De oplossing voor minder verspilling en plastic: de beeswrap!
Gemiddeld gooien we per persoon 34 kilo aan eten weg per jaar en gebruiken we per persoon rond de 28 kilo aan (single use) plastic verpakkingen. Dat kan beter! De beeswrap is een duurzame oplossing en slaat twee vliegen in een klap. Je restjes blijven langer goed en er komt geen plastic bij kijken!
- Geplaatst 28 november 2019
Duurzame beeswraps om je eten in te verpakken
De eerste ontdekkingen van beeswraps komen al uit de zevende eeuw, waar de oude Egyptenaren zelf bijen hadden om vervolgens bijenwas en honing van te oogsten. Hier doopten ze hun oude kleding in, zodat ze hun voedsel langer konden bewaren. Bijenwas heeft namelijk een antibacteriële functie. En dit heeft heel veel nut, aangezien meer dan een kwart van alle voedselverspilling door bacteriën wordt veroorzaakt! Een studie uit Canada concludeerde dat bijenwas antibacteriële eigenschappen heeft, en dat een beeswrap het eten langer vers houdt dan plasticfolie of tupperware. Dat klinkt veelbelovend dus. Je ziet beeswraps steeds vaker in de winkel liggen. Je kan ze onder andere kopen bij Dille & Kamille, Waar of bij Bag-again.nl. Koop uiteraard wel de duurzame variant, die niet bijdraagt aan bijensterfte.
Handen uit de mouwen
Maak zelf een duurzame beeswrap!
Natuurlijk is het nog veel leuker om zelf, voor slechts een paar euro, je eigen beeswrap te maken. Lees hieronder hoe het werkt!
Wat heb je nodig: een (oud) stuk katoen, bijenwas (online te bestellen), jojoba olie, rasp, strijkijzer, bakpapier en een schaar. Ook hier willen we benadrukken, koop duurzame biologische bijenwas, bijvoorbeeld bij de Natuurwinkel.
Wat moet je doen:
- Verzamel wat stukken katoen. Oude t-shirts, kussenslopen of ga langs een stoffenwinkel en vraag naar de bak met overgebleven stofjes. Daar kan je vaak voor een habbekrats allemaal stofjes met leuke prints vinden. Zorg ervoor dat de stof niet te dik maar ook niet te dun is!
- Was en strijk de stof. Knip vervolgens de gewenste grootte van je wrap uit. Je kunt wat verschillende maten knippen, zodat je ze bijvoorbeeld om je appel kan wrappen, maar ook je brood in kan verpakken of om een bakje kan wikkelen.
- Rasp de bijenwas en verdeel gelijk over de stof (liever te weinig dan teveel want je kan later altijd meer toevoegen).
- Voeg een paar druppels jojoba olie toe. De olie zorgt ervoor dat je de wrap makkelijk kan vormen en geeft een lekker geurtje.
- Leg het stofje tussen twee vellen bakpapier en ga er vervolgens met de strijkbout overheen.
- Doe dit totdat alle bijenwas gelijk verdeeld en gesmolten is. Waar nodig kan je nog wat bijenwas toevoegen.
- Laat de wrap ongeveer een kwartiertje afkoelen, en haal vervolgens het bakpapier eraf.
- En voila, je wrap is klaar om te gebruiken!
Gebruik de warmte van je handen om de wrap om je eten of bakjes te vormen. Uiteraard kan je de wrap wassen met milde zeep maar doe dit wel met koud water, anders smelt de was ;). De beeswraps gaan super lang mee! Ze verliezen hun stevigheid pas na 1 jaar gebruik. Je kunt ze dan gewoon weer stevig maken door wat extra bijenwas toe te voegen.
Besparen
Zero Waste door het leven
Wij hopen dat jullie geïnspireerd zijn geraakt en hebben gezien hoe je eenvoudige stappen kan nemen om zero waste door het leven te gaan. Hier vind je nog meer tips voor een zero waste lifestyle. En als je toch al zo lekker bezig bent, lees dan hier de 7 manieren hoe je direct CO2 kan besparen.