De Amsterdamse Balkontuin

Je eigen groenten en kruiden verbouwen, gewoon op je balkon of dakterras! 25 Amsterdammers kregen van ons een echte Amsterdamse Balkontuin en gaan deze zomer aan de slag met het telen van ingrediënten van Amsterdamse bodem! Lees er hieronder meer over.

Maak je balkon groen met een eetbare balkontuin!

Het is helaas niet voor iedere Amsterdammer weggelegd, een tuin of een stukje land in de buurt waar je lekker kunt tuinieren en zelf je groenten kunt verbouwen. Gelukkig hebben wij de oplossing: de Amsterdamse Balkontuin. Met deze moestuinbak gaven wij 25 Amsterdammers de mogelijkheid om als een echte tuinder heerlijk in het groen te vertoeven deze zomer, bloemen te planten en eigen groenten en kruiden te verbouwen, gewoon op Amsterdamse bodem.

Waarom?

Groenten van eigen bodem, met oog voor biodiversiteit!

Zelf je eigen groenten en kruiden verbouwen is niet alleen gezond voor jou, het is ook goed voor de stad. Het is een heerlijke 'exercise', waarmee je weer in contact komt met de natuur en een kortere voedselketen van groenten rechtstreeks van je balkon of dakterras bestaat bijna niet. Bovendien hebben je buren uitzicht op een fraai stukje groen in de stad en worden mogelijk geïnspireerd hetzelfde te gaan doen.

Een groen balkon is ook belangrijk voor een biodiverse stad. Hoe meer bloeiende planten er op je balkon of dakterras groeien, des te meer bijen, vlinders en hommels erop af komen, die weer belangrijk zijn voor de bestuiving van andere voedselgewassen. Door in jouw bak een combinatie te maken van moestuinplanten en insect- en bijvriendelijke bloemen, draag je direct bij aan de biodiversiteit in de stad!

Groenten verbouwen

Hoe werkt het?

De komende zomer gaan 25 gelukkige balkontuinders aan de slag in hun eigen moestuinbak. Wij zorgden voor alle benodigdheden: 

  • Zij kregen van ons een super leuke moestuinbak van de Makkelijke Moestuin voor op hun balkon of dakterras. 
  • Met daarbij de aarde en biologische groente- & bloemzaden.
  • We leren ze in verschillende workshops en via online tips & trucs de fijne kneepjes van het moestuinieren, zodat zij als echte tuinder een grote oogst binnen kunnen slepen deze zomer.
  • Als een community van echte balkontuinders worden er onderling ook moestuintips, recepten en foto's & video's van de tuinen gedeeld. 
Updates uit de tuin

Foto's, vlogs & recepten van groenten uit eigen tuin

Uiteraard staat daar er wel iets tegenover. De balkontuinders gaan komende zomer aan de slag in hun balkontuin met hun verbouwen van groenten en kruiden. Regelmatig delen ze foto's en vlogs met de leukste updates uit de tuin. Daarnaast gaan ze met de oogst de heerlijkste maaltijden koken. De recepten van deze lekkernijen delen ze de andere deelnemers. Wij bundelen ze vervolgens in een online kookboek met recepten uit de Amsterdamse Balkontuin!

Inspiratie

Een flinke oogst in de balkontuin van AƤron!

Hoe klein je balkon of dakterras dus ook is, met een Amsterdamse Balkontuin lukt groenten verbouwen altijd. Laat je inspireren door één van de deelnemers, Aaron, die deze zomer op zijn balkon een flinke oogst bij elkaar verzamelde. Lees hier het hele interview of bekijk hieronder de video. 

Moestuintips

Moestuintips & updates uit de Amsterdamse balkontuinen

Onze deelnemers zijn hard aan de slag gegaan afgelopen zomer om een flinke oogst bij elkaar te verzamelen. Hier lees je hoe dat ging en vind je de leukste moestuin- en kooktips!

Wil je op de hoogte blijven van dit project of andere projecten van De Gezonde Stad? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief en lees over de leukste updates!

Uiteraard gaan we zorgvuldig om met jouw gegevens. Lees hier meer over in onze nieuwsbrief.

Je bent nu lid van onze nieuwsbrief!
Neem contact op met Aukje
Aukje is Projectleider

Aukje Ypma is projectleider en zet bij De Gezonde Stad projecten op die Amsterdam duurzamer maken. "De stad mooier maken met een community van Amsterdammers en aanjagers is waar mijn hart ligt. Dit is ook wat ik voorheen als freelancer deed door verschillende bottom-up projecten op te zetten in samenwerking met bewoners. Ik zet me in voor een groene stad waar er circulair met grondstoffen wordt omgegaan".

06-44014365 aukje@degezondestad.org
Project
Van Amsterdamse Bodem
Benieuwd naar alle voedselinitiatieven uit Amsterdam? Check de website van Van Amsterdamse Bodem!
Vertel me meer
Blog
Moestuintips nodig?
Wil jij ook eigen groenten verbouwen, maar kan je nog wel wat tips gebruiken? Wij hebben ze voor je!
Vertel me meer
Agenda
De Groene Agenda van Amsterdam
Blijf op de hoogte van de leukste groene events via onze groene agenda!
Vertel me meer