Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

7 manieren waarmee jij direct CO2 bespaart!

Het klimaat is hotter than ever! Je hebt alle klimaatstakingen en oproepen van Greta Thunberg en wetenschappers ongetwijfeld voorbij zien komen in het nieuws. En dat is niet voor niets want de gevolgen zijn al zichtbaar en dichterbij dan je misschien zou denken. Ook in Amsterdam. De stad wordt steeds heter en de regenbuien aldoor heviger. Amsterdam heeft de ambitie om voor 2050 klimaatneutraal te zijn. Tijd dus voor actie! Wat kan jij zelf doen om CO2 te besparen en je steentje bij te dragen? Met deze 7 tips verlaag jij direct je eigen footprint!

  • Geplaatst 7 november 2019

De beste tips om je CO2-footprint te verlagen

Dat is er iets moet gebeuren is duidelijk. Maar hoe kan jij zelf het verschil maken en zelf je bijdrage leveren. Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!

Groen

1. Plant een boom!

Bomen zijn echte superhelden als het gaat om CO2-besparing. Zij kunnen namelijk CO2 uit de lucht halen, een geschenk van moeder natuur! Een gemiddelde boom kan in één jaar ongeveer 20 kg CO2 uitstoot opnemen. Heb jij een tuin of een andere plek waar je een boom kwijt kan. Vraag er dan één aan via ons project Bomen voor Amsterdam.

Eten

2. Eet verantwoord

Het eten van dierlijke producten is niet alleen een ethische of gezondheidskwestie, maar ook een milieukwestie. Maar wat kan je nou het beste laten staan? Het antwoord is rundvlees. Koeien stoten namelijk methaan uit, een nog veel schadelijker broeikasgas dan CO2 uit. Ben je al vegetariër? Lekker bezig maar helaas is er voor jullie ook slecht nieuws… kaas wordt vaak gemaakt van koeienmelk. Dat stukje brie zorgt dus ook veel CO2-uitstoot uit. Om jullie een beter idee te geven:

  • Door vijf dagen in de week geen vis of vlees te eten bespaar je jaarlijks rond de 130 kilo CO2. 
  • Door een totaal plantaardig dieet te volgen bespaar je 850 kilo CO2 per jaar!
  • Het beste is dus om een plantaardig dieet te volgen maar het verminderen van je vis, vlees en zuivelconsumptie is al een hele grote stap de goede kant op. 

Waar je je voedsel koopt is ook van belang. Het beste doe je dat lokaal op een biologische markt of bij een biologische supermarkt. Kijk daarbij altijd even naar het keurmerk! Daarnaast is het ook belangrijk om bewuster en zuiniger om te gaan met je eten zodat je minder verspilt. Check altijd wat je al in huis hebt liggen, maak boodschappenlijstjes en plan regelmatig een kliekjesdag. 

Vervoer

3. Vervoer jezelf op een duurzame manier!

Lopen, fietsen en met de trein gaan hebben allemaal nul uitstoot. Alle treinen in Nederland rijden namelijk volledig op windstroom. Als je toch met de auto moet overweeg dan om er eentje te huren, te delen of stap over op elektrisch. Er zijn meerdere bedrijven die deze opties aanbieden: Blablacar, Snappcar of Car2go. Ben je in de stad en moet je snel ergens zijn? Check dan de elektrische scooters van Felyx die je via hun app kan reserveren.

Misschien wel de lastigste keuze maar veruit degene met de meeste impact is niet meer vliegen. Om het in perspectief te plaatsen: een retourtje Azië staat ongeveer gelijk aan ruim vijf jaar vegetarisch eten! Reis je binnen Europa neem dan de trein en als het echt niet anders kan gebruik dan bijvoorbeeld GreenSeat om de CO2-uitstoot van jouw reis te compenseren.

Energie

4. Neem groene stroom!

Stap over op een duurzame energiebron door te kiezen voor groengas of vervang je gas door groene stroom. Denk aan elektrisch koken of genereer je eigen groene stroom met zonnepanelen. Door te investeren in zuinige apparaten, led-lampjes, je huis te isoleren, elektronica na gebruik uit te zetten en stekkers uit stopcontacten te halen help je niet alleen het milieu maar ook je portemonnee! Overweeg ook een groene leverancier die CO2-compensatie aanbiedt; zij zorgen er dus voor dat de CO2 die jij produceert ergens anders wordt gecompenseerd. Hier vind je overzicht van groene energieleveranciers. Wil je liever een duurzame lokale energieaanbieder? Kan dan naar Amsterdam Energie en ontvang wint uit de Amsterdamse haven.

Afval

5. Scheid je afval, zodat het kan worden hergebruikt!

We weten allemaal dat we het moeten doen maar toch scheidt slechts 17,4% van de Amsterdammers hun afval! Dat kan en moet beter! Door goed te scheiden kunnen we het recyclen tot nieuwe grondstoffen. Heel goed om CO2 mee te besparen! Goed scheiden begint in de keuken, plaats daar verschillende bakken voor de verschillende afvalstromen en gooi het vervolgens in de juiste bak. GFT-afval blijft het lastigst maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kan namelijk heel eenvoudig je eigen wormenbak of emmer maken en daarin je eigen wormenhotel beginnen! Hier vind je meer tips over waar je je gf-afval kunt laten in Amsterdam.

Kleding

6. Koop tweedehands kleding en bespaar C02!

Uit onderzoek blijkt dat je door textiel te recyclen gemiddeld 3,4 kilo aan CO2 bespaart. Simpelweg omdat er daarvoor geen nieuwe kleren gemaakt hoeft te worden. Koop vintage, het is nog eens hip ook, en organiseer een kledingruil met je vrienden. Laat je kleding ook repareren in plaats van dat je iets nieuws koopt, hiermee kan je ook creatief aan de slag gaan. Lees hier nog meer tips voor hoe je kleding kunt hergebruiken!

Bank

7. Stap over op een groene bank!

Ook je bank heeft invloed op het milieu. Kijk op de eerlijke geldwijzer om te zien welke bank jouw geld op een duurzame en verantwoorde manier investeert.  

Impact

Maak het verschil!

Pas deze tips toe in je dagelijks leven en maak zelf het verschil. Probeer vervolgens jouw omgeving te inspireren om dit ook te doen. Zo maken we samen nog veel meer impact! Nog een leuke kijktip is “De staat van het klimaat” gepresenteerd door Tim Hofman en als leestip de boeken “Hoe gaan we dit uitleggen” van Jelmer Mommers en “De verborgen impact” van Babette Porcelijn. Ook leuk als sinterklaascadeau!

Neem contact op met Jitske

Jitske is manager pr- en communicatie

Jitske zet ideeën om in woorden en woorden in ideeën. Naast een talenknobbel heeft ze ook supergroene vingers! Geen kaal stukje grond of lege plantenbak ontsnapt aan haar aandacht. Via onze community motiveert ze Amsterdammers om zelf de handen uit de mouwen te steken. Wil je samenwerken met De Gezonde Stad of heb je een persvraag, neem contact op!