10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Duurzaam schoonmaken doe je zo!

Terwijl we wachten op de lente, is het nu de perfecte tijd om ons huis klaar te maken voor het nieuwe seizoen! Maar hoe doe je dit duurzaam? Wij geven tien huis-, tuin-, en keukentips! Zo is jouw huis binnen no time weer spik en span!

  • Geplaatst 14 februari 2024

De duurzame aanpak

Schoonmaken is een gedoetje. Toch heeft het veel voordelen. Je huis is weer netjes en je verbrandt calorieën tijdens het boenen. Maar zijn al die chemische schoonmaakmiddelen wel nodig of zijn er duurzame alternatieven?

In vlekverwijderaars, glasreinigers en ruitenwissers zitten vluchtige organische stoffen. Deze zorgen voor luchtvervuiling. Daarnaast bevatten sommige schoonmaak spuitbussen distikstofoxide. Dit broeikasgas is 250 keer sterker dan CO2 en draagt dus bij aan de opwarming van de aarde. Bovendien kunnen schoonmaakmiddelen en verpakkingen na gebruik het milieu vervuilen. Genoeg redenen dus om dit duurzamer aan te pakken! Lees verder hoe je dit kunt doen.

De basis

Wat mag er niet ontbreken in je keukenkastje?

  • Kies voor schoonmaakmiddelen met een duurzaam keurmerk, bijvoorbeeld het Europees Ecolabel, Ecogarantie en het Nordic ecolabel.
  • Geef een tweede leven aan je oude sokken, t-shirts en tandenborstels. Hiermee kun je het hele huis boenen en schrobben.
  • Gebruik citroen om jouw oven, magnetron en ramen schoon te maken. Citroen is een supersterke, biologisch afbreekbare ontvetter.
  • Soda en schoonmaakazijn kun je voor van alles gebruiken. Ze werken net zo goed als chemische schoonmaakmiddelen en zijn minder schadelijk voor het milieu. Even mengen met een beetje water, en je tapijt, badkamer, toilet en gootsteen zijn zo weer fris en fruitig.

Duurzaam wassen

Groene wasjes grote wasjes

  • Probeer minder wasmiddel te gebruiken. Als kleding niet erg vies is, wordt het met alleen water al redelijk schoon!
  • Veel kledingstukken bestaan voor een deel uit plastic, bijvoorbeeld polyester en nylon. Tijdens het wassen komen er microplastics vrij. Een oplossing hiervoor is de Guppyfriend waszak die aangeeft 99 procent van de microvezels op te vangen. Dit helpt de plastic soep te verminderen!
  • Lekker weertje? Hang je was buiten te drogen en laat die droger lekker uit!

Consuminderen

Zo verbruik je minder water en energie tijdens het schoonmaken

  • Het gebruik van warm water is de grootste milieubelaster tijdens schoonmaken. Probeer dit dus te beperken.
  • Raak viezigheid kwijt met een sloffenbeleid! Een hele simpele en nuttige tip is het dragen van sloffen in huis. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde buitenkant van een schoen 421.000 bacteriën bevat. Meer dan 90 procent van deze bacteriën komt op jouw vloer terecht. Laat die schoenen dus voortaan in het gangetje staan. Dan hoef je minder vaak te stofzuigen of te dweilen, en gebruik je dus minder stroom én minder water.
  • Stop met het gebruik van chemische luchtverfrissers. Deze zijn slecht voor jouw gezondheid en dragen bij aan smog in de lucht. Een alternatief is makkelijk: zet een jampot in je kamer met een laagje soda en een paar druppels essentiële olie. Zo ruikt jouw huis snel weer fris. Goed doorluchten is ook simpel en effectief.

Er zijn dus heel veel duurzame manieren om schoon te maken. Maar hoe zorg je ervoor dat je dit niet zo vaak hoeft te doen? Richt je huis minimalistisch in. Minder troep zorgt voor minder schoonmaak oppervlak. Less is more!

Aan de slag

Meer weten?

Ben je enthousiast geworden door deze blog en wil je meer weten over dit onderwerp? Schaf ‘het Grote Poetsboek’  van Diet Groothuis aan. Hier staan nog meer simpele wetenswaardigheden in over poetsen. Succes met de duurzame winterschoonmaak!

Beeld header: Dille & Kamille