Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Wat jij kan doen voor meer m2 groen

Amsterdam groeit en staat in bloei, toch is de hoeveelheid groen niet evenredig meegegroeid met het aantal inwoners in de stad. Per inwoner is deze zelfs met 1 m2 afgenomen, zo blijkt uit De Gezonde Stad Monitor. Ook het totale aantal groen is de afgelopen jaren met 25 voetbalvelden afgenomen. Tijd dus voor actie!

 • Geplaatst 16 mei 2018

Meer groen is meer geluk en minder overlast

De stad krijgt door klimaatverandering steeds meer te maken met hevige hoosbuien en hitteoverlast. In de toekomst wordt dit alleen nog maar erger, blijkt uit een bericht van NOS. Minder groen is hierbij een probleem, want het is juist het groen dat overtollig water opneemt en zorgt voor verkoeling van de stad. Bovendien maakt groen de stad mooier en worden we er gelukkig van. Hoog tijd dus om Amsterdam te vergroenen!

Jouw m2 groen

Aan de slag voor jouw eigen m2 groen in de stad

Je kunt er zelf voor zorgen dat jouw m2 aan groen in Amsterdam weer toeneemt. De manieren waarop je dit kunt doen, hebben we voor jou op een rijtje gezet.

Thuis

In en om je eigen huis

De stad groener maken begint al heel klein.

 1. Balkontuinieren
  Groot hoeft je balkon niet te zijn, al het groen is mooi meegepakt! Met deze drie handige tips maak je van je balkon een urban jungle. 1.) Zorg voor een goed waterafvoersysteem. Dit doe je door de bodem van je potten te vullen met hydrokorrels, kleine keitjes of stukjes kapotte bloempot zodat het overtollige water gemakkelijk wegloopt. Nóg beter: dicht het gat onderin de pot en maak een gat aan de zijkant van de pot. Zo ontstaat er een waterreservoir onderin de pot. 2.) Zorg voor de juiste grond voor jouw planten. Dit staat aangegeven op de zakken grond zelf. 3.) Let bij het zaaien goed op de diepte van en de afstand tussen de zaadjes!
 2. Geveltuin
  Wil je graag aan de voorkant van je huis voor meer groen zorgen? Ga dan voor een geveltuin! Wist je dat je in Amsterdam heel makkelijk een geveltuin kan aanvragen? Bij goedkeuring van het stadsdeel halen zij de stoeptegels eruit en storten grond erin. Jij mag bepalen welke planten je plant en onderhoud en hoe prachtig jouw geveltuin eruit komt te zien!
 3. Jouw Stek
  Wil je je vingers in een groter stuk aarde steken dan een geveltuin, maar heb je geen tuin tot je beschikking? In Amsterdam bestaan veel tuinen waar de eigenaar het niet lukt om een groene oase te creëren. Vaak ontbreekt het de tuinbaas aan kennis of tijd. Heb jij groene vingers, maar geen tuin? Geef je dan op en wordt gekoppeld aan een tuin die jouw groene vingers goed kan gebruiken! Heb je een tegeltuin en geen groene vingers? Geef je dan ook op, trek de tegels eruit en zet er iemand met groene vingers in!
 4. Rooftop Revolution  
  Als je rondom je huis echt groene meters wilt maken, kun je de ruimte het best hogerop zoeken. Want het grootste braakliggende terrein van Amsterdam zijn de daken. Stel je voor dat alle daken voorzien zijn van groen, dan kunnen ze veel meer water opvangen! Wil jij graag een groen dak? Doe dan de dakscan om te kijken of jouw dak geschikt is voor een groen dak.

Buurt

Buiten de deur

Ben jij meer van het grotere werk? Ga dan aan de slag bij jou in de buurt!

 1. Adopteer een boombak
  In Amsterdam staan redelijk wat bomen, maar de ruimte eronder is vaak nog onbenut! Onder sommige bomen in Amsterdam staan bakken met planten erin. Ben jij dé aangewezen persoon voor het beplanten, watergeven en netjes houden van deze bakken? Adopteer dan een boombak. Zie je een plek waar een boombak niet zou misstaan? Geef deze plek dan aan bij de gemeente en zorg ervoor dat er een boombak komt. 
 2. Adopteer een boomspiegel
  Een andere manier om de grond rondom een boom op te fleuren is door de boomspiegel aan te pakken. Meld je aan voor een minituintje rond een boom bij jou in de straat en tover het hondenplas-plekje om tot een groene oase. Bij goedkeuring mag je de grond tot 5 cm ophogen en ervoor zorgen dat de boomspiegel groen wordt. 
 3. Park om de hoek
  Wil je meer groen aanpakken dan de meters onder de bomen en kijk jij jouw straat door zonder een park te zien? Dan is een Park om de Hoek de perfecte uitdaging voor jou en je buren! Met je buurt kan je de stoeptegels in de straat omtoveren tot een park. Met een Park om de Hoek creëer je meer groen en dé ideale plek om je buren beter te leren kennen. Enthousiast? Check of je bij jou in de buurt een Park om de Hoek kunt opzetten!
 4. Groen onderhouden
  Ben je liever op grotere schaal bezig met het verzorgen van groen? Geef je dan op als verzorger van een openbaar stuk groen. Zo wordt de stad nóg een stukje meer van jou! 

Vergroenen

Samen maken we de stad groen

De stad vergroenen kan dus heel makkelijk zijn. Bedenk welke manier het beste bij jou past en strijd voor jouw extra m2 groen in de stad. Als we dat allemaal doen maken we Amsterdam steeds groener!

Neem contact op met Jitske

Jitske is manager pr- en communicatie

Jitske zet ideeën om in woorden en woorden in ideeën. Naast een talenknobbel heeft ze ook supergroene vingers! Geen kaal stukje grond of lege plantenbak ontsnapt aan haar aandacht. Via onze community motiveert ze Amsterdammers om zelf de handen uit de mouwen te steken. Wil je samenwerken met De Gezonde Stad of heb je een persvraag, neem contact op!