Energie

In Amsterdam is bijna alle energie die we gebruiken opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen. Dit kan veel duurzamer!

Tijd voor duurzame energie

In Amsterdam halen wij het overgrote deel van onze energievoorziening uit fossiele brandstoffen. Dit is niet meer van deze tijd. Als we naar een klimaatneutrale stad willen met schone lokale energie zonder uitstoot van CO2, is echt een grotere verandering nodig.

Waarom

De duurzame energievoorziening groeit niet evenredig mee met de stad

Gelukkig wordt er ook steeds meer duurzame energie opgewekt. Het aantal zonnepanelen in de stad neemt langzaam toe en het energieverbruik per Amsterdammer daalt. Toch lopen we nog hopeloos achter op de gemeentelijke doelstellingen voor een klimaatneutrale stad. Die stellen dat in 2020 er 20% meer duurzame energie per inwoner moet worden opgewekt dan in 2013. Als we kijken naar de huidige cijfers wordt dit niet gehaald. Doordat Amsterdam groeit is de hoeveelheid opgewekte duurzame energie per inwoner zelfs gedaald.  

20%
Doel
In 2020 moet er 20% meer duurzame energie per bewoner worden opgewekt ten opzichte van 2013.
<10%
Werkelijkheid
In werkelijk is deze stijging in duurzame energie per bewoner maar 10% geweest ten opzichte van 2013.
Energieverbruik
Het energieverbruik per bewoner daalt jaarlijks. Onder andere door beter geïsoleerde woningen.
Zonnepanelen
In 2016 waren er 96.000 zonnepanelen in Amsterdam die stroom geven aan zo'n 12.000 huishoudens.
Hoe

Wat je zelf kunt doen?

Energie lijkt een groot thema, toch zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om bij te dragen aan minder CO2 uitstoot en een duurzamere energievoorziening voor de stad.

  • Zo kan je duurzame energie afsluiten en je huis goed laten isoleren. 
  • Je kan zonnepanelen op je dak plaatsen. Als je een plat dak hebt kun je zelfs een groen dak nemen in combinatie met zonnepanelen. Dat is helemaal duurzaam. 
  • En je kan overstappen naar een aardgasvrije woning, te beginnen met electrisch koken.

Verder lezen