Groenten inmaken? Zo doe je dat!
Je lekkere boterham met jam, zuur bij je maaltijd, of ansjovis uit blik; dit zijn allemaal voorbeelden van ingemaakt eten. Inmaken is een eeuwenoude techniek die ervoor zorgt dat je eten langer kan bewaren. Tegenwoordig conserveren we thuis ons voedsel een stuk minder, en dat is zonde want het is een perfecte manier om het langer te bewaren. En het is heel simpel, dus jij kan het ook!
- Geplaatst 25 september 2021
Waarom blijft eten langer goed als je het inmaakt?
Vroeger, toen nog niet bijna alle producten het hele jaar rond in de supermarkt beschikbaar waren, was het heel normaal om overgebleven groente en fruit in te maken. Ook vlees en vis werd ingemaakt om langer te bewaren, denk aan rillettes en paté. Handig, toen verre reizen nog per boot plaatsvonden en soms maanden konden duren.
Hoe kan het dan dat je eten op deze manier zo lang houdbaar blijft? Dat komt door de techniek die je gebruikt. De makkelijkste en meest gebruikte techniek is warm inmaken. Doordat je eten verhit, en terwijl het nog heet is in warme potten doet en meteen afsluit, ontstaat er een vacuüm in je pot. Er komt dus geen lucht van buitenaf bij en daardoor ook geen bacteriën, waardoor je eten een stuk minder snel bederft. Je kan ook dingen koud inmaken, hierbij is zout vaak het belangrijkste ingrediënt wat ervoor zorgt dat er geen andere bacteriën bij bijvoorbeeld ingelegde ansjovis komen.
Voorbereiding
Wat heb je nodig om aan de slag te gaan?
Het beeld wat je bij inmaken hebt, is misschien dat van gigantische apparatuur, rookovens en professionele keukens. Gelukkig heb je helemaal niet veel nodig en kan je in je eigen keuken, hoe groot of klein hij is, ook gewoon van alles inmaken. Je hebt potten nodig, en je gebruikelijke kookpannen.
Het belangrijkste bij alle manieren van inmaken is dat je in een steriele omgeving werkt. Zorg ervoor dat alles spik en splinter schoon is, anders bederft je smakelijke jam door de bacteriën alsnog. Je begint dus met het steriliseren van je glazen (weck)pot. Dit doe je door de pot een kwartier in een schone pan met heet water uit te koken, of door de pot rechtop gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven op 130 graden te zetten. Als je een klassieke weckpot met rubberen ring gebruikt, verwijder die dan voor het steriliseren en was de ring goed af met een sopje.
Recept
Zo maak je knolselderijchutney
De keuzes van ingrediënten om in te maken zijn eindeloos, maar het duurzaamste is natuurlijk om met seizoensproducten te werken. Op dit moment zijn groenten als pastinaak en knolselderij in het seizoen, dus delen we met jullie een verrukkelijk recept voor knolselderijchutney uit Inmaken van Jonah Freud en Noni Kooiman.
Ingrediënten voor 3-4 potten:
- 1 knolselderij
- 250 gram uien
- 2 goudrenetten
- 2 tenen knoflook
- 1 el geraspte gember
- 200 gram witte basterdsuiker
- 200 ml appelazijn
- 1tl zout
- 1tl mosterdzaad
- ½ tl cayennepeper
Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes. Pel de ui en snijd in ringen. Schil de goudrenetten, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes. Pel en snipper de knoflook. Doe de knolselderij met de ui, appel en knoflook in een (jam)pan. Voeg alle overige ingrediënten toe en breng aan de kook. Laat de chutney op een heel laag vuurtje zeker 1 uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe door. Mocht er te weinig vocht in de pan zitten waardoor de inhoud kan gaan aanbranden, voeg dan een klein beetje water toe.
Vul de goed schoongemaakte potten met de chutney, draai de deksels erop en laat ze ondersteboven afkoelen. De chutney is in de ongeopende potten lang houdbaar. Bewaar eenmaal geopende potten in de koelkast.
Impact
Samen tegen voedselverspilling
Zo’n 9% van ons eten verdwijnt ongebruikt in de afvalbak. Dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Een deel van dit eten zouden we prima langer kunnen bewaren door het in te maken. Dus help mee om voedselverspilling tegen te gaan en gooi jouw groenterestjes vanaf nu nooit meer in de afvalbak!
Heb je de smaak te pakken, dan zijn er genoeg lekkere recepten om uit te proberen. Wij worden heel blij van de recepten uit Inmaken van Jonah Freud en Noni Kooiman, Zoet, zuur & zout van Diana Henry, of Instock Cooking. Wil je nog meer verrassende combinaties van ingemaakte groenten proeven? Ga dan langs bij Thulls Deli in Amsterdam Oost, voor de lekkerste kimchi, pickles, en huisgemaakte zuurkool.