Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Word ook stoeptuinbaas!

Wip die tegels en word ook stoeptuinbaas. Met dit stappenplan heb jij binnenkort een groene oase voor de deur.

  • Geplaatst 1 juli 2022

Doe mee!

Stel je voor, je loopt de deur uit, en je ziet een slinger van gezellige groene stoeptuinen in de straat die de buurt van grijs naar groen kleuren. Dat is toch mooi? Wist je dat je zo’n stoeptuin (geveltuin) aan kunt vragen bij de gemeente? De tegels worden voor je gewipt, de omranding gemaakt en daarna kun je er zelf een mooi tuintje van maken!

Word nu stoeptuinbaas in een paar stappen, en voor je het weet zoemen de bijen om je oren, fladderen de vlinders voor je raam en zit jij heel ontspannen bij jouw eigen stoeptuin. Daar gaan we!

Stap 1

Meten = weten

Wil je een klein stoeptuintje, of gelijk een wat grotere? Pak een meetlint en kijk eens hoeveel meter jouw stuk gevelmuur breed is. Over de hele breedte mogen de tegels gewipt worden. Omdat er natuurlijk wel genoeg ruimte moet zijn voor andere buurtbewoners om langs jouw stoeptuin te lopen, kan deze maximaal 60 centimeter diep worden vanaf de gevel. Check gelijk even of er nog 1.80 meter stoep overblijft, zodat iedereen er goed langs kan terwijl ze jouw stoeptuin bewonderen.

  • Heb je de maten? Top! Maak een simpel schetsje, schrijf de maten erop en neem er een foto van. 

stap 2

Even checken

Woon je niet op de begane grond, maar droom je wel al langer van een stoeptuin? Ga dan gewoon eens langs bij je onderburen, en vraag of ze het leuk vinden om samen een stoeptuin te nemen. Of stel voor dat jij de stoeptuin onderhoudt, en zij dus gewoon mee kunnen genieten! Vul onderstaand formuliertje samen in.

Huur je de woning? Vraag dan ook even toestemming bij je verhuurder. Dat kan ook hieronder.

Document: Toestemming buur

Download

Document: Toestemming verhuurder

Download

stap 3

Aanvragen maar!

En dan zijn we al bij de laatste stap beland! Vraag jouw eigen stoeptuin aan bij de gemeente via deze link. Voeg de informatie die je hebt verzameld toe en vul je gegevens in. 

Het kan even duren voordat de gemeente jouw stoeptuin komt aanleggen, dus nu heb jij rustig de tijd om na te denken over welke planten je wilt. Daarbij is het najaar een ideale tijd om de stoeptuin te beplanten, omdat er ten eerste een groot aanbod aan planten is, en ten tweede wat meer regen valt, de aarde nog lekker warm is, en de planten sneller goed zullen wortelen. Is het zover en worden je tegels gewipt? Meld ze dan gelijk aan bij het NK tegelwippen, zodat Amsterdam kampioen tegelwippen wordt dit jaar!

Plantentips:

  • Check deze biologische plantenpakketten van Sprinklr. Ze hebben speciale geveltuinpakketten en ook nog eens voor schaduw, halfschaduw of een zonnige geveltuin. Dat is makkelijk! Extra leuk, t/m 1 oktober geven ze speciaal aan jullie €5,- korting op deze pakketten. Vul tijdens het afrekenen de kortingscode DEGEZONDESTAD in.
  • Wij schreven een blog over het vergroenen van je straat en geven daar ook plantentips.
  • Kijk via de biotuinwijzer waar biologische kwekers in de buurt zitten, en maak er een leuk uitje van.

Watertips:

Loopt er een regenpijp aan de voorkant van het gebouw? Koppel deze dan af en plaats een regenton! Je kunt er zelfs een tuinslang aan aansluiten. Zo wordt watergeven wel heel makkelijk, en het is veel duurzamer en beter voor je planten. Voor meer goede watertips en waterinspiratie, neem eens een kijkje op de website van Rainproof!

Meer, meer, meer

Op zoek naar iets groters?

  • Heb je al een tuintje aan de gevel, maar wil je nog meer groen op de stoep? Vraag dan samen met een buur een plantenbak aan bij de gemeente! Zij leveren de bak met aarde, en jullie maken er zelf een bloemenzee van.
  • Heb je zelf een geweldig groen idee voor de buurt? Natuur&Milieuteam Zuid heeft een duidelijk stappenplan gemaakt voor het aanvragen van een bewonersinitiatief. Van idee tot realisatie, hier lees je hoe jouw idee werkelijkheid kan worden
  •  Of ben je gewoon heel enthousiast over jouw tuintje op de stoep? Inspireer je buren, verwijs naar onze blog, en wie weet kleurt de hele straat binnenkort groen!

Neem contact op met Aukje

Aukje is projectleider

Aukje Ypma is projectleider en zet bij De Gezonde Stad projecten op die Amsterdam duurzamer maken. "De stad mooier maken met een community van Amsterdammers en aanjagers is waar mijn hart ligt. Dit is ook wat ik voorheen als freelancer deed door verschillende bottom-up projecten op te zetten in samenwerking met bewoners. Ik zet me in voor een groene stad waar we circulair met grondstoffen omgaan".