Van Afval naar Oogst

Samen met I can change the world with my two hands en gemotiveerde Amsterdammers zetten we met dit project een stap richting een circulaire stad. We laten Amsterdammers de hele kringloop ervaren van groente- en fruitafval, naar compost, naar oogst! Doe je mee?

Een gezonde en circulaire stad

Het terrein van I can change the world with my two hands staat letterlijk en figuurlijk midden in de Landlustbuurt. In de binnentuin van 1200m2 aan de Jasper Leijnsestraat 21 in Bos en Lommer kunnen Amsterdammers ervaren wat er mogelijk is op het gebied van lokale voedselproductie, lokaal composteren en opvang van regenwater. Door te laten zien wat er kán, worden Amsterdammers gestimuleerd zelf bij te dragen aan een gezonde en circulaire stad. 

I can change the world with my two hands is een initiatief van stichting Onschatbare Waarde. Het doel van de samenwerking tussen Onschatbare Waarde en De Gezonde Stad is het versterken van de actieve zero waste community van I can change the world with my two hands. Centraal hierin staat een community-based composteersysteem, waarin Amsterdammers groente- en fruitafval inleveren en zo de waardevolle grondstoffen uit organisch afval niet weggooien, maar verwerken tot vruchtbare compost voor de moestuin.

Lees ook het interview met initiatiefnemer Natascha Hagenbeek, over hoe zij het braakliggende terrein aan de Jasper Leijnsenstraat omtoverde tot een eetbare oase. 

Aanpak

Zero Waste Community

Het is voor buurtbewoners al mogelijk om groente- en fruitafval in te leveren bij I can change the world with my two hands. Door onze wijkgerichte aanpak willen we:

  • méér mensen mobiliseren mee te doen
  • een zero waste community opzetten en vergroten
  • Amsterdammers de hele kringloop laten ervaren

We gaan aan de slag met een groeiende en betrokken community, met als centrale locatie het inleverpunt voor gf-afval op het binnenterrein. Samen zorgen we dat afval scheiden leuk is, en ervaar je dat door afval te scheiden, waardevolle grondstoffen niet verloren gaan, maar juist leiden tot de beste oogst.

Ambitie

Onze ambitie: heel Amsterdam gaat afval scheiden!

Onze gezamenlijke ambitie is om op korte termijn 100-150 mensen te activeren rondom afvalscheiding en hergebruik. Dit project vormt de basis voor een opschaalbaar en duurzaam community-based composteersysteem. Een systeem dat op de langere termijn ook op andere plekken in Amsterdam uitgevoerd kan worden.

Aanmelden

Help ons met afval scheiden

Doe mee! Meld je aan voor het inleveren van je groente- en fruitresten bij het terrein van I can change the world with my two hands en help met het omzetten van afval in compost. Zo zorgen we er samen voor dat er geen waardevolle grondstoffen verloren gaan.

Meld je hier aan

Ik wil meedoen!
Bezoek de tuin

Kom langs!

Als je de tuin met eigen ogen wil zien, dan ben je van harte welkom! Het terrein van I Can Change the world my own two hands is geopend voor bezoekers op zaterdagen van 23 mei t/m 26 september van 12.00 - 17.00. De ingang van de tuin zit op de Jasper Leijnsenstraat 21. Een sapje op basis van kruiden uit de tuin bij het Tuinkafé maakt je bezoek compleet!

Neem contact op met Juliët
Juliët is Projectleider

"Game changers beginnen met voorstellingsvermogen. Om te kunnen zien dat wat nu nog niet mogelijk is, morgen wel haalbaar is.” Als game changer werkt Juliët aan deze mooie ambitie: Amsterdam is in 2050 een volledig circulaire stad. Hiervoor werkt ze als projectleider circulair samen met bewoners, het bedrijfsleven en de overheid aan nieuwe oplossingen en verrassende projecten. Haar frisse optimisme en ervaring als adviseur bij het adviesbureau Jonge Honden komen hierbij goed van pas.

06-14889187 juliet@degezondestad.org