Van Afval naar Oogst

Samen met I Can Change the World with My Two Hands en gemotiveerde Amsterdammers zetten we met dit project een stap richting een circulaire stad. We laten Amsterdammers de hele kringloop ervaren van groente- en fruitafval, naar compost, naar oogst! Doe je mee?

Een gezonde en circulaire stad

Het terrein van I Can Change the World with My Two Hands staat letterlijk en figuurlijk midden in de Landlustbuurt. In de binnentuin van 1200m2 aan de Jasper Leijnsestraat 21 in Bos en Lommer kunnen Amsterdammers ervaren wat er mogelijk is op het gebied van lokale voedselproductie, lokaal composteren en opvang van regenwater. Door te laten zien wat er kán, worden Amsterdammers gestimuleerd zelf bij te dragen aan een gezonde en circulaire stad. 

Lees ook het interview met initiatiefnemer Natascha Hagenbeek, over hoe zij het braakliggende terrein aan de Jasper Leijnsenstraat omtoverde tot een eetbare oase. 

Aanpak

Zero Waste Community

Het is voor buurtbewoners al sinds 2013 mogelijk om groente- en fruitafval in te leveren bij I Can Change the World with My Two Hands. Maar nu is het tijd voor een nieuwe stap. Met dit project willen we: 

  • méér mensen mobiliseren mee te doen
  • een zero waste community opzetten en vergroten
  • Amsterdammers de hele kringloop laten ervaren van afval, naar compost, naar oogst

We gaan aan de slag met een groeiende en betrokken community, met als centrale locatie het inleverpunt voor gf-afval op het binnenterrein. Samen zorgen we dat afval scheiden leuk is, en ervaar je dat door afval te scheiden, waardevolle grondstoffen niet verloren gaan, maar juist leiden tot de beste oogst.

Ambitie

Onze ambitie: heel Amsterdam gaat afval scheiden!

I Can Change the World with My Two Hands is een initiatief van stichting Onschatbare Waarde. De gezamenlijke ambitie van Onschatbare Waarde en De Gezonde Stad is om op korte termijn 100-150 Amsterdammers aan de slag te laten gaan met afvalscheiding en hergebruik. Dit project vormt de basis voor een opschaalbaar en duurzaam community-based composteersysteem. Een systeem dat op de langere termijn ook op andere plekken in Amsterdam uitgevoerd kan worden.

Meedoen

Help ons met afval scheiden

Zaterdag 27 juni konden Amsterdammers die zich ingeschreven hebben voor Van afval naar oogst hun sleutel en composteer-starterskit ophalen bij I can change the world with my two hands. Meer dan 100(!) huishoudens hebben zich aangemeld en gaan hun GF-afval voortaan hier inleveren, zodat er waardevolle compost van gemaakt kan worden.

Wil je ook meedoen? Het project is al van start, maar je kan je nog altijd aanmelden voor het inleveren van je groente- en fruitresten via compostinos@icanchangetheworldwithmytwohands.nl. Zo werken we samen aan een circulair & groen Amsterdam!

Workshop

Online workshop composteren

Op donderdag 18 juni organiseerden we een online livestream over composteren. Naast een korte online rondleiding over het terrein van I can change the world with my two hands, vertelden we meer over het project en het compostproces. Ook was er gelegenheid om vragen te stellen. 

Je kan de livestream terugkijken via deze link.

 

Bezoek de tuin

Kom langs!

Als je de tuin met eigen ogen wil zien, dan ben je van harte welkom! Het terrein van I Can Change the World with My Two Hands is geopend voor bezoekers op zaterdagen van 23 mei t/m 26 september van 12.00 - 17.00. De ingang van de tuin zit op de Jasper Leijnsenstraat 21. Een sapje of thee op basis van kruiden uit de tuin bij het Tuinkafé maakt je bezoek compleet!

Neem contact op met Juliët
Juliët is projectleider

"Game changers beginnen met voorstellingsvermogen. Om te kunnen zien dat wat nu nog niet mogelijk is, morgen wel haalbaar is.” Als game changer werkt Juliët aan deze mooie ambitie: Amsterdam is in 2050 een volledig circulaire stad. Hiervoor werkt ze als projectleider circulair samen met bewoners, het bedrijfsleven en de overheid aan nieuwe oplossingen en verrassende projecten. Haar frisse optimisme en ervaring als adviseur bij het adviesbureau Jonge Honden komen hierbij goed van pas.

06-14889187 juliet@degezondestad.org