Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Scrubben met koffieprut!

Als je een echte koffiedrinker bent, heb je vast vaak genoeg met dit ‘afval’ te maken: koffiedik. Het prutje dat overblijft nadat je jouw nodige opkikker hebt gehad. Maar wat als we het nou eens niet als afval beschouwen maar er iets anders van maken.. Koffiedik is namelijk erg veelzijdig en een extreem goed huis, tuin en keukenmiddel!

  • Geplaatst 31 augustus 2021

Een perzikhuid door koffiedik

Dat koffiedik multifunctioneel is, is wel duidelijk door de hoeveelheid tips die te vinden zijn over wat je ermee kunt. Zo kun je oesterzwammen kweken op koffiedik, je kunt er je moestuin mee bemesten of je gootsteen ontstoppen, maar het is ook te gebruiken voor persoonlijke verzorging.

Verzorgingsproducten zijn vaak verpakt in plastic en bevatten allerlei onnatuurlijke en niet-duurzame bestanddelen, zoals parabenen, sulfaten, palmolie en micro-plastics. Gelukkig zijn er steeds meer duurzame, zero-waste alternatieven, maar hoe leuk is het om van je eigen koffieafval verzorgingsproducten te maken. Je kunt koffiedik gebruiken om je haar mee te wassen, je adem te verfrissen, verzorgingscrème én een lichaamsscrub van te maken. In deze blog laten we je zien hoe je een koffiedikscrub maakt!

 

 

Aan de slag

Maak zo jouw koffiescrub!

In deze blog lees je stap-voor-stap hoe je van koffiedik een scrub maakt voor het lichaam.

Benodigdheden: 

2 eetlepels koffiedik
2 eetlepels suiker
1 eetlepel olie (elke soort olie voldoet, kies degene die jij het fijnst vindt)
1 glazen potje
optioneel: kaneelpoeder (voor een nóg betere geur)

 

  1.  Meng eerst alle ‘droge ingrediënten’ met elkaar; de koffiedik, suiker en eventueel kaneelpoeder
  2. Voeg de olie toe aan dit mengsel en roer het glad (voeg meer olie toe voor een vloeibaardere scrub of minder voor een dikkere scrub)
  3. Verdeel het mengsel in het glazen potje
  4. Scrubben maar!

Let op: Omdat je met verse en natuurlijke producten werkt zal je de scrub voor het beste resultaat gelijk moeten gebruiken, de scrub kan in een afgesloten potje ongeveer 3 weken goed blijven.

Voordelen

Voordelen van koffiedik voor je huid

Het gebruik van een koffiescrub maakt je huid steviger doordat het de aanmaak van collageen een boost geeft. Zo kan je morgenochtend tijdens/na het drinken van je koffie het koffiedik ook gelijk de badkamer in meenemen en jezelf verwennen met een heerlijke verse scrub! Beter, verser en lekkerder ga je het niet krijgen!

Geniet van je zelfgemaakte koffiedikscrub en verwen jezelf zowel van binnen als buiten met koffie!

Duurzame tips

Duurzame tips

Voor als je de smaak te pakken hebt, we hebben nog veel meer hands-on blogs! Lees in deze blog hoe je duurzamer kan schoonmaken, of ga op plasticdieet met deze tips. Wil je zelf een plantje laten groeien uit een pit? Lees hier hoe dat moet.