Kies jouw boom en maak Amsterdam groener!
Voor elke Amsterdammer moet er minstens één boom zijn in de stad. Bomen horen namelijk bij Amsterdam en hebben een belangrijke functie. Met onze campagne 'Bomen voor Amsterdam' hebben wij 100 bomen in de aanbieding die staan te trappelen om jou te ontmoeten! We lanceerden onze campagne bij het Treefest. Lees hieronder hoe dat ging en hoe jij zelf jouw boom kunt aanvragen.
- Geplaatst 13 november 2018
Bomen voor Amsterdam
Met onze nieuwe bomencampagne willen wij jou de kans geven je straat, tuin of schoolplein te vergroenen en nader kennis te maken met onze kanjers. We geven 100 bomen gratis weg! Je kunt kiezen uit 10 verschillende kanjers met elk hun unieke karakter. Kies de boom die bij je past en met wie jij weleens op date zou willen. Wees er snel bij want onze kanjers zijn razend populair en de aanmeldingen lopen al flink binnen! Kijk op onze website Bomen voor Amsterdam voor meer informatie en om jouw boom aan te vragen! Als de boom eenmaal geplant is gaan de hoveniers van de Nationale Bomenbank samen met jou de boom onderhouden. Op deze manier ontstaat er hopelijk een liefdevolle relatie tussen jou en je boom.
Kies nu hier jouw eigen kanjer van een boom
Kies jouw kanjerBomen daten
De Grote Bomendateshow
Afgelopen zaterdag lanceerden wij onze campagne tijdens het Treefest van The Pollinators in Mijn Stadstuin met de Grote Bomendateshow! Met als presentator onze eigen groene held Jan Henk werden drie kanjers van bomen voorgesteld aan niemand minder dan Egbert-Jan Weeber. De drie kanjers waren de brede Moseik, de frivole Appelboom en en de sexy Walnoot. Elke boom presenteerde zich op een hele bijzondere manier op de catwalk. Omdat de keuze moeilijk was moest een geimproviseerde dance-off uitkomst bieden. Als winnaar kwam de Moseik uit de bus. Deze ruwe bolster krijgt binnenkort een mooi plekje in Amsterdam.
Treefest
Festival over bomen
Naast de lancering van onze campagne was er nog veel meer te beleven op het Treefest dat geheel in het teken stond van bomen en het belang ervan. Je kon er leren over biodiversiteit, luisteren naar bomen-experts, deelnemen aan workshops, zelf bomen planten of meedoen aan The Big Treebate. Voor jong en oud waren er volop mogelijkheden om kennis op te doen en zich te vermaken. Ook kregen iedereen de kans zich te bewijzen bij een adem- en ijsbadsessie en was het mogelijk om zelf te leren composteren met een wormenhotel of groenten te fermenteren op de Groene Markt. Verder waren er ondernemers die de heerlijkste groene snacks en drankjes trots deelden met bezoekers. Al met al was het een geslaagd bomenfeest en liet het vooral zien hoeveel mensen zich willen inzetten om meer bomen in Amsterdam te krijgen.
bomen
Waarom zijn bomen belangrijk?
Bomen hebben we nodig om de stad gezonder te maken. Een van hun belangrijkste functies is te zorgen voor verkoeling. In de stad wordt het steeds warmer. De temperatuur op het platteland en in de stad scheelt wel een paar graden. Daarnaast hebben bomen een positieve invloed op de luchtkwaliteit doordat ze fijnstof opnemen en zuurstof produceren. Bomen helpen om wateroverlast te verminderen doordat ze regenwater vasthouden en verbeteren de bodemstructuur. Ook verhogen bomen de biodiversiteit, absorberen geluid, maken ze mensen aantoonbaar gelukkiger, en verhogen ze zelfs de waarde van huizen als ze in de straat staan. Desondanks is het percentage groen in de stad de laatste jaren afgenomen, blijkt uit onderzoek van de UvA en De Gezonde Stad Monitor. Gelukkig kunnen wij samen het tij keren! Om te beginnen willen wij dat er voor elke Amsterdammer een boom komt in de stad.
zelf bomen planten
Hoe kan ik zelf een boom planten in de stad?
Er zijn tal van manieren om te zorgen dat er bomen bij je in de buurt komen. Uiteraard kan je meedoen met onze campagne! Wij willen dat Amsterdam in 2025 twee keer zo groen is als nu en je kan ons inschakelen en een boom en plek nomineren via onze bomencampagne. Als jouw plek wordt goedgekeurd gaan wij er samen met jou zorgen dat jouw boom er komt. Maar je kan er natuurlijk ook zelf een planten in je tuin. Hier stelt de gemeente subsidie voor beschikbaar. Als je er een wilt in een openbare ruimte kan je het beste contact opnemen met de gebiedsmakelaar in het stadsdeel waar je woont of wilt dat deze boom komt. Het beste wat je kan doen is het samen met anderen organiseren. Ook is er de mogelijkheid om zelfs een heel Park om de hoek te creëren, of sluit je aan bij onze Rooftop Revolution en maak van een grijs dak een groen dak. Wil je op een andere manier je huis of buurt vergroenen? Lees onze blog hierover voor tips! Naast onze campagnes is er de mogelijkheid om subsidies aan te vragen bij de gemeente om je buurt te vergroenen zoals ‘Groen in de Buurt’ en ‘Projectvoorbereiding duurzame initiatieven’.