Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

De eerste sprieten komen op in de Amsterdamse balkontuinen

Het is helaas niet voor iedere Amsterdammer weggelegd, een tuin of een stukje land in de buurt waar je lekker kunt tuinieren en zelf je groenten kunt verbouwen. Gelukkig bestaat er de Amsterdamse Balkontuin! Met deze mobiele moestuinbakken gaven wij begin juli 25 enthousiaste Amsterdammers de mogelijkheid om als echte balkontuinders heerlijk hun eigen groenten en kruiden te verbouwen, gewoon op Amsterdamse bodem! Nu we een paar weken onderweg zijn, komen de eerste sprieten op in de tuin. Hieronder lees je hoe dat ging en vind je leuke moestuintips!

  • Geplaatst 8 augustus 2019

Groenten verbouwen op je balkon of dakterras

Elke deelnemer van de Amsterdamse Balkontuin kreeg van ons vier mobiele moestuinbakken van de Makkelijke Moestuin. Geen balkon is namelijk hetzelfde in Amsterdam. Deze bakken konden onze tuinders zelf naar hartelust neerzetten en zo hun eigen groene paradijs creëren. Ze kregen naast de bakken ook aarde, kruidenplantjes en groentezaden, zoals munt en wilde marjolein, paksoi, snijbiet, rode biet, cavalo nero, radijsjes en sla. Van hun tuinierkunsten maken zij leuke foto’s en vlogs die ze delen met hun vrienden. Ook delen ze de heerlijkste recepten van gerechten uit eigen tuin. Allemaal om anderen te inspireren dat hoe klein je balkon ook is, je gewoon kunt tuinieren en je omgeving groener kunt maken. 

Uit eigen tuin

Vreugdemomentjes in de tuin

Vol enthousiasme gingen onze balkontuinders aan de slag in hun moestuin. Met succes! Bij de meesten zijn de eerste sprieten sla, snijbiet of paksoi al opgekomen en staan de planten in volle bloei. Anderen hebben van hun balkon al een waar oerwoud gemaakt, waar onze bakken goed tussen passen. Het is natuurlijk ook een goede zomer voor de tuin, waarbij zon en regen elkaar mooi afwisselen. Dit zorgde voor grote blijdschap bij velen toen zij het resultaat zagen van hun tuinier efforts. 

 

Koken

Koken uit eigen tuin

Ook zijn de eerste gerechten al gekookt uit eigen tuin. Een heerlijke koriander/munt chutney voor bij een curry of Oost-Indische kers bij een aardappelgerechtje. Een verfrissend muntdrankje tijdens deze warme zomermaanden is ook heerlijk natuurlijk! Het water loopt ons in de mond. 

Een boekentip met de lekkerste recepten uit het seizoen: ‘Kook in het seizoen’. 

Bescherm je tuin

Hoe bescherm je je moestuin? Bijvoorbeeld tegen muizenaanvallen of naaktslakken…

De natuur kent ook grillige kanten en ongewenste gasten liggen altijd op de loer. Want wat nou als je tuin opeens wordt aangevallen door muizen of naaktslakken. Dat gebeurde één van onze balkontuinders, want tja, het blijft Amsterdam! Gelukkig schoot een mede-tuinder te hulp en bedacht een originele oplossing! Door de bovenkant van een pet-fles over het plantje heen te zetten, bescherm je het tegen indringers. Wel de dop eraf laten zodat het plantje kan ademen. 

Andere tips om muizen te weren uit je tuin zijn het plaatsen van gaas, door lavendel te planten, knoflook spray te spuiten in de tuin, een diervriendelijke muizenval te plaatsen of gewoon door een kat nemen! Tips om naaktslakken te bestrijden vind je hier

Tips

Tips om te moestuinieren

Ben jij zelf ook enthousiast geworden om te gaan moestuinieren? Of ben je al lekker bezig? Bekijk hieronder onze moestuintips voor beginners en gevorderden!

  • Begin met het uitzoeken van de moestuinbak die past bij jouw balkon, dakterras of tuin. Via de Makkelijke Moestuin vind je allerlei soorten en formaten! Zij hebben ook een super handige app en een blog met allerlei handige tips. 
  • Koop de juiste aarde, bijvoorbeeld die van BioKultura.
  • Kijk op de zaaikalender wat je op dit moment kunt zaaien. Benieuwd wat het beste in augustus gezaaid kan worden? Bekijk het hier!
  • Koop vervolgens biologische zaden, bijvoorbeeld via de Bolster.
  • Specifiek voor munt geldt, als je de plant na de bloei in augustus terug snoeit, ontstaan er weer snel jonge scheuten. Bekijk hier alle tips voor de andere kruidenplanten.
  • Uiteraard is voldoende water geven een no brainer. Lees onze hittetips om te zien hoe je het beste water kunt geven en je tuin kunt beschermen tegen de warme zomerzon. 
  • Bij tuinieren hoort ook onkruid wieden. Maar wat is nou onkruid en wat niet? Ontdek het via de onkruidwijzer
  • Door het onkruid na het wieden in je bak te laten liggen bescherm je je tuin en voorkom je uitdroging Dat heet mulchen.
  • Past er een wormenhotel bij? Via de Balkonton kan je er eentje bestellen!

 

Oogst

Vier je oogst!

Tenslotte, neem een moment voor je eerste oogst en voel dat overwinningsgevoel dat je groenten uit eigen tuin eet. Maak er bijvoorbeeld een lekkere zomerse salade van die je met je vrienden, buren of mede-tuinders opeet. 

Veel tuinierplezier!

Neem contact op met Jitske

Jitske is manager pr- en communicatie

Jitske zet ideeën om in woorden en woorden in ideeën. Naast een talenknobbel heeft ze ook supergroene vingers! Geen kaal stukje grond of lege plantenbak ontsnapt aan haar aandacht. Via onze community motiveert ze Amsterdammers om zelf de handen uit de mouwen te steken. Wil je samenwerken met De Gezonde Stad of heb je een persvraag, neem contact op!