Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

"Zo’n perfect gekruld slaatje uit eigen tuin, ja het zijn de kleine dingen in het leven!"

Wil jij je eigen groenten en kruiden kweken, maar weet je niet precies hoe je dit aan moet pakken? Met ons project De Amsterdamse Balkontuin laten wij zien hoe jij zelf aan de slag kunt, gewoon op je eigen balkon of dakterras! Afgelopen zomer gaven wij 25 Amsterdammers de mogelijkheid om hun eigen tuintjes te starten op driehoogachter. De inzet en het geduld van onze balkontuinders heeft nu zijn vruchten afgeworpen. We spraken Henriette die al heerlijke wilde marjolein, radijsjes en sla heeft kunnen oogsten uit eigen tuin! Laat je inspireren door haar moestuinavonturen.

  • Geplaatst 2 oktober 2019

Waarom wilde jij leren moestuinieren?

“Op Facebook zag ik een oproep van De Gezonde Stad, dat ze mensen zochten die het leuk vonden om een moestuin te hebben op hun balkon. Omdat ik er zelf al een beetje mee bezig was, leek het mij de uitgelezen kans om het te proberen! Maar dan wel met wat hulp, want ik kwam er vorig jaar zelf niet helemaal uit. Dat is inmiddels gelukt want er groeien dingen!”

Balkontuin

Waarom is het zo leuk om een eigen moestuin te hebben?

“Ik vind het heel grappig dat ik s’ochtends de balkondeur open doe en denk; even kijken hoe het met de plantjes ervoor staat. Ik word echt vrolijk van het feit dat je al binnen een paar dagen die plantjes ziet groeien en dat ze elke dag steeds een beetje groter worden. Dat is toch super leuk? Wat ik wel erg vind om te doen is dat bijknippen, ‘kill your darlings’ noemen ze dat. Maar je leert ervan, het is een proces.”

Groente verbouwen

Hoe vind je het om je eigen groenten te verbouwen?

“Heel vet! Maar ook wel bizar als je dan in de supermarkt bent en beseft hoe lang het duurt om je eigen bietjes te oogsten. Hoe doen al die winkels dat?! Daar sta je wel van te kijken.”

Balkontuin

Een moestuin op je balkon, dacht je dat het kon?

“Haha, ja en nee! Mijn eerste pogingen mislukte hopeloos, maar ik ben er nu achter gekomen dat het bijvoorbeeld ook de combinatie van de keuze van aarde en het moment van zaaien bijdragen aan het wél laten lukken van je moestuin. Via de Makkelijke Moestuin-app heb ik geleerd wat de juiste momenten zijn om bepaalde gewassen in te zaaien en te oogsten. Dus met wat extra hulp lukt het zeker om een moestuin op je balkon te hebben. Daar heb je echt geen hele volkstuin voor nodig!”

Ervaringen

Hoe gaat het nu met je balkontuin?

“Ja, veel beter! Mijn sla is lekker wild aan het groeien en de palmkool gaat ook wel goed. Nu begrijp ik dat want palmkool is familie van de boerenkool en dat eet je in de winter. Wat ik ook merk is dat ik nu steeds meer op gevoel doe. Je moet er een beetje feeling voor krijgen en gewoon go with the flow.”

Overwinningsmoment

Heb je al een overwinningsmoment gehad?

“Nou, ik heb dus enorm lopen knoeien met katten die iedere keer in de bakken gingen graven. Het was in plaats van een moestuin een poestuin geworden. Ik ben dus gaan klussen met gaas en zodra het gaas op de bakken stond ging het al een stuk beter. Dus het feit dat er nu planten zijn is al een hele overwinning op zichzelf!”

Eten uit eigen tuin

Heb je al kunnen eten uit je tuin?

“Ik heb de wilde marjolein gebruikt om de boel te kruiden en afgelopen week had ik mijn eerste stuk sla. Het was ook nog eens zo’n perfect slaatje die zo heel mooi uit je broodje krult. Ja het zijn de kleine dingen in het leven.. En ik kijk erg uit naar de bietjes, met die mooie ringen, om daar een bord mooi mee op te maken.”

Hulp

Wat heeft je het meest geholpen?

“De app geeft je iedere dag een reminder dat je je plantjes water moet geven, hoe je moet snoeien, etc. Makkelijker kan het ongeveer niet. Ook zijn we naar de Fruittuin van West geweest wat heel inspirerend was. En er is een Facebook-community waar je je ervaringen met elkaar kan delen, bijvoorbeeld handige tips tegen het bestrijden van insecten! Gelukkig heb ik daar nog geen last van gehad, maar ik weet nu wel wat ik moet doen als dat zou gebeuren.”

Tips

Heb je nog moestuintips voor anderen die ook aan de slag willen?

“Je moet het gewoon doen, dingen uitproberen en zien waar het schip strand. Ook maakt het je bewust van hoe verwend we zijn met dat je gewoon iets in de supermarkt koopt. Het telen van je eigen groenten kost echt meer tijd dan je denkt. Het is natuurlijk ook ontzettend leuk om te kunnen koken met wat je maakt, dat smaakt toch extra lekker.”

Over het project

Over de Amsterdamse Balkontuin

Heeft Henriëtte jou geïnspireerd om zelf de handen uit de mouwen te steken of ben je al lekker bezig, maar kan je nog wat tips gebruiken? Klik dan hier om meer te weten te komen over de Amsterdamse Balkontuin. Daar vind je ook een link naar de heerlijkste recepten zodat je met je eigen oogst straks lekker kunt kokkerellen. Benieuwd naar de moestuinavonturen van andere balkontuinders? Lees dan hier de verhalen van Aäron & Tanée.

Foto’s: Carly Wollaert
Video: Dirk de Graaff

Kijk hier voor meer informatie over het project en handige moestuintips!

Moestuin-tips!