Mariken bouwt mini-voedselbossen in Amsterdam
Mariken de Goede van Ruijtergaard heeft een missie! Een strook van mini-voedselbossen dwars door de stad, om rustplekken te creëren tussen alle drukte. De start is gemaakt, de eerste bomen zijn geplant. Wij zijn dol op groen en de stad en gingen eens polshoogte nemen op de Ruijterkade om te kijken hoe dit ging.
- Geplaatst 31 oktober 2018
Een voedselbos in de stad. Waarom vond jij dat dit er moest komen?
“Het begon allemaal met het idee dat ik iets wilde doen aan de drukte in de Nieuwmarktbuurt door het creëren van groenstroken. Daarnaast ben ik gefascineerd door voedselbossen. Voedselbossen zijn normaal gesproken sluitende kringlopen buiten de stad. Ik wilde kijken of het mogelijk is om mini-voedselbossen in bakken te realiseren in de stad. Om te kunnen experimenteren en bewustzijn te kweken met deze vorm van stadslandbouw die volgens mij veel toekomst heeft. Ik heb toen een pitch gedaan bij De Gezonde Stad en gewonnen. Met deze prijs heb ik een voedselbos-cursus gedaan. Toen is het gaan rollen. Ik heb contact gezocht met de gebiedsmakelaar en de buurt gemobiliseerd om deze bakken op de Ruijterkade te krijgen. De eerste bakken zijn op 10 oktober geplaatst, maar de volgende tien staan alweer op de planning.”
Betrokken partijen
Hoe kreeg je iedereen enthousiast?
“De pitch heeft goed geholpen, mensen waren toen meteen benieuwd naar dit project. We hebben een vergadering georganiseerd waar dertig buurtbewoners en geïnteresseerden waren. Het aspect ‘voor en door de buurt’ is een belangrijke succesfactor. Er zijn hier bovendien veel bedrijven in de buurt dus is het belangrijk om ook die erbij te betrekken. De gemeente aarzelde aanvankelijk, maar soms moet je een beetje radicaal en volhardend zijn. De gemeente is ingestapt door circulaire component van dit project – de houten bakken zijn van Stadshout en natuurlijk de circulaire functie van het voedselbos. De mensen van Stadshout zijn hands-on en dachten goed mee over het ontwerp en waaraan de bakken moeten voldoen. Ook het bedrijf Drainproducts wilde meedoen en ontwierp de waterbuffer die onderin de bakken zit. Het bijzondere uiteindelijk aan dit project is dat het niet alleen bijdraagt aan een prettigere, circulaire en gezondere stad, maar ook zorgt voor verbinding tussen bewoners, buurten, ondernemers en bedrijven. Doordat we gezamenlijk ‘planten, zorgen, oogsten, en delen’ onderhouden we ons eetbaar groen, kweken we bewustzijn, en bouwen we aan een gezonde gemeenschap.”
Voedselbos
Wat groeit er allemaal in het voedselbos?
“Ik wilde een voedselbos omdat ik dit interessante manier van telen vind. Het werkt als een natuurlijk en circulair ecosysteem. Een krop sla telen is eigenlijk maar saai. Dit geeft meer uitdaging omdat als je het goed inricht zichzelf in stand kan houden. We willen deze kennis delen met de buurt. Er groeien allerlei mooie gewassen als Japanse Machakruiden, Chinese bieslook, saffraan en bosaardbei. Deze planten we dan om de boom heen, in dit geval een appel- en perenboom. Komend jaar gaan we zien of het werkt. Daarnaast wilden we ook een wormenhotel, om te zorgen voor goede compost. Dus hebben we Le Compostier gevraagd om er een te plaatsen binnenkort.”
Toekomst
Wat zijn je toekomstplannen met Ruijtergaard?
“Nu staan er nog maar twee bakken, maar er komen er straks nog 10 bij. Mijn droom is dat er een kralenketting van dit soort boomgaarden dwars door de stad heen komt. Met de Ruijtergaard als startpunt helemaal tot aan de Hortus. Naast de bomen die we tot nu toe hebben gebruikt, is er nog een scala aan mogelijkheden voor andere gewassen die we kunnen gaan gebruiken. Ik hoop dat dit alles aanzet tot nadenken over wat we eten, en waar dit eten vandaan kan komen. Dit hoeft helemaal niet alleen aan de rand van de stad te gebeuren, zoals Tuinen van West. Het kan ook gewoon hier, middenin de stad! Dat wil ik laten zien. We willen hier een rustgebied creëren waar mensen voor omfietsen en waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.”
Doe mee
Hoe kunnen Amsterdammers helpen of zelf zoiets opstarten?
“Durf te dromen en spreek je dromen uit. Daarmee maak je mensen enthousiast en betrokken. We willen de stad graag terugpakken en het vormgeven op een manier waar wij ons prettig bij voelen. Af en toe moet je dan een beetje radicaal durven te zijn. Geef aan bij je stadsdeel dat je iets wil veranderen en zoek contact met andere initiatieven om elkaar te helpen. Samen sta je sterk! Verder gaan wij zorgen voor een stappenplan met concrete tips om ook zelf een mini-voedselbos te beginnen. Over tien jaar hopen hopelijk de kralenketting met boomgaarden gerealiseerd te hebben.”
Wil je meer weten over de Ruijtergaard of tips van Mariken? Kijk dan op Facebook.
Binnenkort gaat de website online!
Zelf aan de slag
Wil jij zelf aan de slag?
Heb jij net als Mariken ook een duurzaam https://degezondestad.org/idee voor Amsterdam en wil je zelf ook aan de slag? Kijk dan hier hoe wij jou kunnen helpen! Ben je net zo enthousiast over bomen als Mariken of wil je eigen buurtpark beginnen? Houdt dan onze nieuwe bomencampagne in de gaten of kijk op de site van Park om de Hoek.
Mariken heeft succesvol gebruik kunnen maken van verschillende subsidies: ‘Groen in de buurt‘ en ‘Projectvoorbereiding duurzame initiatieven‘. Bekijk ze want wellicht kunnen deze ook voor jouw initiatief uitkomst bieden.
Neem contact op met Aukje
Aukje is projectleider
Aukje Ypma is projectleider en zet bij De Gezonde Stad projecten op die Amsterdam duurzamer maken. "De stad mooier maken met een community van Amsterdammers en aanjagers is waar mijn hart ligt. Dit is ook wat ik voorheen als freelancer deed door verschillende bottom-up projecten op te zetten in samenwerking met bewoners. Ik zet me in voor een groene stad waar we circulair met grondstoffen omgaan".