Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

De Amsterdamse Balkontuin

Je eigen groenten en kruiden verbouwen, gewoon op je balkon of dakterras! 25 Amsterdammers kregen van ons een echte Amsterdamse Balkontuin en gaan afgelopen zomer aan de slag met het telen van ingrediënten van Amsterdamse bodem! Lees er hieronder meer over.

Voedsel

Maak je balkon groen met een eetbare balkontuin!

Het is helaas niet voor iedere Amsterdammer weggelegd, een tuin of een stukje land in de buurt waar je lekker kunt tuinieren en zelf je groenten kunt verbouwen. Gelukkig hebben wij de oplossing: de Amsterdamse Balkontuin. Met deze moestuinbak gaven wij 25 Amsterdammers de mogelijkheid om als een echte tuinder heerlijk in het groen te vertoeven deze zomer, bloemen te planten en eigen groenten en kruiden te verbouwen, gewoon op Amsterdamse bodem.

Waarom?

Groenten van eigen bodem, met oog voor biodiversiteit!

Zelf je eigen groenten en kruiden verbouwen is niet alleen gezond voor jou, het is ook goed voor de stad. Het is een heerlijke ‘exercise’, waarmee je weer in contact komt met de natuur en een kortere voedselketen van groenten rechtstreeks van je balkon of dakterras bestaat bijna niet. Bovendien hebben je buren uitzicht op een fraai stukje groen in de stad en worden mogelijk geïnspireerd hetzelfde te gaan doen.

Een groen balkon is ook belangrijk voor een biodiverse stad. Hoe meer bloeiende planten er op je balkon of dakterras groeien, des te meer bijen, vlinders en hommels erop af komen, die weer belangrijk zijn voor de bestuiving van andere voedselgewassen. Door in jouw bak een combinatie te maken van moestuinplanten en insect- en bijvriendelijke bloemen, draag je direct bij aan de biodiversiteit in de stad!

Groenten verbouwen

Hoe werkt het?

De afgelopen zomer gingen 25 gelukkige balkontuinders aan de slag in hun eigen moestuinbak. Wij zorgden voor alle benodigdheden:

  • Zij kregen van ons een super leuke moestuinbak van de Makkelijke Moestuin voor op hun balkon of dakterras.
  • Met daarbij de aarde en biologische groente- & bloemzaden.
  • We leerden ze in verschillende workshops en via online tips & trucs de fijne kneepjes van het moestuinieren, zodat zij als echte tuinder een grote oogst binnen kunnen slepen deze zomer.
  • Als een community van echte balkontuinders worden er onderling ook moestuintips, recepten en foto’s & video’s van de tuinen gedeeld.

Document: Download hier onze zaaikalender

Download

Updates uit de tuin

Foto's, vlogs & recepten van groenten uit eigen tuin

Uiteraard stond daar er wel iets tegenover. De balkontuinders gingen aan de slag in hun balkontuin met hun verbouwen van groenten en kruiden. Regelmatig deelden ze foto’s en vlogs met de leukste updates uit de tuin. Daarnaast gingen ze met de oogst de heerlijkste maaltijden koken.

Inspiratie

Een flinke oogst in de balkontuin van Aäron, Henriette & Zahida!

Hoe klein je balkon of dakterras dus ook is, met een Amsterdamse Balkontuin lukt groenten verbouwen altijd. Laat je inspireren door Aaron, Henriette en Zahida die deze zomer op hun balkon een flinke oogst bij elkaar verzamelden.

Moestuintips

Moestuintips & updates uit de Amsterdamse balkontuinen

Onze deelnemers zijn hard aan de slag gegaan afgelopen zomer om een flinke oogst bij elkaar te verzamelen. Hier lees je hoe dat ging en vind je de leukste moestuin- en kooktips!

Kookboek

Het Amsterdamse Balkontuin Kookboek

Met al die groenten hebben onze balkontuinders de heerlijkste gerechten gemaakt. De lekkerste recepten hebben wij voor jou gebundeld in het Amsterdamse Balkontuin Kookboek, die we geheel gratis weggeven! Perfect dus als je nog wat inspiratie kunt gebruiken voor de feestdagen. In dit kookboek vind je niet alleen hoe je het gerecht maakt, we geven je ook handige tips over hoe je de groente het beste kunt verbouwen.

Document: Download hier het Amsterdamse Balkontuin Kookboek!

Download

Startdatum project

Juni 2019

Aantal bakken

25 bakken

Project

Dit project is onderdeel van Van Amsterdamse Bodem

Partners

Food Cabinet, Gemeente Amsterdam, De Makkelijke Moestuin

Neem contact op met Aukje

Aukje is projectleider

Aukje Ypma is projectleider en zet bij De Gezonde Stad projecten op die Amsterdam duurzamer maken. "De stad mooier maken met een community van Amsterdammers en aanjagers is waar mijn hart ligt. Dit is ook wat ik voorheen als freelancer deed door verschillende bottom-up projecten op te zetten in samenwerking met bewoners. Ik zet me in voor een groene stad waar we circulair met grondstoffen omgaan".