Oud brood bestaat niet: zo maak jij alle restjes op!
Een boterham als ontbijt, een broodje voor de lunch en stokbrood bij het avondeten. Nederlanders houden van brood! Maar, brood is een versgebakken product en je kan het niet al te lang bewaren. Na ongeveer vier dagen droogt het uit. Veel mensen vinden het dan niet meer lekker en gooien het weg. Dit betekent dat Nederlanders elk jaar héél erg veel boterhammen in de prullenbak belanden: 60 miljoen per week om precies te zijn. Daar moet verandering in komen! Daarom geven we in deze blog een paar tips om oud brood te voorkomen én wat manieren om het alsnog te gebruiken.
- Geplaatst 9 februari 2022
Verandering is broodnodig
Wereldwijd wordt 1/3 van al het geproduceerde voedsel weggegooid. Hierdoor is voedselverspilling één van de grootste oorzaken van klimaatverandering. Nederlanders verspillen jaarlijks 34,4 kg eten, en het grootste deel hiervan is brood. Superzonde, want brood bevat hartstikke nuttige grondstoffen die je heel goed kan hergebruiken. Nog beter is natuurlijk om het brood gewoon zelf op te eten.
Waarom gooien we het dan toch weg? Uit een onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat veel mensen de kapjes en kontjes van brood niet lekker vinden, en deze belanden dan ook vaak in de afvalbak. Ook weten Nederlanders soms niet wat ze met het oude brood moeten doen. Daarom helpen we je graag om broodverspilling tegen te gaan!
34.3
Voedselverspilling
Nederlanders gooien jaarlijks 34.3 kg eten weg
7.3
Hoeveel kilo?
Per persoon wordt jaarlijks 7.3 kg brood en deegwaren weggegooid.
60
Broodbakken
De gemeente heeft meer dan 60 broodbakken neergezet om oud brood in te leveren.
Hoe bewaren?
Oud brood voorkomen
Brood blijft twee tot vier dagen goed in je keukenkastje. In de vriezer kan je brood zelfs tot een maand lang bewaren. Maar, je hebt zelf zeker invloed op hoe snel brood droog en hard wordt. Zo heeft het soort broodzak veel invloed op de kwaliteit van je brood.
1. Katoenen zak
Een herbruikbare katoenen zak zorgt ervoor dat er minder plastic verpakkingsmateriaal nodig is voor jouw boterhammetjes. Een nadeel van een katoenen zak is wel dat er makkelijker lucht bij het brood komt, waardoor het wat sneller uitdroogt. Een katoenen zak is ook niet optimaal voor het invriezen. Hierdoor kun je je brood maar twee weken in de vriezer bewaren.
2. Papieren zak
Bij bakkers komt brood vaak in een papieren zak, in plaats van plastic. Papier is makkelijker te recyclen dan plastic, maar ook hierbij is het nadeel dat het brood sneller uitdroogt. Papieren zakken kunnen dan weer wél gebruikt worden om brood in te vriezen.
3. Plastic zak
Brood uit de supermarkt wordt meestal verkocht in een plastic zak. In een plastic zak wordt brood minder snel droog dan in een papieren of katoenen zak. Een plastic zak is ook perfect om brood in te vriezen. Wil je liever niet bij elk brood een nieuwe plastic zak gebruiken? Koop je brood dan in een katoenen zak, en vries het thuis in in een oude plastic zak. Zo gebruik je minder plastic!
De milieubelasting van het verpakkingsmateriaal is over het algemeen lager dan van verspilling. Dus welke zak je ook gebruikt, je bent het meest duurzaam als je het bewust gebruikt en ervoor zorgt dat je zo min mogelijk brood weggooit.
Hoe gebruiken?
Oud brood gebruiken
Is je brood toch uitgedroogd? Gooi het dan niet weg, maar gebruik het zelf! Nu eet 50% van de Nederlanders oud brood niet meer op, terwijl je er hartstikke lekkere dingen mee kan maken! Natuurlijk moet je eerst even kijken, ruiken en proeven of het brood nog goed is. Ruikt het niet muf? En zit er geen schimmel op het brood? Dan kan je het brood nog prima eten. Wentelteefjes en croutons zijn bij de meeste mensen bekend, maar er zijn nog veel meer manieren om oud brood te gebruiken. We hebben hieronder drie opmaaktips op een rijtje gezet.
1. Broodpudding
Een klassieker in het Verenigd Koninkrijk, maar in Nederland wordt het tegenwoordig minder gegeten: de broodpudding. Broodpudding is een mengsel van oud brood, melk, eieren, suiker en specerijen dat samen wordt gevormd tot een heerlijke cake. Wit brood, bruin brood, croissantjes of pistoletjes: alle restjes kunnen in dit gebakje. Kijk bijvoorbeeld hier het recept van Yvette van Boven. Of deze vegan versie!
Panzanella
Italianen weten prima wat te doen met oud brood: je maakt er gewoon een broodsalade van! Weinig werk, maar met een spectaculair resultaat. Gebruik hiervoor liever een heel brood dan sneetjes, zodat de dressing goed in in de grote stukken brood opgenomen worden. Klik hier voor een recept!
Broodquiche
Het bladerdeeg van je quiche of hartige taart kan je prima vervangen door oud brood! Helemaal niet ingewikkeld, maar wel heel erg lekker. Op deze site vind je een recept, maar je kan de ingrediënten natuurlijk gewoon aanpassen aan jouw smaak.
Laat je verder inspireren door deze toffe initiatieven! Baking Lab gebruikt ‘oud’ brood als basis voor een nieuw brood van nieuwe broden. In deze afvalvrije bakkerij gebruiken ze oud brood ook graag als croutons, of door de bulgur. In onze blog lees je meer over hun missie!
Ook bij de Tweede Jeugd houden ze van oud brood. Vooral bekend van hun supertosti’s, maar hier zijn ook crostini’s en croutons van gered brood te vinden. Tenslotte is er natuurlijk nog het bammetjesbier van Instock. Hierin zijn de oude bammetjes van Albert Heijn verwerkt.
En, via de app Seenons worden afvalstromen van bedrijven en sportclubs gekoppeld aan grondstofverwerkers. Zij gebruiken jouw oude brood om bier, nieuw brood en biogas te maken!
Hoe recyclen?
Oud brood toch weggooien
Heb je zoveel brood dat je het ook met bovenstaande recepten niet op kan maken? Gooi het dan niet in de restafvalbak, maar op één van onderstaande plekken. Zo kan het nog worden hergebruikt, en belandt er minder op de vuilnisbelt.
1. De kinderboerderij
Op de kinderboerderij zijn er genoeg dieren die smikkelen van oud brood. Ook groente- en fruitresten kan je hier afgeven. Geef het trouwens niet zelf aan de dieren, want voor onder andere ganzen en eenden is brood niet zo gezond. Daarom kan je brood trouwens ook beter niet aan de vogels in het park geven.
2. De broodkliko
Gemeente Amsterdam zamelt brood in, om er vervolgens groene energie van te maken. Op deze kaart zie je waar dit in Amsterdam kan. Lever het brood in zonder broodzak, anders kan het niet goed worden gebruikt. Je kan het brood ook inleveren bij Cascoland in Bos en Lommer, een pionier op het gebied van broodvergisting!
3. In de GFT-bak
In de groente- fruit en tuinafvalbak mag niet alleen GFt-afval, ook brood en andere deegwaren zijn hier welkom. Let er wel op dat het een GFT-bak is en geen composthoop: wormen en insecten eten brood te langzaam om er compost van te maken.Via deze kaart zie je waar in Amsterdam GFT-bakken staan. Milieucentraal heeft op een rijtje gezet wat er allemaal precies in mag.
Delen!
Laat het ons weten
Heb jij één van de recepten gemaakt, of ga je je brood voortaan op een andere manier bewaren? Laat het ons weten, door De Gezonde Stad te taggen op social media of de tag #afvalvrijleven te gebruiken.
Wil je in actie komen? Doe dan mee met onze projecten
Bekijk alle projectenSamen maken we Amsterdam gezond! Hier vind je een aantal van onze lopende projecten.