Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Jij Maakt de Stad: door te stemmen!

Wil jij dat Amsterdam een duurzamere stad wordt? Dan kan je natuurlijk zelf de handen uit de mouwen steken, maar daarnaast kun je ook op een andere manier invloed uitoefenen op onze stad: door op 16 maart te stemmen op een duurzame partij. Wij helpen je op weg!

  • Geplaatst 3 maart 2022

Jij maakt de stad!

Op 16 maart is het moment daar, de gemeenteraadsverkiezingen! Op deze dag kiezen we de nieuwe leden van de gemeenteraad. Zij beslissen straks over onderwerpen in jouw directe omgeving, zoals over afval, woningbouw, en waar wel of geen groen komt. Door jouw stem te gebruiken, heb je invloed op een mooie en leefbare stad! Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? In dit overzicht laten we zien hoe je een duurzame Amsterdamse partij kiest én geven we je tips om een goed geïnformeerde stem uit te brengen. Let op: dit is géén stemadvies. We helpen je gewoon graag een handje op weg!

Eerst even dit.

Heeft stemmen zin?

Oké, voordat we beginnen willen we even een belangrijk puntje aanstippen. De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen is heel erg laag. Dat betekent dat veel mensen geen gebruik maken van hun stem, terwijl de gemeente heel veel dingen voor jou beslist! Waar nieuwe fietspaden komen bijvoorbeeld, welke jeugdhulp er beschikbaar is en hoe vaak het vuilnis wordt opgehaald. Allemaal zaken waar de meeste Amsterdammers dagelijks mee te maken hebben. Het is dus fijn als die beslissingen worden gemaakt door iemand die jouw belangen vertegenwoordigt. Daarom heeft stemmen echt wel zin!

Hoe kies je een partij?

The basics

Misschien heb je überhaupt geen idee op welke partij je moet stemmen, en zie je door de bomen het bos niet meer! Daar zijn gelukkig een aantal hulpmiddelen voor. Zo is er de meest bekende tool en goede eerste stap: de stemwijzer. In Amsterdam kan je daarvoor deze website gebruiken. 

Waarschijnlijk heb je na deze eerste stap de pool van partijen waarop je wil stemmen al aardig verkleind. Vervolgens kun je specifieker naar de partijprogramma’s kijken, die je laten zien wat elke partij in Amsterdam wil veranderen. Deze zijn te vinden door in een zoekmachine, zoals Ecosia, te zoeken op ‘Partijprogramma (partij naar keuze) Amsterdam’. Er zijn ook een aantal partijen die niet op landelijk niveau meedoen aan de verkiezingen, maar in Amsterdam juist wel. Welke partijen meedoen in Amsterdam, zie je hier.

Hoe kies je een partij?

Advanced

Wat ook goed kan helpen om erachter te komen wat jij belangrijk vindt, is het kijken van een verkiezingsdebat. Hier kan je vaak ook zelf vragen stellen aan de politici, waardoor je onderwerpen die jij belangrijk vindt voor jouw buurt, kunt voorleggen. Onder andere Pakhuis de Zwijger, de universiteiten en de Balie organiseren debatten. Deze zijn ook terug te kijken via hun websites! Check bijvoorbeeld hier het recente AT5 lijsttrekkersdebat

Wil je dieper in de materie duiken? Dan kan je ook kijken naar moties die zijn ingediend de afgelopen jaren. Dit zijn de zaken waarover partijen in de gemeenteraad discussiëren. Een motie kan over van alles gaan: de aanleg van nieuw stadsgroen, hoe de optocht van sinterklaas eruit moet zien of hoeveel subsidie Artis dit jaar moet krijgen. Per motie is aangegeven welke partijen voor, en welke partijen tegen hebben gestemd. Je kan zoeken op specifieke onderwerpen, waardoor je makkelijk kan filteren op thema’s die voor jouw buurt belangrijk zijn.

En dan...

Kiezen voor een duurzame partij

Oke, nu heb je heel wat gelezen en ben je misschien enthousiast geworden door bepaalde standpunten, maar hoe maak je dit nu overzichtelijk? Als je duurzaamheid belangrijk vindt kun je je waarschijnlijk goed vinden in deze thema’s: verminderen van broeikasgassen, het verbeteren van de biodiversiteit en het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Dit zijn de grootste thema’s binnen het duurzaamheidsdebat. Ook een focus op sociale duurzaamheid is niet onbelangrijk: het verkleinen van de maatschappelijke kloof en kansengelijkheid zijn grote onderwerpen op dit gebied.

Thema's

De Gezonde Stad Monitor

Aan duurzaamheid kunnen we op lokaal niveau op een aantal manieren werken. De Gezonde Stad Monitor onderzoekt al 8 jaar aan de hand van een aantal thema’s hoe we als stad duurzamer kunnen worden. Dit zijn ook handige thema’s om je op te focussen bij het kiezen van een duurzame partij. We lichten zie hier kort toe.

Gezond, duurzaam en lokaal voedsel

Onze uitstoot verminderen kan door één simpele verandering in ons leven te maken: minder vlees (en vis!) eten. Een duurzaam dieet bestaat vooral uit planten en bonen. En dan het liefst groenten die niet uit Colombia of Thailand komen, maar gewoon uit Nederland. Hiervoor is namelijk veel minder brandstof nodig! Kijk daarom naar partijen die lokaal voedsel promoten en graag willen dat we met de seizoenen mee eten. Ook is het natuurlijk heel belangrijk dat gezond voedsel voor iedereen bereikbaar is. Voor veel Amsterdammers is groente en fruit nu buiten budget.

Afvalvrij leven

Om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, moeten we zorgen dat we niet meer nemen van de aarde dan kan, zodat we niets uitputten. Zo zorgen we ervoor dat ook toekomstige generaties nog genoeg ijzer, plastic en cement kunnen maken. Daarom probeert Amsterdam minder nieuwe grondstoffen in te kopen, en meer te recyclen. Veel partijen streven naar een circulaire stad, waarin afval niet meer bestaat en wordt gebruikt als grondstof voor iets nieuws. Dit kan bijvoorbeeld door afval beter te scheiden! Veel partijen hebben in hun partijprogramma een hoofdstuk over groente- fruit- en tuinafval. 

Groene stad

Het verbeteren van de biodiversiteit kan ook (juist!) in Amsterdam. Dus zoek naar partijen die méér groen willen per inwoner, en die een budget hebben voor het onderhoud van kwalitatief goed groen. Sommige partijen willen ook meer ruimte voor dieren in de stad door bijvoorbeeld natuurinclusief te bouwen. 

Duurzame energie

Dat we van de fossiele brandstoffen (benzine, diesel, aardgas) af moeten stappen, dat wist je waarschijnlijk al. Dat zorgt ervoor dat we minder broeikasgassen uitstoten, én dat we minder afhankelijk zijn van de landen waar deze stoffen vandaan komen, zoals Rusland… Hoe we gaan overstappen op hernieuwbare energie, daar verschillen partijen nogal van mening over. Sommige partijen kiezen voor kernenergie, andere partijen zetten vol in op wind en zon. Een ander groot thema dit jaar is energiearmoede. Door hoge energiekosten en een laag inkomen hebben sommige Amsterdammers geen geld om de energierekening te betalen. Veel partijen hebben ideeën hoe dit moet veranderen.

Schone lucht en transport

Minder fossiele brandstoffen gebruiken, betekent ook minder benzine- en dieselauto’s in de stad. Om hier te komen moet elektrisch rijden beter beschikbaar worden. Ook goedkoper OV en betere fietspaden spelen een grote rol in een autoluwe stad. En voor een schonere lucht is een groter Schiphol natuurlijk ook niet ideaal!

Tot slot

Je bent er bijna!

Poeh, wat een info. We hopen dat je een beetje verder bent geholpen in jouw stemproces. Je hebt nog eventjes, dus alle tijd om er nog een keer naar te kijken, er met anderen over te praten en zo een keuze te maken waar jij helemaal achter staat. 

Zo maken we Amsterdam samen een stukje duurzamer!