Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Natascha toverde een braakliggend terrein om tot een eetbare oase

Natascha Hagenbeek beheert al ruim zeven jaar een moestuin van 1200m2 in Bos en Lommer, I can change the world with my two hands. Haar visie: jij kunt het verschil maken, just do it! Leer van deze kunstenares met groene vingers hoe ze samen met de buurt de stad gezonder en circulair maakt.

  • Geplaatst 15 november 2018

Hoe kwam je op het idee voor I can change the world with my two hands?

“In 2003 was ik bij een vriendin op bezoek in New York. Eén van de dingen die ze liet zien was een gemeenschappelijk park. Daar kreeg ik een ‘gut feeling’ dat gemeenschappelijk groen in de stad weer op zou komen en werd het eerste zaadje in mijn hoofd gepland. In 2006 schreef ik een projectplan voor het BijlmAIR Residency programma. In de Bijlmer vielen de volkstuintjes mij op en tijdens het schrijven van het plan kwam ik het coole project Food from the Hood tegen. Wederom werd ik enthousiast van eetbaar groen.

Het was uiteindelijk pas in 2010 toen het balletje echt begon te rollen. De gemeente nodigde bewoners uit Bos en Lommer uit om goede ideeën voor de buurt in te sturen met de mogelijkheid om een budget aan te vragen. Ik heb toen mijn idee voor een moestuin met winkel ingestuurd. Verderop in mijn straat lag het terrein van een speeltuinvereniging braak, een unieke plek: een publiek binnenterrein midden in Amsterdam. Ik heb erg mijn best moeten doen om de gemeente te overtuigen om mij het terrein voor een jaar in bruikleen te geven. Het is uiteindelijk gelukt en nu zit ik hier nog steeds.”

Moestuin

Hoe verliepen de eerste jaren in de moestuin?

“Samen met de gebiedsmakelaar heb ik een bijeenkomst voor de (±200) omwonenden van het binnentuin georganiseerd. Daar hebben zich de eerste mensen aangemeld voor één van de tien “eigen” tuintjes. Samen met de eerste deelnemers ben ik op het terrein tuintjes gaan aanleggen. Het terrein bestond toen letterlijk uit bouwzand en stenen. Het terrein hebben we opgedeeld in stukjes “eigen” tuin en een productietuin waar groente etc. kon worden verbouwd voor de moestuinwinkel. Niemand van ons had ervaring met groente telen. En stadslandbouw was in 2011 echt nieuw in Amsterdam, ik had geen voorbeeld. Toch haalden we dat jaar een mooie oogst binnen van vele courgettes en pompoenen. Na het eerste jaar kreeg ik een contract voor vijf jaar. Ik had de tijd mee, I can change kreeg als pioniersproject veel aandacht van de pers, en er was net nieuw beleid ontwikkeld bij de gemeente: bewoners gestuurde wijkontwikkeling.”

De toekomst

Hoe ziet de toekomst eruit voor jou en I can change?

“De afgelopen drie jaar heb ik samen met mijn projectteam gewerkt aan het verduurzamen van I can change. Het is belangrijk voor de stad dat groenprojecten die met veel beginners- enthousiame worden opgezet ook blijven bestaan. Mijn ervaring is dat de vaak vrijwillige projectleiders na een paar jaar stoppen en daarmee ook het project stopt. Om dat te voorkomen heb ik dit jaar afstand genomen van een groot aantal taken en overgedragen aan mijn projectteam. Ze nemen het dagelijks reilen en zeilen in de tuin voor hun rekening en vergaderen zelfs zonder mij tegenwoordig. Ik blijf wel Stadsboerin bij I can change, maar ga me richten op iets nieuws. Afgelopen jaar ben ik in de tuin begonnen met snijbloementeelt. Het bewustzijn over en de verkrijgbaarheid van biologisch voedsel is enorm toegenomen sinds ik in 2010 met I can change begon, maar biologische snijbloemen zijn er nog nauwelijks te koop. Ik wil natuurlijke, geurende bloemen telen en daarmee mensen bewust maken van de hoeveelheid gifstoffen die worden gebruikt in de snijbloementeelt.”

“Daarnaast ben ik aan het onderzoeken op welke manier groenprojecten een rol kunnen spelen in het scheiden en verwerken van groenafval. Op het moment verzamel ik kennis van compostmeesters en projecten die met GF-afvalverwerking bezig zijn.”

Duurzaam Amsterdam

Wat is jouw droom voor een duurzaam Amsterdam?

“Ik hoop dat we gaan beseffen dat we de oplossing voor een duurzaam Amsterdam, een duurzame wereld niet buiten onszelf moeten gaan zoeken. Ik hoop op een wezenlijke mentaliteitsverandering. We zijn zelf verantwoordelijk voor de keuzes die we maken, oftewel I can change the world with my two hands.”

Impact

Hoe kan ik zelf mijn leven duurzamer inrichten?

“Denkend vanuit de samenleving waarin wij leven is dit de makkelijkste verandering: buy the change. Koop duurzaam en/of lokaal bij een kleine ondernemer. Bij I can change hopen we mensen te inspireren via voedsel, wat we allemaal dagelijks tot ons nemen. Je kunt bij I can change zelf je groente verbouwen, biologische groente, fruit en kruiden oogsten, bloemen plukken, je keukenresten inleveren en alles leren over thuis composteren. Steek regelmatig je handen in de aarde, leer hoe het eco-systeem werkt en ontdek hoe alles met elkaar samenhangt. Dan ga je waarschijnlijk vanzelf je leven duurzamer inrichten.”

Zelf aan de slag

Begin je eigen moestuin!

Wil jij net als Natascha jouw twee handen uit de mouwen steken en je eigen moestuin beginnen of je eigen buurt groener maken? Lees in onze blog het stappenplan voor je eigen moestuin of start je eigen buurtpark met ons project Park om de Hoek. Als je liever een boom in je buurt wilt, geef je dan op voor onze nieuwe bomencampagne! Zet samen met Natascha het tijdperk van verandering in en maak Amsterdam groener!

Foto’s: Niels Dortland

Neem contact op met Jitske

Jitske is manager pr- en communicatie

Jitske zet ideeën om in woorden en woorden in ideeën. Naast een talenknobbel heeft ze ook supergroene vingers! Geen kaal stukje grond of lege plantenbak ontsnapt aan haar aandacht. Via onze community motiveert ze Amsterdammers om zelf de handen uit de mouwen te steken. Wil je samenwerken met De Gezonde Stad of heb je een persvraag, neem contact op!