‘Als hij van klassieke muziek houdt ga ik dat voor hem draaien.’
Dit voorjaar deelden we 150 bomen uit aan Amsterdammers. We spraken vijf boomwinnaars over hun nieuwe, zelfgekozen boom.
- Geplaatst 9 juni 2020
150 bomen voor Amsterdam
Bomen horen bij Amsterdam en hebben een belangrijke functie in de stad. Ze bieden leefruimte voor vogels en insecten, houden regenwater vast, ademen zuurstof en nemen massa’s CO2 op. Bovendien brengen ze rust, focus en vertraging in onze drukke levens.
Omdat deze groene reuzen zo belangrijk zijn hebben we deze lente met ons project Bomen voor Amsterdam 150 bomen geplant in tuinen van Amsterdammers. Wij spraken vijf bomenwinnaars over hun ervaring met hun nieuwe boom: ontdek het verhaal van Gé, Yafit, Brigitte, Dave, en Astou.
Een boom als nieuw begin
‘Als de natuur openbarst word je gewoon gelukkig’
In de binnentuin van het Geuzenhof 1 complex in de Baarsjes ligt een verstopt pareltje: een tuin met een monumentale status, ontworpen door Mien Ruys. De laatste jaren raakte de binnentuin die werd aangelegd in de jaren ’30 steeds verder weg van zijn oorspronkelijke doel: een plek voor rust en samenkomst. Op initiatief van Koen Keepers, Geuzenhofbewoner en groenliefhebber, werd een tuincommissie gevormd om de tuin weer leven in te blazen. Medebewoners Ton, Gerlinde en Gé haakten aan.
Het planten van de kersenboom is een eerste stap naar de opbloei van de ‘vergeten’ binnentuin. Daarom kreeg de kersenboom een centrale plek in de tuin waar in eerste instantie ook hoge bomen stonden. Voor Gé betekent de boom de terugkeer naar een biodivers, levend stukje tuin: ‘Als de natuur in de lente openbarst, dan word je daar gewoon gelukkig van’.
een boom als ankerpunt
Gelukkig in de klei
Ook voor Brigitte staat de boom voor het begin van een nieuw project. Een jaar geleden kochten Brigitte en haar vriend een oude garage in Noord. De eerste stap in dit avontuur werd de verbouwing van de garage tot woonhuis. Nu ze een knusse woonplek hebben gebouwd is het tijd voor de tweede challenge: ‘van een stuk beton een heel groen stuk Amsterdam maken’. Hun kersenboom komt als eerste de betonnen parkeerplaats voor de garage vergroenen en staat symbool voor de start van ‘een nieuw groen begin’.
Waarom een kersenboom? Brigitte heeft er lang over nagedacht maar koos voor een kersenboom om twee redenen. Ten eerste wist ze zeker dat de kersenboom helemaal gelukkig zou zijn in de kleigrond van haar tuin en ten tweede als herinnering aan haar jeugd in Limburg. De kersenboom met de magische lentebloesem was haar lievelingsboom en hoe tof is het dat ze nu, jaren later, haar eigen kersenboom heeft. Voor Brigitte is de boom verbonden aan deze nieuwe ervaring en nieuwe plek. Ze heeft op haar betonnen parkeerplaats herontdekt ‘hoe intens gelukkig je wordt van natuur om je heen’, hoe je dankzij een boom en de natuur eromheen in contact raakt met de seizoenen en de tijd die voorbij vliegt: ‘natuur laat je heel mooi zien dat de seizoenen veranderen dat had ik in de stad niet altijd door’.
Een boom om samen tot rust te komen
‘Als hij van klassieke muziek houdt ga ik dat voor hem draaien’
‘Als hij van klassieke muziek houdt ga ik dat voor hem draaien, anders wordt het jazz’ antwoordde Yafit op de vraag waarom zij een boom moest winnen. Sinds de winter staat de amberboom bij haar tuinhuis. Hier komt Yafit zodra ze vrije tijd heeft. ‘Samen luisteren we naar klassieke muziek. Dat is goed voor de boom en het is goed voor mij’.
Tijd om uit te rusten heeft Yafit nodig; in maart besloot ze haar leven als kunstenares in te ruilen om in de zorg te gaan werken. Ze was nog maar net begonnen toen de coronacrisis begon. Om deze drukke tijd door te komen zoekt Yafit rust en energie bij haar nieuwe boom. Ze ziet haar boom als een bron van levenslessen: ‘Een boom krijgt energie van de zon om blaadjes te groeien, in de herfst raakt hij zijn blaadjes kwijt en zorgen ze weer voeding voor de boom. Zo krijgt een boom niet alleen energie van de zon maar ook van zichzelf.’
Hoe ze dit in haar eigen leven toe kan passen is Yafit nu met haar amberboom aan het ontdekken. Totdat ze het antwoord heeft op haar vraag geniet Yafit met volle teugen van de rust in de schaduw van haar boom.
Een boom om te leren en ontdekken
‘Het geeft ons een nieuw excuus om naar buiten te gaan’
Astou en haar man Joao hebben sinds kort een nieuw familielid: een kersenboom! De verzorging van de boom is nu deel van hun dagelijkse activiteiten. Samen met hun dochter en haar gietertje geven ze hem elke dag water: ‘het geeft ons een nieuw excuus om naar buiten te gaan’. Astou koos voor een kersenboom voor haar dochter, zodat zij leert dat kersen niet in de supermarkt groeien maar aan een boom.
De lessen van de natuur zijn er niet alleen voor hun kleine dochter; ook Astou en Joao leren hoe een boom verandert met de seizoenen, hoe een boom groeit en bloeit. Zo beschrijft Joao de boom als een nieuwe manier om tijd te ervaren: ‘We moeten meer in het moment leven, ons meer concentreren op wat ons omringt en genieten van onze dochter. Dat toont de boom ons het hele jaar door’.
Een boom om te herinneren
‘Deze gekke boom past wel bij mij’
Toen Dave de kans kreeg om een boom te winnen kon hij deze niet voorbij laten gaan. In zijn achtertuin verstopt in de drukte van de stad moést een boom staan en het liefst zo groot mogelijk. Toen Dave ontdekte dat hij een berkenboom kon krijgen was hij helemaal verkocht.
Een paar jaar geleden ging Dave op reis naar Finland, waar deze mysterieuze berkenbomen overal staan. “Elke keer dat een boom daar wordt omgekapt worden er weer tien bomen voor in de plaats geplant,” vertelt Dave. Sinds zijn reis is hij gefascineerd door de boom met ogen in de witte stam: “deze gekke boom past wel bij mij.” Na zijn reis besloot hij de berk voor altijd bij hem te dragen in de vorm van een tattoo, nu heeft hij een levend exemplaar in zijn achtertuin. Zijn berkenboom verraste hem op meerdere vlakken, maar vooral ontdekte hij “hoe blij je met een boom kan zijn.” Zijn tuin midden in Amsterdam was al een gelukje en is nu helemaal perfect.
Voor elke Amsterdammer een boom
Meer groen!
Voor elke Amsterdammer een boom, dit is ons doel. Niet alleen om CO2 op te nemen, de luchtkwaliteit te verbeteren, en de biodiversiteit in de stad te bevorderen maar ook voor jou, omdat een boom je in contact brengt met je omgeving, je tot rust brengt, en je leert over de natuur.
Je kunt nu helaas geen bomen meer bij ons aanvragen maar er zijn gelukkig veel andere manieren om je omgeving te vergroenen. Je kunt natuurlijk zelf een boom in je tuin planten, maar je kunt ook een geveltuin aanvragen, of met zaadbommen de hele stad in bloei zetten. Zo veranderen we Amsterdam samen in een groene en biodiverse oase van rust. Doe je mee?