Dertig Dagen Duurzaam

Ontdek hoe leerzaam, leuk en makkelijk duurzaam leven kan zijn. Niet door er lang over te praten, maar door gewoon te doen! Juist nu heb je misschien meer tijd om hier eindelijk eens mee aan de slag te gaan, of wil je juist jouw skills en kennis uitbreiden. Om jou hierbij te helpen, kun je gratis meedoen aan onze dertig dagen challenge!

Ga jij de uitdaging aan?

In april 2020 kwam iedereen plotseling thuis te zitten vanwege het coronavirus. Maar dat was voor ons geen reden om stil te gaan zitten en onze duurzame acties op een lager pitje te zetten. Wij gooiden er juist een extra tandje bovenop en lanceerden de eerste Dertig Dagen Duurzaam. We daagden alle Amsterdammers uit om vanuit huis mee te doen.

Maar Dertig Dagen Duurzaam is niet afgelopen! We hebben zoveel enthousiaste reacties ontvangen dat we nog meer Amsterdammers in beweging willen krijgen.  In het voorjaar van 2020 organiseren we een nieuwe challenge. Dus houd onze nieuwsbrief en social media in de gaten als jij op de hoogte wil blijven van de volgende editie.  

Dertig Dagen Duurzaam

Zo werkt het!

Meedoen is niet alleen leuk en gratis, het is ook heel simpel:

Meld je aan voor de challenge. Je ontvangt een maand lang iedere week twee uitdagingen van ons. Op woensdagen ontvang je telkens een 'kleine' uitdaging, op vrijdag een ‘grote’ uitdaging. Deze zijn super concreet, kun je vanuit huis doen en kosten je weinig tijd. Soms ontvang je (brievenbus)post van ons om de challenge aan te kunnen gaan. Spannend!

En jij laat ons telkens weten of de uitdaging gelukt is. Uitdagingen mag je ook in je eigen tempo doen, of inhalen. Aan het eind van de challenge ontvang jij je persoonlijke score! En voor alle deelnemers hebben we nog iets leuks in petto...

De uitdagingen die je wekelijks aangaat, zijn eenvoudig uit te voeren en hebben rechtstreeks te maken met je dagelijkse leven. We werken nauw samen met lokale organisaties uit Amsterdam die duurzaamheid concreet en toepasbaar maken. Samen doen we Dertig Dagen Duurzaam!

Voor bedrijven

Dertig Dagen Duurzaam met je team!

Nu veel mensen thuiswerken en veel teamuitjes niet door kunnen gaan, is het extra leuk samen toch een teamactiviteit te kunnen doen en bovendien bij te dragen aan een groene, gezonde stad. Ken of heb jij een bedrijf die de uitdaging aan durft? Laat het ons weten! Bedrijven kunnen zich het hele jaar door aanmelden voor Dertig Dagen Duurzaam. 

Enkele reacties van eerdere deelnemers:

"Dank voor deze challenge! Ik vond het heel fijn om persoonlijke post te ontvangen en voelde ik me ook echt verrast door de verschillende invalshoeken."

"Inspirerende challenges, ik heb ze met anderen gedeeld en we gaan ermee door!"

"Dit zou landelijk opgepakt moeten worden, wat een effect krijg je dan!"

Meld jouw bedrijf aan voor Dertig Dagen Duurzaam!

Ik doe mee!
Duurzame beweging

Waarom dertig dagen?

Duurzaamheid kan heel groot en breed zijn. Waar moet je beginnen? Wij geloven dat je moet beginnen op de plek waar je direct het verschil kunnen maken, door gewoon te doen. Thuis bijvoorbeeld! Nu we allemaal veel thuis zijn, willen we deze tijd inzetten voor het positieve. Na een maand duurzame en gezonde acties, is de stap naar een duurzaam en gezond leven een stuk kleiner. Samen zetten we een beweging in gang!

Challenges

Tijd om in actie komen!

Bekijk hieronder een overzicht van alle challenges die we organiseerden tijdens de eerste Dertig Dagen Duurzaam Challenge. 

1. Plant een pit!
Een pit planten is een geweldig project voor iedereen die klein wil beginnen met tuinieren. Je kunt het gewoon thuis doen, het hele jaar door, zelfs zonder tuin. Je zorgt dat er minder afval wordt weggegooid, je draagt bij aan een lokaler voedselsysteem en je hebt een gratis nieuw plantje. Win-win! Ga jij voor de tropische mango, de mediterane sinaasappel of de zomers hete peper? Hier lees je al onze tips om jouw pit uit te laten groeien tot een prachtige kamerplant!

2. Drie keer energie besparen
Dit weekend ga jij energie besparen! Dat is goed voor het milieu én voor je eigen portemonnee. Je gaat aan de slag met een hele concrete actie, die je dit weekend vanuit huis kunt doen. Jij mag kiezen: stop je sluipverbruik, ga voor een ijsvrije vriezer, of doe een digitale detox! 

3. Zaai bloemen!
Door bloemen te zaaien, zorg je voor voedsel (nectar) voor bijen, vlinders en andere insecten. Ook al zijn ze maar klein, toch zijn deze beestjes ontzettend belangrijk voor de aarde en daarmee voor onszelf. Ruim 80% van de groenten, fruit en noten die wij eten is afhankelijk van bestuiving door insecten. En dus moeten we deze kleine bestuivers een handje helpen door extra bloemen te zaaien.

4. Boks je fit
Bij een gezonde stad horen gezonde mensen! Maar je kunt nu niet meer de sportschool in en een rondje hardlopen in het Vondelpark is wel erg druk nu. Boksschool Bijlmerbajes heeft een les voor jou klaargezet die je gewoon vanuit huis kunt doen. En dus heb jij geen excuus meer om op die bank te blijven zitten. Bekijk de les hier en doe mee!  

5. Samen in actie tegen zwerfafval!
Zwerfafval is overal. Niet zo fijn, want een sigarettenpeuk heeft een afbraaktijd van 2 tot 12 jaar en een plastic flesje doet er zelfs oneindig lang over. Vaak belandt dit afval uiteindelijk in zee. Samen met  A City Made by People dagen wij je uit om vandaag op je dagelijkse wandeling zoveel mogelijk afval op te rapen en weg te gooien. Succes!

6. Kook lokaal
Gelukkig gaan we producten uit eigen land, uit eigen streek, de laatste jaren steeds meer waarderen. En terecht! Lokale voedselproductie zorgt voor minder afhankelijkheid van de landen om ons heen, maar is vooral veel beter voor het milieu. Daarom ga jij een week lang koken met groenten en kruiden van eigen bodem! Jos Timmer is chef-kok bij restaurant De Kas, onze partner in deze challenge. In deze korte video legt hij de challenge aan je uit. 

7. Op zoek naar onkruid!
Deze challenge gaat over de waardering voor wat er allemaal groeit en bloeit in je eigen omgeving. Isabelle van der Poel van Wildernis Amsterdam duikt met ons in de wereld van onkruid, en daagt je uit om eens met andere ogen naar deze wilde woekeraars te kijken.

8. Recycle je oude mobieltje
Wist je dat er goud in jouw telefoon zit? In Nederland gooien we jaarlijks voor 27 miljoen euro aan goud in de prullenbak. Nowa, onze partner in deze challenge, maakt sieraden van gerecycled goud en zilver uit oude telefoons! Dus stuur je oude mobieltje(s) op, dan zorgt Nowa ervoor dat deze gerecycled worden en een tweede leven krijgen als bijzonder sieraad.  

9. Red de pieper!
Door de coronocrises is er een overschot is aan frietaardappelen, die eigenlijk bestemd waren voor restaurants en evenementen. Zonde om weg te gooien, toch?! Deze week ga jij meehelpen om de aardappels te redden en voedselverspilling te voorkomen! Want een deel van het overschot kan prima gebruikt worden in aardappelsalades, stamppot of soep. Restaurant De Tropen deelt het recept voor aardappelsoep. 

10. Van afval naar oogst
De gemiddelde Amsterdamse vuilniszak bestaat voor ongeveer 35% uit organisch afval. Hartstikke zonde! Want in gft-afval zitten waardevolle grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden, als we goed scheiden. Lever je gf-afval deze week in bij I can change the world with my two hands in Bos en Lommer, zodat het wordt omgezet in vruchtbare compost voor de moestuin. 

Projecten
Wat kun jij nog meer doen?
Wil jij bijdragen aan een groen, circulair en gezond Amsterdam? Bekijk onze projecten bij jouw in de buurt!
Bekijk projecten
Over ons
Even voorstellen
Benieuwd naar De Gezonde Stad? Lees hier meer over onze organisatie en hoe wij de stad gezond willen maken.
Vertel me meer
Blog
Duurzame inspiratie nodig?
Op onze blog vind je allerlei tips en trucs hoe jij je leven in de stad kunt verduurzamen.
Vertel me meer