Drie manieren waarop jij thuis energie kunt besparen!

Als je energie bespaart, is dat beter voor het milieu én voor je eigen portemonnee. Win win, dus! Wij zetten drie manieren op een rijtje waarop jij eenvoudig energie kunt besparen.

Ga jij de uitdaging aan?

Er zijn heel veel manieren om energie te besparen. Wij dagen je uit om aan de slag te gaan met drie hele concrete acties, die je dit weekend al thuis kunt doen. En zonder ook maar één cent uit te geven, dubbel winst!

Lekkende apparaten

1. Stop je sluipverbruik!

Het gebeurt je vast weleens: je laptop, telefoon of elektrische tandeborstel is opgeladen, maar toch laat je de oplader in het stopcontact zitten. Zonde, want deze oplader blijft energie verbruiken, ook als er geen apparaat aan is gekoppeld. Dat heet sluipverbruik, kost veel geld en is slecht voor het milieu. Ook je oven, wasmachine en koffiezetapparaat zijn bekende sluipverbruikers.

Loop een rondje door je huis en tel hoeveel stekkers er in het stopcontact zitten. Best veel hè? Je denkt misschien: maakt het echt verschil als ik deze stekkers uit het stopcontact haal? Het antwoord is ja! Door zoveel mogelijk elektrische apparaten écht uit te zetten kun je flink energie besparen, en dat kan wel € 100,- per jaar verschil maken op je energierekening. Dus dit weekend zorg jij dat er geen stiekeme slurpers meer in jouw huis te vinden zijn. Omlaag die meter!

Tip: we kunnen ons voorstellen dat je het bij sommige apparaten niet handig vindt om telkens de stekker in en uit het stopcontact te halen. Zeker als je apparaten vaak samen gebruikt, zoals je laptop en een los beeldscherm, of als de stopcontacten niet goed bereikbaar zijn. In dat geval kun je een contactdoos gebruiken. Hiermee kun je meerdere apparaten in één keer aan- en uitzetten.

Vriezer

2. Ga voor ijsvrij!

Wacht niet tot er een mini-Noordpool in je koelkast zit, maar neem dit weekend de tijd om je vriezer te ontdooien. Want elke 2 millimeter aan ijs in je vriezer zorgt voor 10% meer energieverbruik. Het is vast niet je favoriete klusje, maar je bent nu toch thuis, het is goed voor je bankrekening en voor het milieu. Om jou op weg te helpen hebben wij alle tips en trucs verzameld om je vriesvak snel en zonder moeite ijsvrij te maken.

  1. Maak je vriezer leeg .Vraag je buren of je even je spullen bij hun in de vriezer mag leggen, of las een kliekjesdag in.

  2. Haal de stekker uit het stopcontact.

  3. Voorkom een waterballet en plaats een lekbak voor de vriezer, of leg oude handdoeken op de grond. Als je een koelvriescombi hebt, kun je ook oude theedoeken onderin het vriesvak leggen.

  4. Vul een plantenspuit met heet water en spuit het water op het ijs of zet tien minuten lang een kom met heet water in de vriezer. Zo zorg je ervoor dat het ijs smelt en jij niet wild op de ijsmassa hoeft in te hakken.

  5. Met een houten of plastic spatel uit je keuken kun je nu voorzichtig het ijs losmaken. Gebruik geen scherpe of ijzeren voorwerpen!

  6. Als al het ijs weg is, kun je de binnenkant van de vriezer schoonmaken met schoonmaakazijn, een goedkopere en milieuvriendelijkere oplossing dan een duur (chemisch) schoonmaakmiddel speciaal voor de vriezer.

  7. Als je de vriezer hebt schoon- en droog gemaakt, steek dan de stekker weer in het stopcontact.Wacht met het terugplaatsen van etenswaren totdat de vriezer weer op temperatuur is. Een vriezer hoeft niet kouder dan -15 graden te zijn. Door hem kouder te zetten verspil je onnodig energie.

En als je dan toch bezig bent, haal dan ook even een borstel over de koelelementen aan de achterkant van het apparaat. Door de achterkant van de koelkast of vriezer schoon en vrij van stof te houden werkt je koelkast tot wel 30% zuiniger. Koud kunstje toch?

Ongebruikte apps

3. Doe een digital detox!

Gemiddeld heeft de Nederlander 31 apps op zijn/haar telefoon staan, zo bleek afgelopen jaar uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK. Hoeveel van die apps gebruik jij nu echt regelmatig? Zoals we thuis energie kunnen besparen door ons sluipverbruik te verminderen, kunnen we ook energie besparen door ons dataverkeer te beperken. Veel apps verbruiken nog steeds energie op de achtergrond, ook als ze niet meer actief worden gebruikt. Echte energieslurpers zijn vooral de apps die kijken waar jij bent via locatievoorzieningen en social media apps die de informatiestroom op de achtergrond verwerken. Aan de slag en opruimen dus!

Open je telefoon en stel je bij iedere app de volgende twee vragen:

  1. Heb ik deze app de afgelopen maand gebruikt?
  2. Heb ik echt deze app nodig? (je kunt bijvoorbeeld ook de website i.p.v. de app gebruiken)

Antwoord je twee keer met een ‘nee’? Dan kun je de app waarschijnlijk best missen. Hoeveel apps kun jij verwijderen?

Neem contact op met Jitske
Jitske is Communicatiespecialist

Jitske zet ideeën om in woorden en woorden in ideeën. Naast een talenknobbel heeft ze ook supergroene vingers! Geen kaal stukje grond of lege plantenbak ontsnapt aan haar aandacht. Via onze community motiveert ze Amsterdammers om zelf de handen uit de mouwen te steken: “Hoe leuk is het om mensen te inspireren om de stad groener en gezonder te maken?!” Werk jij aan een duurzaam initiatief of project? Wil je samenwerken met De Gezonde Stad of heb je een persvraag, neem contact met haar op!

06-45250066 jitske@degezondestad.org
Blog
Voedselverspilling is killing!
Waarom is voedselverspilling zo zonde en wat kun jij zelf doen?
Lees verder...
Groene Agenda
Wat is er te doen in Amsterdam?
In onze groene agenda vind je de leukste duurzame (online) events.
Naar agenda
Project
Doe mee met Dertig Dagen Duurzaam!
Van 15 april tot 15 mei kun je vanuit huis meedoen aan Dertig Dagen Duurzaam.
Lees verder...