Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Schone lucht

Fijnstof en andere luchtverontreiniging is een blijvend probleem in steden, ook in Amsterdam. Nog steeds is er veel fijnstof in de lucht, die we dagelijks inademen. Hier wil De Gezonde Stad iets aan doen.

Schone lucht

De lucht in Amsterdam moet schoner

De lucht in Amsterdam is niet zo gezond. Dit komt door de hoge concentratie fijnstof. Veroorzakers van fijnstof zijn het verkeer, de industrieën en elektriciteitscentrales, maar ook barbecues en houtkachels. Het inademen van fijnstof kan flinke gezondsheidsschade opleveren. Door de ingevoerde milieuzones gaat het wel beter. Wettelijk voldoet Amsterdam onder andere daardoor steeds beter aan de Europese normen voor fijnstof.

Toch overschreiden wij nog op teveel plekken de advieswaarde van de World Health Organization (WHO). Amsterdam heeft de slechtste luchtkwaliteit van alle Nederlandse steden, er is nog steeds een negatief effect op de gezondheid van de stadsbewoners en er hangt een flink prijskaartje aan de medische kosten. Ondanks de verbetering van de afgelopen jaren kan en moet het dus nog een stuk beter!

Fijnstof

Verkeer veroorzaakt meer dan 15% van alle fijnstof in de lucht.

3x meer elektrisch

Sinds 2015 is het aantal elektrische auto’s in Amsterdam verdriedubbeld.

Fietsen

De fiets nemen is de makkelijkste manier om bij te dragen aan een schonere lucht.

Minder roet

Sfeerverwarming (een gezellig vuurtje) is de op twee na grootste bron van roet in de Amsterdamse lucht.

Hoe

Wat kan jij doen?

Een grote luchtvervuiler is het verkeer in de stad (meer dan 15% van de totale fijnstofconcentratie). Dit is een vervuiler waar we direct zelf veel aan kunnen doen. Minder brommen, snorren en auto rijden, meer fietsen! Kan je je auto of scooter geen vaarwel zeggen, ga dan in ieder geval voor de elektrische optie. Dat scheelt al een hele hoop herrie en vieze lucht! Als ook de haven, de omliggende industrie en het vrachtverkeer schoner en duurzamer worden, raken we op de goede weg. Een andere optie is natuurlijk om zoveel mogelijk parkeerplekken te vervangen door groene parkjes.

Document: Factsheet Schone Lucht

Download