Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Janneke Verwey maakt IJburg groen!

Sommige Amsterdammers lukt het om hun goede ideeën om te zetten in acties. Zo ook Janneke. Zij gelooft dat als je echt verandering wilt, je voor verandering kan zorgen! Met haar bedrijf, CoCasa, en als bewoner wil zij mensen bewust maken van wat zij zelf kunnen doen voor verbetering van jouw leefomgeving. Hoe? Dat lees je hier!

  • Geplaatst 17 mei 2018

80 gf-containers op IJburg

Zelf geeft ze het goede voorbeeld door van haar buurt op IJburg een groene oase te maken. Ze slaat de handen ineen met haar buurtgenoten en zorgt dat hun stem gehoord wordt. Zo heeft ze een moestuin opgezet, voor een groenstrook gezorgd, meerdere wormenhotels geopend en worden er op IJburg de komende tijd maar liefst 80 gf-containers geplaatst!

Groenstrook

Jullie hebben een hondenpoepstrook omgetoverd tot een groen sierplantsoen. Vertel, hoe ging dat?

Voor ons huis lag eerst een grasstrook waar veel honden poepten. Met een buurvrouw wilde ik daar iets leuks van maken met groen, waardoor het wat gezelliger eruit zou zien. Met de hulp van de participatie makelaar van IJburg, de schakel tussen bewoners en de gemeente, is ons idee gerealiseerd. In die tijd was er een groot bedrag voor groenprojecten in de stad vrijgekomen, net zoals nu het geval is. De enige afspraak is dat wij het veldje onderhouden, dus onkruid wieden en zwerfvuil oprapen. Een super goede deal, want nu het een mooi veldje is poepen er nu ook veel minder honden op het veldje!

Moestuin

Daarnaast hebben jullie in de gemeenschappelijke binnentuin nu ook een moestuin gebouwd, hoe is dat gekomen?

Samen met mijn buurvrouw Wendi heb ik het idee voor een moestuin ingediend bij het Betere Buurtplan van Ymere. Zo kregen we budget om de tuin aan te leggen en gereedschap te kopen en zo ontstond onze Garden of Life. Op het drukste punt deden 15 mensen mee met het onderhouden van de moestuin, nu hebben we weer plek voor nieuwe mensen. In de herfst organiseren we een oogstfeest, waarbij iedereen iets lekkers maakt met de producten uit de tuin! Het liefst zou ik zien dat alles het een keertje echt goed doet in de tuin, want het is elk jaar een leerschool. Als we een groter team krijgen zou de hele omgeving erbij gepakt kunnen worden. Dan zouden we de bramen en de aardbeien kunnen doortrekken en krijgen we een weelderige tuin in de binnentuin!

CoCasa

Met je bedrijf ben je ook met de natuur bezig, kan je daar wat meer over vertellen?

Met mijn bedrijf CoCasa wil ik bijdragen aan gezonde ecosystemen. Dat zie ik heel breed, dat gaat over persoonlijke ontwikkeling en natuurontwikkeling. Wanneer mensen iets echt willen vanuit zichzelf, geloof ik dat zij ook ver gaan komen. Daarom geef ik inspiratiesessies en workshops over duurzaam leiderschap. Ook heb ik een aantal initiatieven opgezet. Een daarvan is ‘Wat is Weggooien’, een programma in samenwerking met de Gemeente Amsterdam. Dit programma richt zich op wat ‘weggooien’ eigenlijk betekent. Als je iets weggooit, waar gaat het dan heen? De workshops die we in dit kader geven, bieden een ontdekkingstocht in de wereld van afval- en recycling en geven handvatten voor het dagelijks leven. We hebben ook initiatief genomen om GFT scheiden mogelijk te maken, allereerst door wormenhotels te ontwerpen en op IJburg te openen en in het verlengde daarvan hebben we gezorgd dat er aan het eind van deze zomer 80 gf-containers geplaatst worden op IJburg. Nadat we een handtekeningenactie hebben opgezet waar meer dan 1000 bewoners en 29 organisaties hebben aangegeven dat zij hun gf-afval graag zouden scheiden. Mensen willen wel, mits het niet te moeilijk gemaakt wordt!

Droom

Dat klinkt super goed! Wat is jouw droom voor de stad?

Ik zou graag zien dat heel Amsterdam een gezond ecosysteem is. Dat we heel goed omgaan met ons afval, dus o.a. goed scheiden en daar vervolgens zoveel mogelijk uithalen. Het liefst zou ik zien dat we meer lokale afval- en kringloopsystemen creëren. Hoe tof is het als groenafval in een wormenbak gaat, waar er compost van gemaakt wordt die weer in de lokale moestuinen kan. Nu gebeurt dit al op kleine schaal. Maar als dat voor heel Amsterdam en ook voor andere afvalstromen zou kunnen zou dat super mooi zijn. Deze beweging is er in Amsterdam, voor de toekomst hoop ik dat deze beweging blijft en dat hij blijft innoveren.

Zelf doen

Wat kunnen Amsterdammers zelf al doen?

Iedereen kan vandaag al beginnen met het scheiden van zijn of haar afval. Als je op een plek woont waar geen GF ingezameld wordt, kan je je inschrijven voor een wormenhotel of er een aanvragen voor de buurt. Iedereen die meer groen in de buurt wil, kan een moestuinproject starten of een groenstrook aanvragen. Daar kan de compost uit de wormenbakken direct weer gebruikt worden voor vruchtbare grond!

Aan de slag

Ga zelf aan de slag!

  • Sluit je aan bij een wormenhotel bij jou om de hoek! Is die er niet? Schaf er op eigen initiatief een aan via CoCasa. Zorg direct ook voor toestemming van jouw stadsdeel, zodat het hotel een mooie plek krijgt!
  • Woon je in een pand van Ymere en heb je een goed idee om de buurt groener en mooier te maken? Dien je plan dan in voor het Betere Buurtplan en wie weet mag je jouw idee uitvoeren!
  • Kijk of er bij jou in de buurt de mogelijkheid is om een Park om de Hoek te bouwen. Met behulp van professionals gaan de tegels eruit en groen erin, zo creëren jij en je buren een park waar jullie samen kunnen komen en tuinieren!
  • Begin met afval scheiden. Op deze kaart vind je waar bij jou in de buurt bakken voor glas, papier, plastic en restafval staan. Vind je het lastig om te bedenken wat er wel en niet in een bak mag? Hier lees je de vuistregel wanneer het gaat om plastic scheiden, makkelijker krijg je het niet.
  • Wil je beloond worden voor het afval dat je scheidt? Lever het dan in bij het Zero Waste Lab. Hier krijg je waardepunten voor iedere volle zak gescheiden afval, waar je korting krijgt bij ondernemingen in Oost!

Meer informatie vind je op de website van CoCasa.

Neem contact op met Jitske

Jitske is manager pr- en communicatie

Jitske zet ideeën om in woorden en woorden in ideeën. Naast een talenknobbel heeft ze ook supergroene vingers! Geen kaal stukje grond of lege plantenbak ontsnapt aan haar aandacht. Via onze community motiveert ze Amsterdammers om zelf de handen uit de mouwen te steken. Wil je samenwerken met De Gezonde Stad of heb je een persvraag, neem contact op!