Park om de Hoek

Transformeer die saaie, versteende plek bij jou om de hoek tot je eigen buurtpark. Samen met je buren, om in te kunnen ontspannen en elkaar te ontmoeten. Zo creëren we samen gezellige, groene buurtparken door de hele stad.

Meer groen in de stad

Met Park om de Hoek willen wij Amsterdam vergroenen door alle versteende plekken in de stad te veranderen in groene en gezellige buurtparken. Zo maken we samen met bewoners van Amsterdam een groene stad, die beter is opgewassen tegen hevige regenbuien en hitte. Want groen koelt de stad en neemt overtollig regenwater op. Van groen word je bovendien vrolijk en het maakt je buurt er een stuk leuker op! 

Waarom

De groene ontmoetingsplekken in de buurt

Groen brengt mensen bij elkaar en zorgt voor ontmoeting. Door die saaie en ongebruikte plek of plein om te toveren tot een groen buurtpark creëeren we een plek met meerwaarde. Doordat jij hem zelf ontwerpt samen met je buren creëeren we meerwaarde die ook bij jullie past. Met Park om de Hoek willen we ervoor zorgen dat de openbare ruimte groener wordt. En vooral dat jij de mogelijkheid krijgt om jouw buurt op jouw eigen manier te vergroenen, samen met bewoners, bedrijven en de gemeente.

97
Buurten
Amsterdam heeft in het totaal 97 buurten.
7
Parken om de Hoek
In zes buurten in Amsterdam.
Hoe?

Elke buurt een park

Amsterdam heeft 97 buurten. Elke buurt verdient een park! Tot nu toe hebben hebben wij in Amsterdam zeven Parken om de Hoek gecreëerd. Drie daarvan liggen aan de drukke Wibautstraat. Twee anderen bevinden zich in Amsterdam-Noord op de Vegastraat en Hoornsestraat. Eentje ligt aan Minahassastraat in de Indische Buurt en een aan de andere kant van de stad bij het Gibraltarbad. Dit betekent meer dan 2500 m2 zichtbare vergroening in Amsterdam. Dit hebben wij samen met meer dan 200 bewoners en ondernemers voor elkaar gekregen. 

We hebben nog heel wat buurten te gaan. De Universiteit Wagening bracht 40 geschikte locaties voor ons in kaart, bekijk ze hier. Heb jij ook een versteende plek in de buurt, die wel wat groen kan gebruiken? Kijk hieronder hoe je zelf aan de slag kan gaan!

 

 

locaties

Waar liggen de parken?

Even een frisse neus halen? Hier vind je de aangelegde parken: 

  • Nieuwe Maan Park in Tuindorp Oostzaan
  • Zomers Buiten in Tuindorp Nieuwendam
  • Qué pasa Minahassa?! in de Indische Buurt
  • De Ruyschtuin aan de Wibautstraat
  • Belgiëpark aan de Wibautstraat
  • Cygnuspark aan de Wibautstraat
  • Gibraltarbad in Bos en Lommer
Zelf aan de slag!

De Park om de Hoek methode helpt je verder

Wij ontwikkelden de Park om de Hoek-methode zodat jij met je buren of buurtorganisatie zelf een Park om de Hoek te realiseren. Hoe dit park eruit komt te zien? Dat bepaal jij samen met je buren! Zodat jouw buurt nog meer van jou wordt.

Samen met Bloei & Groei New Economy Studio LA City of Amsterdam bundelden we onze kennis en Park om de Hoek ervaring om tot een deelbare aanpak te komen voor bewoners en buurtorganisaties die zelf aan de slag willen gaan. Een van de uitkomsten is een praatplaat die de stappen laat zien die je doorloopt om hiertoe te komen. Bij een aantal stappen hebben we ook aanvullende tools ontwikkeld die je helpen bij het aanvragen van financiering, maar ook bij het nadenken over diverse stedelijke en sociale uitdagingen. Zoals biodiversiteit, klimaatadaptatie en meer saamhorigheid in de buurt. Via deze link kun je meer informatie vinden over Park om de Hoek. Bekijk de praatplaat hieronder!

Goed nieuws! Ben je een buurt- of welzijnsorganisaties en wil je graag bewoners die hun buurt of straat willen vergroenen op weg helpen? Volg dan de Park om de Hoek-workshop en word Park om de Hoek-expert! Wij komen bij je langs en samen kijken we hoe buurtgroen verbindend kan werken in de buurt! Doe je mee? Neem voor meer informatie contact op met Marijn (marijn@degezondestad.org)

Bekijk hier de volledige website van Park om de Hoek

Meer informatie

Wil jij ook een Park om de Hoek?

Wil jij ook je buurt leuker en groener maken met een Park om de Hoek? Vul dan het contactformulier in en doe met ons mee! Zo zorgen we ervoor dat elke buurt een eigen park krijgt.

 

Wij gaan uiteraard zorgvuldig met jouw gegevens om, lees hier meer over in onze privacy statement.

 

 

Bedankt, wij hebben je bericht ontvangen!
Neem contact op met Aukje
Aukje is projectleider

Aukje Ypma is projectleider en zet bij De Gezonde Stad projecten op die Amsterdam duurzamer maken. "De stad mooier maken met een community van Amsterdammers en aanjagers is waar mijn hart ligt. Dit is ook wat ik voorheen als freelancer deed door verschillende bottom-up projecten op te zetten in samenwerking met bewoners. Ik zet me in voor een groene stad waar we circulair met grondstoffen omgaan".

06-44014365 aukje@degezondestad.org
Thema
Groen
De Gezonde Stad zet zich in voor een groen Amsterdam. Dit doen we door met bewoners parken en groene daken aan te leggen of binnentuinen te vergroenen.
Lees meer
Project
Bomen voor Amsterdam
Samen met Amsterdammers planten we 150 bomen in de stad! Wil jij ook je eigen boom in je tuin?
Vertel me meer
Blog
Neem een geveltuin!
Maak je stoep groener met een geveltuin! Lees hier hoe makkelijk je er een aanvraagt (en gratis bovendien).
Lees meer