De oplossing voor minder verspilling en plastic: de beeswrap!

Gemiddeld gooien we per persoon 34 kilo aan eten weg per jaar en gebruiken we per persoon rond de 28 kilo aan (single use) plastic verpakkingen. Ook al daalt de hoeveelheid voedsel dat we verspillen gelukkig wel, alsnog is dat veel te veel toch?! En al dat plastic, dat moet ook anders kunnen toch? Gelukkig is er een oplossing: de beeswrap! Deze blog geeft je tips over hoe je eigen beeswrap kunt maken om je eten op een duurzame manier te kunnen bewaren!

Duurzame beeswraps om je eten in te verpakken

Een leuke manier om je eten op een natuurlijke manier eten langer vers te houden, zonder plastic afval te produceren, zijn bijenwas wraps! Ookwel ‘beeswraps’ genoemd. Deze wraps kan je in plaats van plastic of aluminiumfolie gebruiken om je eten in te bewaren en ze zien er nog eens super leuk uit ook! De eerste ontdekkingen van beeswraps komen uit de zevende eeuw! Waar de oude Egyptenaren zelf bijen hadden om vervolgens bijenwas en honing van te oogsten. Hier doopten ze hun oude kleding in, zodat ze hun voedsel langer konden bewaren. Bijenwas heeft namelijk een antibacteriële functie. En dit heeft heel veel nut, aangezien meer dan een kwart van alle voedselverspilling door bacteriën wordt veroorzaakt! Een studie uit Canada concludeerde dat bijenwas antibacteriële eigenschappen heeft, en dat een beeswrap het eten langer vers houdt dan plasticfolie of tupperware. Dat klinkt veelbelovend dus. Je ziet beeswraps steeds vaker in de winkel liggen. Je kan ze onder andere kopen bij Dille & Kamille, Waar of bij Bag-again.nl. Koop uiteraard wel de duurzame variant, die niet bijdraagt aan bijensterfte. 

Do it yourself

Maak zelf een duurzame beeswrap!

Natuurlijk is het nog veel leuker om zelf, voor slechts een paar euro, je eigen beeswrap te maken. Dus voor de crea bea's onder ons, lees hieronder hoe het werkt! 

Wat heb je nodig:  een (oud) stuk katoen, bijenwas (online te bestellen), jojoba olie, rasp, strijkijzer, bakpapier en een schaar. Ook hier willen we benadrukken, koop duurzame biologische bijenwas, bijvoorbeeld bij de Natuurwinkel.

Wat moet je doen:

  1. Verzamel wat stukken katoen. Oude t-shirts, kussenslopen of ga langs een stoffenwinkel en vraag naar de bak met overgebleven stofjes. Daar kan je vaak voor een habbekrats allemaal stofjes met leuke prints vinden. Zorg ervoor dat de stof niet te dik maar ook niet te dun is!
  2. Was en strijk de stof. Knip vervolgens de gewenste grote van je wrap uit. Je kunt wat verschillende maten knippen, zodat je ze bijvoorbeeld om je appel kan wrappen, maar ook je brood in kan pakken of om een bakje kan wikkelen. 
  3. Rasp de bijenwas en verdeel gelijk over de stof (liever te weinig dan teveel want je kan later altijd meer toevoegen). 
  4. Voeg een paar druppels jojoba olie toe. De olie zorgt ervoor dat je de wrap makkelijk kan vormen en geeft een lekker geurtje.
  5. Leg het stofje tussen twee vellen bakpapier en ga er vervolgens met de strijkbout overheen.
  6. Doe dit totdat alle bijenwas gelijk verdeeld en gesmolten is. Waar nodig kan je nog wat bijenwas toevoegen.
  7. Laat de wrap ongeveer een kwartiertje afkoelen, en haal vervolgens het bakpapier eraf. 
  8. En voila je wrap is klaar om te gebruiken!

Gebruik de warmte van je handen om de wrap om je eten of bakjes te vormen. Uiteraard kan je de wrap wassen met milde zeep maar doe dit wel met koud water anders smelt de was ;). De beeswraps gaan super lang mee! Na ieder gebruik kun je ze wassen, en ze verliezen hun stevigheid pas na 1 jaar gebruik. Je kunt ze dan gewoon weer stevig maken door wat extra bijenwas toe te voegen. 

Besparen

Zero Waste door het leven.

Wij hopen dat jullie geïnspireerd zijn geraakt en hebben gezien hoe je eenvoudige stappen kan nemen om zero waste door het leven kan gaan. Hier vind je nog meer tips voor een zero waste lifestyle. En als je toch al zo lekker bezig bent lees dan hier de 7 manieren hoe je direct CO2 kan besparen.  

Neem contact op met Madelief
Madelief is Stagiair

Madelief loopt stage bij De Gezonde Stad tot januari. “Ik wil me graag volledig inzetten voor groene projecten en hiermee duurzame impact maken in Amsterdam.” Hiervoor heeft Madelief Global Sustainability Science gestudeerd in Utrecht.

0206241522 madelief@degezondestad.org
Projecten
Doe mee met onze duurzame projecten in de stad!
Bekijk ze hier en kom samen met ons in actie voor een duurzame stad.
Vertel me meer
Blog
Benieuwd naar nog meer duurzame tips?
Op onze blog posten we regelmatig de leukste tips voor een duurzaam leven in de stad.
Vertel me meer
Agenda
De Groene Agenda van Amsterdam
De leukste groene en duurzame events vind je op onze groene agenda.
Vertel me meer