • Nieuwe Maan Park in Tuindorp Oostzaan
  • Zomers Buiten in Tuindorp Nieuwendam
  • Qué pasa Minahassa?! in de Indische Buurt
  • De Ruyschtuin aan de Wibautstraat
  • Belgiëpark aan de Wibautstraat
  • Cygnuspark aan de Wibautstraat
  • Gibraltarbad in Bos en Lommer

Zelf aan de slag!

De Park om de Hoek methode helpt je verder

Wij ontwikkelden de Park om de Hoek-methode zodat jij met je buren of buurtorganisatie zelf een Park om de Hoek te realiseren. Hoe dit park eruit komt te zien? Dat bepaal jij samen met je buren! Zodat jouw buurt nog meer van jou wordt.

Samen met Bloei & Groei New Economy Studio LA City of Amsterdam bundelden we onze kennis en Park om de Hoek ervaring om tot een deelbare aanpak te komen voor bewoners en buurtorganisaties die zelf aan de slag willen gaan. Een van de uitkomsten is een praatplaat die de stappen laat zien die je doorloopt om hiertoe te komen. Bij een aantal stappen hebben we ook aanvullende tools ontwikkeld die je helpen bij het aanvragen van financiering, maar ook bij het nadenken over diverse stedelijke en sociale uitdagingen. Zoals biodiversiteit, klimaatadaptatie en meer saamhorigheid in de buurt. Via deze link kun je meer informatie vinden over Park om de Hoek. Bekijk de praatplaat hieronder!

Goed nieuws! Ben je een buurt- of welzijnsorganisaties en wil je graag bewoners die hun buurt of straat willen vergroenen op weg helpen? Volg dan de Park om de Hoek-workshop en word Park om de Hoek-expert! Wij komen bij je langs en samen kijken we hoe buurtgroen verbindend kan werken in de buurt! Doe je mee? Neem voor meer informatie contact op met Marijn (marijn@degezondestad.org)

Bekijk hier de volledige website van Park om de Hoek

Meer informatie

Startdatum project

2016

Aantal parken gerealiseerd

7 parken

Waar?

Amsterdam-Oost, -Noord en -West

Aantal deelnemers

Meer dan 200 bewoners en ondernemers

Betrokken partners

Gemeente Amsterdam, Bloei & Groei, Studio L A, New Economy, Stedelijk Groenpunt, stadsdelen Oost en Noord en West, Donkergroen, Van der Tol, Heicom, De Groene Boulevard, Knowledge Mile, Cordaan, Cygnus Gymnasium, VvE De Archipel, Ymere, Gibraltarbad, Stad

Wil jij ook een Park om de Hoek?

Wil jij ook je buurt leuker en groener maken met een Park om de Hoek? Vul dan het contactformulier in en doe met ons mee! Zo zorgen we ervoor dat elke buurt een eigen park krijgt.

Wij gaan uiteraard zorgvuldig met jouw gegevens om, lees hier meer over in onze privacy statement.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.