Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Tien tips voor een plasticvrije toekomst

Wereldwijd produceren we jaarlijks meer dan 350 miljoen ton plastic. Een kleine 19 procent wordt gerecycled: zonde! Het moet eens klaar zijn met die plastic soep. Hoe kan jij je steentje bijdragen? Lees verder voor tien simpele huis-, tuin- en keukentips!

  • Geplaatst 21 september 2020

Jouw plastic footprint

Waarom is plastic eigenlijk zo schadelijk voor het milieu? Kort gezegd is plastic bijna onverwoestbaar. Een groot deel komt uiteindelijk terecht in de oceaan. Dat is niet alleen schadelijk voor de zee en alles wat erin leeft, maar ook voor onszelf. Want dieren eten dit op en zo komt plastic in onze voedselketen terecht. Daarnaast komen er giftige stoffen vrij bij het afbraakproces. Genoeg redenen om je eigen leven eens onder de loep te nemen en te checken of je minder plastic kan gebruiken. 

Je eigen plastic foot print drastisch verlagen is een uitdaging. Hoe pak je het aan? Een eerste tip is: gewoon beginnen. Het hoeft niet perfect. Wij geven je tien tips om makkelijk aan de slag te gaan!

tips

De gouden tips voor minder plastic

  • Supermarkten verkopen veel plastic verpakkingen. Ga eens naar winkels die hun verpakkingsmateriaal zo veel mogelijk proberen te minimaliseren! De Little Plant Pantry shop en de Plastic Free Amsterdam online shop zijn zeker het bezoeken waard. Daarnaast is de markt een budget optie om plasticvrij boodschappen te doen.
  • Wereldwijd worden er 160,000 plastic zakjes verbruikt per seconde. Neem dus voortaan je eigen zakjes mee naar de supermarkt. Een kleine moeite met groot resultaat. 
  • Shampoo, douchegel-, en zeepverpakkingen zijn haast altijd van plastic. Stap daarom over naar zeepjes en  verpakkingsvrije shampoobars. Deze zijn budgetproof en gaan langer mee. 
  • In verzorgingsproducten zitten vaak microplastics. Check op deze website of jouw producten plastic bevatten en stap over naar een groene optie. 
  • Voor de dames onder ons: maandverband bestaat voor negentig procent uit plastic en ook tampons hebben vaak een plastic verpakking. Een goed alternatief is de menstruatiecup. Hiermee verbruik je minder plastic afval en spaar je de portemonnee!

  • Veel mondkapjes worden gemaakt van synthetische stoffen. Dus koop een stoffen mondkapje. Deze zijn modieus en plasticvrij! En je kan ze nog wassen ook. 
  • Stap over van plastic folie naar katoenen doeken met bijenwas (beewraps) voor het bewaren van je eten. Dit product heeft een conserverende werking en is plasticvrij! Check in deze blog hoe je er heel eenvoudig zelf een kunt maken. 
  • Houd jij wel van een bakkie pleur op zijn tijd? Neem je eigen herbruikbare koffiebeker mee onderweg. Simpel, maar efficiënt. 
  • Stap over naar een metalen scheermes met vervangbare mesjes en scheer plasticvrij! Dit merk is bijvoorbeeld een goede optie.
  • En is het je eenmaal gelukt om je plastic verbruik flink te minderen? Dan is het tijd om de voetjes omhoog te doen en jezelf een wijntje in te schenken. Maar let op de verpakking: kies voortaan alleen flessen wijn met een natuurlijke kurk en proost plasticvrij!

Sport

Ploggend de stad door

Ben je zelf al goed op weg, maar wil je op andere manieren je handen uit de mouwen steken voor een plasticvrije toekomst? Trommel je vrienden op voor een cleanup! Bij de gemeente kun je prikkers lenen en je eigen opruimactie starten. Je kunt ook gaan ploggen: afval verzamelen tijdens het joggen. Dit is goed voor de buurt en je conditie!

Aan de slag

Doe je mee?

Leven zonder plastic is uitdagend. Er is nog veel werk aan de winkel, maar deze stappen naar een plasticvrije toekomst zijn een mooi begin. Het hoeft niet gelijk perfect te gaan. Alle kleine beetjes helpen. Probeer het uit, motiveer iemand anders en ga aan de slag!