10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

De wereld veranderen met twee handen

Elke maand interviewt De Gezonde Stad een duurzame Amsterdamse koploper. Deze maand spreken we Natascha Hagenbeek. Zij bracht tien jaar geleden als één van de eersten stadslandbouw naar Amsterdam en leeft naar de naam van haar project: I can change the world with my two hands. Natascha is kunstenaar. In 2010 begon zij met de ontwikkeling van een ecologisch kunstproject. Samen met de buurt toverde zij een binnenterrein met dood zand en stenen tussen huizenblokken in Amsterdam-West om tot een groene, eetbare oase van 1200 vierkante meter. Een project dat op allerlei manieren aansluit bij het huidige klimaatprobleem, want “verandering moet nu gebeuren!”, benadrukt Natascha.

  • Geplaatst 8 maart 2022

Hoe draag jij bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?

“Op ons binnenterrein werken we samen aan vergroening en duurzaamheid in de buurt. Dat doen we op verschillende manieren waaronder met lokale voedselproductie. Kijk, dat is de productietuin. Daar produceren we voedsel dat voorheen naar onze winkel ging en naar restaurants in de buurt. In de moestuinen eromheen verbouwen buurtbewoners zelf hun groente. Daar rechts hebben we allerlei kruiden. Die gebruiken we voor thee en gerechten die we in het Tuinkafe serveren.” 

“Ook werken we samen met De Gezonde Stad aan het project ‘Van afval naar oogst’. Buurtbewoners kunnen bij ons hun groente- en fruitresten inleveren die wij vervolgens composteren en verwerken in de tuin. De oogst van volgend jaar haalt voeding uit het ‘afval’ van het afgelopen jaar. Natascha laat vijf grote composteertrommels zien bij de ingang. “Deelnemers aan het project ‘Van afval naar oogst’ krijgen een sleutel waarmee ze op ieder moment hun keukenafval in de trommels kunnen doen. Er doen al meer dan 100 mensen mee aan het project.”

“Verder vangen we regen op in containers en kratten, en pompen we met een zelfgeslagen pomp water uit de grond op. In totaal ca. 25.000 liter. Hiermee proberen we het gebruik van kraanwater te voorkomen. En we hebben nog meer plannen. Met alle activiteiten laten we zien wat er allemaal mogelijk is om bij te dragen aan duurzaamheid en stimuleren we een meer ecologische leefstijl bij bewoners.”

start

Waarom ben je dit project gestart en hoe kwam je op het idee?

“Ik kwam op het idee toen een vriendin in New York een gemeenschappelijk beheerd parkje liet zien midden in een wijk. Hier ontstond mijn gevoel dat community gardens belangrijk en weer actueel zouden gaan worden. Zo startte ik in 2010 met de ontwikkeling en conceptvorming van I can change the world with my two hands.”

toekomst

Wat is jouw droom? Waar werk je naartoe?

“We hebben samen met vele vrijwilligers de afgelopen tien jaar keihard gewerkt om het terrein bebouwbaar te maken. Het was hier een soort woestijn. Wij hebben hier beetje bij beetje vruchtbare aarde naartoe gebracht en zo de tuin vanaf de grond opgebouwd. Ik heb negen jaar fulltime gewerkt om een stevige organisatie op te bouwen. Ik vind het belangrijk dat initiatieven blijven bestaan. Een nieuw initiatief opzetten is stap één. Een initiatief verduurzamen is nagenoeg nog belangrijker voor de stad. Mijn droom voor I can change the world with my two hands is dat de stevige organisatie, ook zonder mij, blijft voortbestaan.

gezonde stad

Hoe ziet jouw ideale Amsterdam eruit?

“De gemeente zou groene terreinen in de verschillende buurten meer moeten koesteren en daar ook meer geld voor moeten uittrekken. Groene, ecologisch ingerichte terreinen verspreid over de stad zijn onmisbaar voor een gezonde en duurzame leefomgeving. Het zijn ook nog eens belangrijke ontmoetingsplekken die sterk verbindend werken.”

aan de slag

Wat kan ik morgen doen om de stad groener, duurzamer en gezonder te maken?

“Je kunt veel kleine dingen in jouw leefstijl veranderen. Ik geloof dat iedereen iets kan doen (I can change…). Ik raad iedereen aan om zelf groenten te verbouwen op je balkon of in de vensterbank. Of begin in ieder geval met composteren. Dat kan heel gemakkelijk met Bokashi emmers. Maar als je geen tijd hebt voor een moestuin of plek hebt om te composteren, kun je ook je keukenafval inleveren bij ons in West of bij één van de wormenhotels verspreid over de stad. Haal de tegels uit je tuin, dat kan gemakkelijk via het project: ‘Tegels eruit, groen erin’. Schaf een regenton aan via Natuur&Milieuteam Zuid. Of maak dan in ieder geval een begin door bewust te kopen. Wees je bewust van wat je koopt en waar je het koopt. Besef dat jouw keuze, de kleine verandering die jij maakt, wel degelijk effect heeft. Je kunt de wereld veranderen met jouw twee handen.”