Schone lucht

Fijnstof en andere luchtverontreiniging is een blijvend probleem in steden, ook in Amsterdam. Nog steeds is er veel fijnstof in de lucht, die we dagelijks inademen. Hier wil De Gezonde Stad iets aan doen.

De lucht in Amsterdam moet schoner

De Gezonde Stad zet zich in voor gezonde lucht in Amsterdam. De lucht in Amsterdam is niet zo gezond. Dit komt door de hoge concentratie fijnstof. Veroorzakers van fijnstof zijn het verkeer, de industrieën en elektriciteitscentrales, maar ook barbecues en houtkachels. Het inademen van fijnstof kan flinke gezondsheidsschade opleveren. Daarom richt De Gezonde Stad zich op het verlagen van de luchtverontreiniging door verkeer. We doen dit onder meer door het fietsen en elektrisch vervoer te stimuleren. Door de ingevoerde milieuzones gaat het wel beter. Wettelijk voldoet Amsterdam onder andere daardoor steeds beter aan de Europese normen voor fijnstof. Toch overschreiden wij nog op teveel plekken de advieswaarde van de World Health Organization (WHO). 

Fijnstof
Verkeer veroorzaakt meer dan 15% van alle fijnstof in de lucht.
Luchtkwaliteit
Slechts twee van de zes meetpunten in de stad voldoen aan de advieswaarde van de World Health Organization (WHO).
Fietsen
De fiets nemen is de makkelijkste manier om bij te dragen aan een schonere lucht.
Meer groen
Je straat, buurt of dak vergroenen helpt ook om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Hoe

Wat kan jij doen?

Een grote luchtvervuiler is het verkeer in de stad (meer dan 15% van de totale fijnstofconcentratie). Dit is een vervuiler waar we direct zelf veel aan kunnen doen. Minder brommen, snorren en auto rijden, meer fietsen! Kan je je auto of scooter geen vaarwel zeggen, ga dan in ieder geval voor de elektrische optie. Dat scheelt al een hele hoop herrie en vieze lucht! Als ook de haven, de omliggende industrie en het vrachtverkeer schoner en duurzamer worden, raken we op de goede weg. Een andere optie is natuurlijk een geveltuintje voor je huis te plaatsen of je buurt op een andere manier groener te maken. 

Verder lezen