Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Start met moestuinieren vanuit huis!

Door het Coronavirus zijn we tijdelijk aan huis gekluisterd. Maar niet getreurd! Thuis kan je al een heleboel doen om het moestuinseizoen goed voor te bereiden, en dat kan gewoon vanuit je woonkamer: kiezen welke planten en kruiden je dit seizoen wilt planten op je balkon of in je tuin, een zaaikalender maken en plantjes voorzaaien in de vensterbank. Als de plantjes groot genoeg zijn, kun je ze uitplanten in je tuin, in je straat of op je balkon. Om je op weg te helpen hebben we een paar tips en tricks voor je op een rijtje gezet.

  • Geplaatst 25 maart 2020

Plantjes voorzaaien

Veel tuinders planten hun zaden thuis of in de kas om vast een voorsprong te krijgen. Het idee is dat de zaadjes door de warmte en beschutting binnen sneller opkomen en beter uitgroeien tot mooie plantjes. Voor het voorzaaien kan je het beste kweekbakjes gebruiken die vergaan in de grond, zoals kranten, eierdozen of dun karton. Die kweekbakjes kan je dan in zijn geheel in de aarde zetten als het plantje groot genoeg is. Wij kiezen voor kweekbakjes in lege toiletrollen – niet geheel toevallig in deze tijd.

kweekbakjes

In 4 stappen je eigen kweekbakje

1. Maak de toiletrol ongeveer 1 cm korter.

2. Knip aan één kant van het rolletje 4 keer 2 cm in met een schaar.

3. Vouw de reepjes over elkaar heen en maak een potje (omdat de flapjes weer opengaan, kom je in de verleiding om ze dicht te plakken met plakband. Doe dat niet, want plakband vergaat niet in de grond. Zo gauw je de rolletjes vult met aarde en nat maakt blijven ze wel staan).

4. Vul je potje met aarde, druk de aarde goed aan en zaai hier in 1-3 zaadjes.

zaaitips

Hoe vul je je kweekbakje?

Je nieuwe kweekbakje vul je niet zomaar met oude potgrond of tuingrond. Je kunt beter zaai- en stekgrond gebruiken, deze is fijner en heeft minder voedingsstoffen, wat beter voor de zaailingen is. Zaai- en stekgrond kan je in tuincentra kopen en is ook online verkrijgbaar. Als het potje vol zit, druk je de aarde aan en kan je tussen de 1 en 3 zaadjes planten. Plant ze vooral niet te diep. Je kunt het beste je zaadjes strooien en met een dun laagje grond bedekken. De regel hiervoor is ongeveer drie keer zo diep als de grootte van het zaadje. Wees voorzichtig wanneer je ze water geeft. Je kunt hiervoor het beste een plantenspuit gebruiken. 

van binnen naar buiten

Hoe nu verder?

Wanneer je kweekpotjes gevuld zijn kun je op een lichte plek neerzetten, bijvoorbeeld in de vensterbank. Let wel op dat ze niet teveel in de felle zon staan en daardoor uitdrogen. Is de zon te warm, scherm de plantjes dan af met een stuk krant. Vergeet ze niet voldoende water te geven en natuurlijk altijd veel liefde! Je kan de plantjes in een grotere pot of je moestuinbak zetten als ze twee/drie blaadjes hebben. Als je zeker wilt zijn dat de overgang naar buiten toe goed gaat, zorg dan dat je ze afhardt. Dat doe je door de plantjes elke dag een stukje langer buiten te laten staan. Hierdoor voorkom je dat de overgang te heftig is en de stekjes kunnen uitgroeien tot gezonde en mooie planten! 

Zaaikalender

Welke plantjes kan je voorzaaien?

Je vraagt je nu misschien af welke plantjes je nu kan voorzaaien. Maak je geen zorgen! We hebben voor jou een zaaikalender gemaakt met alle plantjes die je nu al kunt zaaien. Zaadjes kun je online bestellen bij De Bolster en Joop Tuinzaden. Als je nog meer inspiratie wilt opdoen check dan de moestuinplanner.nl. Zij geven je een uitgebreide zaaikalender met per maand alle planten die je kunt planten en voorzaaien. Zaai niet alles tegelijk. Als je bijvoorbeeld sla om de twee weken zaait, heb je langer plezier van de oogst.

Document: Download De Gezonde Stad Zaaikalender

Download