Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Bespaar CO2 en recycle je oude kleding!

Heb jij ook zo’n overvolle kledingkast met kleding die je ooit gekocht hebt maar nu nooit meer aandoet? Hoog tijd om daar iets aan te doen en deze een nieuwe waardevolle bestemming te geven! Door het lokaal te hergebruiken bespaar je veel CO2. Lees hier onze tips!

  • Geplaatst 19 december 2018

Te veel kleding wordt weggegooid

We kennen het allemaal wel. We hebben een grote kledingkast die steeds voller wordt doordat we vaak nieuwe kleding kopen. Zeker nu de feestdagen eraan komen is het verleidelijk om iets nieuws te kopen. Geen zorgen, je bent echt niet de enige die dit doet. Gemiddeld hebben we in Nederland 173 items in onze kledingkast liggen. Daarvan worden er gemiddeld 40 items per jaar in de prullenbak gegooid.

Het is geen geheim dat het produceren van al die kleding enorm belastend is voor het milieu. Maar wist jij dat de kledingindustrie de tweede grootste vervuiler is in de wereld, direct na de olieindustrie? Die vervuiling zit ‘m voornamelijk in toenemende CO2-uitstoot, uitputting van land, land- en watervervuiling door giftige stoffen en dan hebben we nog niet eens over het gevaar voor de gezondheid van de katoenarbeiders. Een beetje minder en vooral duurzamer omgaan met kleding is dus meer dan gewenst.

46

Jaarlijks gekochte kledingstukken

Nederlander koopt elk jaar meer dan 46 kledingstukken.

173

Kledingstukken in de kast

De gemiddelde Nederlandse kledingkast bestaat uit 173 items.

#2

Op de lijst van vervuilende industrieën

De kledingindustrie is tweede op de lijst van meest vervuilende industrieën, direct na de olieindustrie.

3,4 KG

CO2 besparing

Door 1 kilo textiel te recyclen bespaar je 3,4 kilo aan CO2

Oude kleding

Je oude kleding naar Afrika sturen? Liever niet.

Oké, we kopen allemaal te veel kleding. Hoe kunnen we het beste omgaan met onze overbodige shirtjes en truien? Dat blijkt nog lang niet zo makkelijk. Je denkt dat je lekker bezig bent door één keer in de zoveel tijd je oude kleding naar de kledingbak te brengen. Je ziet de blijdschap op de gezichten van de mensen in ontwikkelingslanden al voor je bij het uitpakken van jouw oude trui. Heel nobel gedacht, maar de werkelijkheid blijkt weerbarstiger. Vintagewinkels pikken de beste kleding eruit en de rest gaat naar ontwikkelingslanden. Er duiken steeds meer berichten op over de ongewenste kanten van deze kledingdonaties, onder andere in de Volkskrant, OneWorld en TheGuardian. Zo krijgen lokale kledingproducenten geen voet aan de grond door de grote hoeveelheid gratis kleding, wordt kleding gebruikt om rivieren te dempen of komt het rechtstreeks terecht op de vuilstort. Een aantal Afrikaanse landen heeft zelfs besloten om de import op tweedehands kleding te verbieden. Zij willen liever dat hun eigen producenten van kleding ook een kans krijgen.

Hmm, wat moet ik dan wel doen?

Lokaal recyclen

Textiel lokaal recyclen is de oplossing

Een goede oplossing is het lokaal recyclen en hergebruiken van jouw oude kleding. Uit onderzoek blijkt dat je door textiel te recyclen gemiddeld 3,4 kilo aan CO2 bespaart. Simpelweg omdat er daarvoor geen nieuwe kleren gemaakt hoeft te worden. Steeds meer modemerken maken ook gebruik van gerecycled textiel omdat het steeds beter kan worden hergebruikt. Zeker 65% van het weggegooide textiel kan worden hergebruikt. 

Tips

Tips voor hergebruik van oude kleding

Je kleding een nieuw leven geven is veel makkelijker dan je denkt! Wij zetten de tips voor je op een rij:

  • Breng het langs bij vintage of kringloopwinkels.
  • Lever je oude spijkerbroek in bij Mud Jeans! Dit zijn nieuwe hippe spijkerbroeken gemaakt van oude denim. 
  • Zelfs bij grote ketens zoals H&M is het mogelijk om je oude kleding in te leveren.
  • Verkoop je kleding online op Marktplaats, Amsterdam Yard Sale of Etsy.
  • Dressforsucces is een initiatief om mensen te helpen voor sollicitaties met tweedehands kleding en adviezen dat oude pakken, overhemden etc. aannemen.
  • Gebruik oude t-shirts als poetsdoeken in plaats van nieuwe schoonmaakdoekje te kopen.

Duurzame kleding

Koop duurzame kleding

Natuurlijk heb je ook soms nieuwe kleding nodig. Gelukkig bestaan er steeds meer duurzame hippe merken en winkels waar je duurzame kleding kunt kopen, zoals:

  • Studio JUX+co op de Ceintuurbaan: met een eigen fabriek in Nepal maakt Studio JUX+co de mooiste, duurzame kleding onder eerlijke arbeidsomstandigheden.
  • De Geitenwollenwinkel op de Utrechtsestraat heeft hele betaalbare duurzame mode.
  • Nukuhiva is de duurzame kledingwinkel van Floortje Dessing.
  • Bij kledingbibliotheek Lena kan je de leukste kleding lenen. Ben je er op uitgekeken, dan breng je het gewoon weer terug. 
  • Milieu Centraal geeft diverse tips om bewust te winkelen.

 

Conclusie: Ga vooral niet te vaak shoppen, maar als het dan toch doet, doe het dan bij bovenstaande merken en geef de kleding die je niet meer gebruikt een lokale herbestemming. Zo besparen we niet alleen veel CO2, we laten ook geen waardevolle grondstoffen verloren gaan en geven we ondernemers in ontwikkelingslanden een eerlijke kans. 

 

Header foto: Marbles Vintage/Retromantisch