Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Drie manieren waarop jij thuis energie kunt besparen

Als je energie bespaart, is dat beter voor het milieu én voor je eigen portemonnee. Win win, dus!

  • Geplaatst 18 februari 2024

Ga jij de uitdaging aan?

Er zijn heel veel manieren om energie te besparen. Wij dagen je uit om aan de slag te gaan met drie hele concrete acties, die je deze week al thuis kunt doen. En zonder ook maar één cent uit te geven, dubbel winst!

Lekkende apparaten

1. Stop je sluipverbruik!

Het gebeurt je vast weleens: je laptop, telefoon of elektrische tandeborstel is opgeladen, maar toch laat je de oplader in het stopcontact zitten. Zonde, want deze oplader blijft energie verbruiken, ook als er geen apparaat aan is gekoppeld. Dat heet sluipverbruik, kost veel geld en is slecht voor het milieu. Ook je oven, wasmachine en koffiezetapparaat zijn bekende sluipverbruikers.

Loop een rondje door je huis en tel hoeveel stekkers er in het stopcontact zitten. Best veel hè? Je denkt misschien: maakt het echt verschil als ik deze stekkers uit het stopcontact haal? Het antwoord is ja! Door zoveel mogelijk elektrische apparaten écht uit te zetten kun je flink energie besparen, en dat kan wel € 100,- per jaar verschil maken op je energierekening. Dus deze week zorg jij dat er geen stiekeme slurpers meer in jouw huis te vinden zijn. Omlaag die meter!

Tip: we kunnen ons voorstellen dat je het bij sommige apparaten niet handig vindt om telkens de stekker in en uit het stopcontact te halen. Zeker als je apparaten vaak samen gebruikt, zoals je laptop en een los beeldscherm, of als de stopcontacten niet goed bereikbaar zijn. In dat geval kun je een contactdoos gebruiken. Hiermee kun je meerdere apparaten in één keer aan- en uitzetten.

Vriezer

2. Ga voor ijsvrij!

Wacht niet tot er een mini-Noordpool in je koelkast zit, maar neem deze week de tijd om je vriezer te ontdooien. Want elke 2 millimeter aan ijs in je vriezer zorgt voor 10% meer energieverbruik. Het is vast niet je favoriete klusje, maar je bent nu toch thuis, het is goed voor je bankrekening en voor het milieu. Om jou op weg te helpen hebben wij alle tips en trucs verzameld om je vriesvak snel en zonder moeite ijsvrij te maken.

  1. Maak je vriezer leeg .Vraag je buren of je even je spullen bij hun in de vriezer mag leggen, of las een kliekjesdag in.
  2. Haal de stekker uit het stopcontact.
  3. Voorkom een waterballet en plaats een lekbak voor de vriezer, of leg oude handdoeken op de grond. Als je een koelvriescombi hebt, kun je ook oude theedoeken onderin het vriesvak leggen.
  4. Vul een plantenspuit met heet water en spuit het water op het ijs of zet tien minuten lang een kom met heet water in de vriezer. Zo zorg je ervoor dat het ijs smelt en jij niet wild op de ijsmassa hoeft in te hakken.
  5. Met een houten of plastic spatel uit je keuken kun je nu voorzichtig het ijs losmaken. Gebruik geen scherpe of ijzeren voorwerpen!
  6. Als al het ijs weg is, kun je de binnenkant van de vriezer schoonmaken met schoonmaakazijn, een goedkopere en milieuvriendelijkere oplossing dan een duur (chemisch) schoonmaakmiddel speciaal voor de vriezer.
  7. Als je de vriezer hebt schoon- en droog gemaakt, steek dan de stekker weer in het stopcontact.Wacht met het terugplaatsen van etenswaren totdat de vriezer weer op temperatuur is. Een vriezer hoeft niet kouder dan -15 graden te zijn. Door hem kouder te zetten verspil je onnodig energie.

En als je dan toch bezig bent, haal dan ook even een borstel over de koelelementen aan de achterkant van het apparaat. Door de achterkant van de koelkast of vriezer schoon en vrij van stof te houden werkt je koelkast tot wel 30% zuiniger. Koud kunstje toch?

Duurzaam warm

3. Alles over je verwarming

Nu het weer kouder wordt is de kans groot dat jij je verwarming alweer op volle toeren hebt draaien. Niet gek, je wil niet klappertandend in huis zitten. We zouden open deuren intrappen als we je aanraden om een extra trui aan te doen en de verwarming wat lager te zetten. Gelukkig zijn er ook andere tips om de verwarming beter te gebruiken, zodat je energie kan besparen. Goed voor je portemonnee én het milieu!

1. Zet jij de verwarming als je gaat slapen ook lager? Zet hem dan op 15 graden! Onderzoek heeft aangetoond dat het minder energie kost om van 15 naar 20 graden te verwarmen, dan om hem continue op bijvoorbeeld 17 graden te houden. Als je vloerverwarming in je huis hebt is 15 graden echter weer te koud, dan wordt het aangeraden om hem ’s nachts op 17 graden te zetten.

2. Draai de radiatoren dicht in kamers waar je niet bent, en permanent dicht in je slaapkamer. Als het goed is, ben je voornamelijk in je slaapkamer als je slaapt. Als het écht koud is, kan je beter een elektrische deken gebruiken om je bed te verwarmen voordat je gaat slapen.

3. Zorg dat je radiatoren goed onderhouden zijn! Er zijn simpele en kleine dingen die je zelf thuis kan doen. Stof bijvoorbeeld de radiatoren eens af, dat kan al veel schelen. Ook is het goed om eens in de zoveel tijd je verwarmingsbuizen te ontluchten, hierdoor stroomt het warme water beter door. Hier is een filmpje hoe je dat doet. Als je het écht professioneel wil aanpakken, verpak dan de verwarmingsbuizen in een extra jasje en plak radiatorfolie achter je radiatoren. Hiermee voorkom je veel warmteverlies!

Bronnen: De Groene Menukaart; Milieu Centraal; Consumentenbond