Maak je stoep groener met een geveltuin!

Ben jij ook klaar met al die tegels en wil je het liever lekker groen bij jou voor de deur? Dan is een geveltuin iets voor jou! En je vraagt ‘m ook nog eens heel eenvoudig aan. Lees hieronder hoe!

Een voortuin in Amsterdam?

Jazeker! De geveltuin is je eigen voortuin van twee stoeptegels breed. Dit betekent tegels eruit, aarde erin en het tuinieren kan beginnen. Zo creëer je je eigen urban jungle bij jou voor de deur.  

Gratis

Een geveltuin aanvragen (geheel gratis!)

Het goede nieuws is dat de gemeente groot fan is van geveltuinen (en wij ook!). Zo groot fan dat iedereen een geveltuin kan aanvragen en dat de kosten van het aanleggen voor de gemeente zijn! Waar wacht je dus nog op? Hoe de aanvraag voor een geveltuin in zijn werk gaat, zochten wij voor je uit.

Aanvraag

Hoe werkt het precies?

Er zijn vier punten waar je rekening mee moet houden, daarna kun je vol enthousiasme een aanvraag voor een geveltuin doen!

  1. Ten eerste moet er genoeg ruimte zijn voor een geveltuin. Klinkt logisch, maar als je buurvrouw in haar scootmobiel straks niet meer bij haar deur kan komen door jouw groene oase, is het maar de vraag of de buurt er zo van opknapt.

  2. Ten tweede moet je eigenaar zijn van de woning. Ben je dat nou niet, maar wil je wel met je groene vingers voor de deur aan de slag? Niet getreurd, met toestemming van de eigenaar kan je de aanvraag alsnog voortzetten.

  3. Ten derde ben jij verantwoordelijk voor het beplanten van je geveltuin. Geen straf, want jij bepaalt dus hoe prachtig jouw geveltuin eruit komt te zien!

  4. Ten slotte, ben jij als aanvrager verantwoordelijk voor het onderhoud van de tuin. Dus zo nu en dan snoeien en flaneren met je gieter. Die urban jungle komt er natuurlijk niet vanzelf.

Viermaal check? Vraag dan hier snel die geveltuin aan!

De tuin

Wat mag er in je tuin?

Do’s
Je wilt natuurlijk een prachtige groene mini-tuin, maar welke planten passen daar nou bij? Het volgende vijftal soorten planten is uitermate geschikt voor een geveltuin.

  1. Eenjarige planten, in hetzelfde jaar ontkiemen ze, bloeien ze en geven ze vruchten of zaad.

  2. Wil je er jarenlang plezier van hebben en iets minder werk, dan zijn vaste planten misschien iets voor jou. Deze blijven namelijk in de grond staan en de wortels blijven leven, ook in de winter!

  3. Wil jij vooral dat je geveltuin groen kleurt, ga dan voor een laagblijvende heester. Dit is een struik die vanaf de grond blad heeft en ongeveer één tot anderhalve meter hoog wordt. Dan kan er vanaf de begane grond nog uit het raam gekeken worden!

  4. Mocht je wel willen kiezen voor een plant die hoger reikt, kies dan voor een klimplant. Deze planten kunnen niet op zichzelf rechtop staan, maar ze groeien goed langs muren de hoogte in! Hiervoor moet je wel toestemming vragen aan de eigenaar van het gebouw. 

  5. Tot slot kun je kiezen voor een slinger- en leiplant, een plant die zich bij het groeien om andere planten en voorwerpen slingert. Bij deze plant wordt het aangeraden dat je een klimrek plaatst langs de muur. Ook hier moet de eigenaar van het gebouw het wel mee eens zijn. 

Dont’s
Niet iedere plant is geschikt voor een geveltuin. Zo is het minder handig om bomen of boomvormers (de soorten die van nature de neiging hebben om een stam te vormen en hoog worden), giftige planten en woekerplanten te planten. Om ruzie met de buren te vermijden en te zorgen dat de stoep geen heuvellandschap wordt door boomwortels (dit heet wortelopdruk). Eigenlijk best logisch.


Welke plant groeit er goed in jouw geveltuin? Dat hangt af aan welke kant je geveltuin zich bevindt. Download hier een overzicht van alle planten die goed gaan per richting.

Document: Bekijk de lijst met geschikte gevelplanten

Downloaden
Mini

Klein maar fijn!

Jouw straat groener maken is dus zo moeilijk nog niet! Kijk of er bij jou in de straat ruimte is voor meer geveltuinen, laat de gemeente het zware werk doen en geniet straks van meer groen in Amsterdam bij jou op de stoep. Samen maken we Amsterdam steeds groener!

 

Header foto is genomen bij de Alchemist Garden in Amsterdam-West!

 

 

Neem contact op met Jitske
Jitske is pr- en communicatiespecialist

Jitske zet ideeën om in woorden en woorden in ideeën. Naast een talenknobbel heeft ze ook supergroene vingers! Geen kaal stukje grond of lege plantenbak ontsnapt aan haar aandacht. Via onze community motiveert ze Amsterdammers om zelf de handen uit de mouwen te steken. Werk jij aan een duurzaam initiatief of project? Wil je samenwerken met De Gezonde Stad of heb je een persvraag, neem contact met haar op!

06-45250066 jitske@degezondestad.org
Blog
Meer groen in je straat, zo doe je dat!
Lees in deze blog hoe je jouw eigen straat groener en gezelliger maakt.
Bekijk het hier
Agenda
De groene agenda van Amsterdam
Wat speelt er bij jou in de buurt?
Bekijk het hier!
Blog
Niet wieden maar oogsten: op zoek naar onkruid
Duik met ons in de wereld van onkruid, en bekijk vijf van deze wilde woekeraars eens met andere ogen.
Bekijk het hier!