Zo houd je het hoofd koel
Met de volgende tips en tricks helpen wij je om jouw huis op een duurzame manier seizoensklaar te maken. Zo kan jij het hele jaar door besparen op je energiegebruik. Hiermee help je niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee!
- Geplaatst 4 juli 2023
Handen uit de mouwen
Gas wordt duurder en duurder, de druk op het klimaat almaar groter en groter, en de spanningen tussen continenten borrelen tot het kookpunt. Het is tijd voor actie! Amsterdam komt met een ambitieus plan, nog dit jaar 15% minder gasverbruik. Het grote verschil moet gemaakt worden door bedrijven, maar ook wij kunnen vanuit huis genoeg doen om ons energieverbruik te verminderen! Met deze tips & tricks help je het klimaat, en bespaar je centen. Win-win! Deze blog is er speciaal voor de warmere maanden. Later volgt deel 2 met tips voor de wintermaanden!
Tips & tricks
Water
In Nederland gebruiken we zo’n 126 liter water per dag per persoon, een deel hiervan is warm water. Van je gasverbruik gaat er ongeveer 20% uit naar het verwarmen van je water. Het zou dus mooi zijn als je hierop kan besparen! Nederland staat natuurlijk bekend als een land met een rijke geschiedenis aan watermanagement. Hoe goed zou het zijn om ook duurzaam watergebruik aan ons nationale CV toe te voegen? (Waternet is hier al mee bezig: lees hier een interview over duurzaam watergebruik) Hier komen de tips!
- Neem je eigen wc- en douchegebruik eens onder de loep. Hier valt namelijk een waterwereld te winnen! Schaf bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop aan. Hierdoor stroomt er minder water door je douchekop; van 10-15 liter water per minuut naar gemiddeld 5 liter water per minuut. Dit kan voor een gemiddeld huishouden zo’n 65 euro per jaar schelen.
- Ten tweede is korter douchen een slimme en makkelijke manier om energie, en dus geld te besparen. Als een gemiddeld huishouden niet meer dan 5 minuten per persoon zou douchen, dan bespaar je zo’n 60 m3 aan gas. En dat scheelt toch weer 90 euro per jaar. Houd je douchetijd bij met de wekker op bijvoorbeeld je telefoon.
- Het is misschien een open deur intrappen, maar minder vaak douchen is een van de beste tips die we je kunnen geven. Het opwarmen van water kost de meeste energie, dus sla jij een dagje over, dan bespaar je heel veel gas, en… water. Het is nog beter voor je huid ook!
- Deze tip heeft wat minder direct met energiebesparing te maken, maar willen we toch even noemen. Koppel je regenpijp af en ga voor een regenton! Hiermee vang je regenwater op wat je vervolgens kan gebruiken om je (gevel)tuin of balkon water te geven. Dit bespaart je per jaar zo’n 7000 liter water en een paar tientjes op je waterrekening! En wist je dat je planten ook veel blijer van regenwater worden?
Tips & tricks
Zo houd je het hoofd koel
In de zomer wil je je huis natuurlijk lekker koel houden. En tja, dat zou je kunnen doen met airconditioning… maar dat kost heel veel energie en geld! Wij hebben een aantal verkoelende tips voor je verzameld om je energierekening omlaag te brengen. Zo houd je niet alleen je huis, maar ook je hoofd koel!
- Is het warm buiten? Dan wil je die warmte liever niet in je huis. Zonwering, zoals een zonnescherm of een rolluik, werken daarvoor heel goed. Heb je dat niet? Dan helpt het om overdag de ramen en gordijnen aan de zonnige kant dicht te houden. Je ramen dicht houden voelt misschien raar, maar zo houd je de warmte buiten en blijft je woning langer koel.
- Wil je toch de ramen en deuren open doen? Doe dit dan ‘s ochtends of ‘s avonds, zodat de warme lucht naar buiten kan en het lekker kan doorwaaien. Als je toch overdag de ramen wilt openen, doe dit dan aan de kant van je woning waar de meeste schaduw is!
- Is het echt tropisch warm en houd je het niet meer uit? Dan is een ventilator energiezuiniger dan een airco. Het helpt ook om de ramen te openen aan de andere kant van de ruimte waar je ventilator staat. Zo kan de lucht doorwaaien.
- Je huis koel houden kan ook door middel van een daktuin en/of geveltuin. Ten eerste vangen de planten regenwater op en verminderen daarmee wateroverlast. Ten tweede kan je de planten zien als een extra isolatielaag, die je huis in de zomer beschermen tegen de hitte. Een daktuin kan het beste aangelegd worden op een plat dak. Heb je dit niet? Dan kan je ervoor kiezen om een geveltuin aan te leggen of om bijvoorbeeld planten aan de muren van je woning te laten groeien.
Wist je dat je subsidie kunt aanvragen voor bijvoorbeeld een regenton en een daktuin?
Klik hier voor meer info!Tips & tricks
Nog wat algemene tips!
- Zet je CV op 60 graden! Deze staat standaard op 80-85 graden, en dat is niet nodig. Zet hem nu dus meteen op 60 graden en verhoog elke keer met 5 graden als je het huis niet warm genoeg krijgt. Probeer zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact te halen wanneer je apparaten niet gebruikt. Dit kan je wel 100 euro per jaar schelen!
- Er zijn heel veel organisaties die jou kunnen helpen met je huis seizoensklaar maken. Heb je bijvoorbeeld het geld, de tijd of de vaardigheden niet? Geen zorgen, schakel dan de hulp in van bijvoorbeeld !Woon of de FIXbrigade! Lees hier ook het interview met de oprichter van deze fixbrigade. Milieucentraal is een hele praktische gids voor iedere duurzame stap, neem daar zeker eens een kijkje. Woon je in een oud of historisch pand? Dan is de Groene Menukaart een hele goede tool voor een stappenplan om je huis te verduurzamen, van snelle tips tot een grote verbouwing. En tot slot, woon je in Amsterdam Zuidoost? Dan is de Groene Hub een goede plek voor jou om aan de slag te gaan met energiebesparing.
We hopen je met deze blog op weg te hebben geholpen naar een energiezuiniger huis. Laat het ons vooral weten als je zelf nog een gouden tip hebt!