Samen hebben we duizenden kilo’s afval gerecycled in het Zero Waste Lab!

De afgelopen jaren heb je je gescheiden afval in kunnen leveren bij ons Zero Waste Lab in ruil voor onze felbegeerde waardemunten die je kon inleveren voor korting bij ondernemers uit de buurt. Samen met jou en de Regenboog Groep creëerden we zo de leukste plek in de buurt voor het inzamelen en upcyclen van gescheiden afval! Maar zoals je vast wel gemerkt hebt, hebben we het Zero Waste Lab jammer genoeg moeten sluiten.

Trots op iedereen die zijn of haar afval een nieuwe bestemming heeft gegeven

In het totaal hebben ruim 1200 bewoners hun afval via ons Zero Waste Lab een nieuw leven gegeven. We zijn trots op jou en al die Amsterdammers met wie we samen de stad schoner, socialer, en meer circulair hebben gemaakt. Samen met jullie hebben we fantastische dingen gedaan en beleefd. Deze successen willen we graag met jullie delen! PS. De sluiting betekent niet dat we stoppen met het Zero Waste Lab. We werken aan de doorontwikkeling van het concept. 

Jullie herinneren je misschien nog wel onderstaand filmje? Dit filmpje is de hele wereld over gegaan! Hierdoor is zelfs in Zuid-Korea het Zero Waste Lab bekend en kunnen we daar bijna niet meer over straat!

Afval scheiden

Jouw afval heeft waarde

Bij de Zero Waste Lab locaties op het Dapperplein en Waterlooplein kon jij terecht met jouw textiel, gft, plastic, papier en e-waste, lege batterijen, kapotte lampen, latexverf en cartridges. Door het scheiden en inzamelen van het afval werd het een waardevolle grondstof. Onder andere The Upcycle, Firma Koos, en Django’s Closet maakten daar weer nieuwe producten van. In ruil voor elke zak gescheiden afval kreeg jij een waardemunt die je kon inleveren voor korting in de buurt. Bijvoorbeeld een lekker kopje koffie, een haring bij de visboer of korting op je boodschappen. Zo lieten we zien dat jouw afval waarde heeft en dat als we het goed scheiden weer kunnen hergebruiken. 

1200
Betrokken huishoudens
Ruim 1200 bewoners hebben hun afval ingeleverd.
20000
Kilo gescheiden afval
We hebben ruim 20000 kilo gescheiden afval ingezameld.
5000
Batterijen
Ongeveer 5000 batterijen zijn ingeleverd bij het Zero Waste Lab.
50
Betrokken ondernemers
Bij 50 ondernemers konden bewoners onze waardemunten inleveren voor korting.
crew

Samenwerking met de Regenboog Groep

Deelnemers van De Regenboog Groep runden als echte grondstoffen coaches het dagelijks reilen en zeilen in het Zero Waste Lab. Deze deelnemers hebben een afstand tot de samenleving en in het Lab boden we ze een werkplek om ervaring en sociale contacten op te doen. Daarnaast haalden ze ook afval op bij mensen die slecht ter been waren en hielden ze de straten schoon met hun prikploeg. Het ingezamelde afval sorteerden en verdeelden ze in de Labs. Kortom, de Regenboog crew waren de helden van het Zero Waste Lab!

bakfiets

De Biking Bin

Je kon het afval niet alleen brengen, de Regenboog crew reed ook langs met de Biking Bin. Hiermee verzamelde de Biking Bin zwerfafval en konden toeristen in het centrum hun afval er in kwijt. Een stukje stad opruimen en bewustwording tegelijkertijd! 

We organiseerden ook tal van leuke activiteiten zoals het upcyclen van oude denim met Firma Koos, workshops tijdens Jij maakt de Stad!, de zero waste marktkraam, een pannenkoekenfeestje en de Week tegen de Eenzaamheid.

Tips

Tips voor afvalscheiden

We laten je natuurlijk niet met helemaal met lege handen naar huis gaan. Wij hebben hieronder een aantal tips en tricks voor hoe jij per stroom het beste je afval kunt scheiden: Check hier onze de tips:

De sluiting van het Zero Waste Lab betekent natuurlijk niet het einde. Wij zijn druk bezig met het zoeken naar een nieuwe locatie waar we onze deuren weer kunnen openen. Blijf ons in de tussentijd volgen voor meer tips en inspiratie over hoe jij je afval beter kunt scheiden, recyclen of upcyclen. Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief van De Gezonde Stad om deze als eerste te kunnen ontvangen. 

Keep up the good work!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het Zero Waste Lab en andere projecten van De Gezonde Stad!

Uiteraard gaan we zorgvuldig met jouw gegevens om. Lees hierover meer in onze privacy statement.

Je bent nu lid van onze nieuwsbrief!
Neem contact op met Juliët
Juliët is Projectleider

"Game changers beginnen met voorstellingsvermogen. Om te kunnen zien dat wat nu nog niet mogelijk is, morgen wel haalbaar is.” Als game changer werkt Juliët aan deze mooie ambitie: Amsterdam is in 2050 een volledig circulaire stad. Hiervoor werkt ze als projectleider circulair samen met bewoners, het bedrijfsleven en de overheid aan nieuwe oplossingen en verrassende projecten. Haar frisse optimisme en ervaring als adviseur bij het adviesbureau Jonge Honden komen hierbij goed van pas.

06-14889187 juliet@degezondestad.org
Project
Zero Waste Lab
Met ons Zero Waste Lab bieden we een plek aan waar bewoners hun gescheiden afval inleveren in ruil voor korting.
Vertel me meer
Blog
Tips & trucs voor een duurzaam leven via onze blog!
Op onze blog posten we regelmatig de leukste tips voor een duurzaam leven in de stad.
Vertel me meer
Agenda
De Groene Agenda
Blijf op de hoogte van de leukste groene events in de stad via onze groene agenda!
Vertel me meer