Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Wormer- en Jisperveld

Op steenworp afstand van Amsterdam liggen de mooiste natuurgebieden!

Groen

Ontdek het Wormer- en Jisperveld!

Wil je even ontsnappen aan het bruisende stadsleven en ben je op zoek naar een moment van rust in de natuur? Pak de trein en ontdek het Wormer- en Jisperveld. Op minder dan een half uur reizen sta je tussen de weidevogels.

Het Wormer- en Jisperveld is een van de grootste veenweidegebieden van West-Europa, een uitgestrekt landschap van water en weilanden. Hier vind je een van de belangrijkste broedgebieden voor de grutto, onze nationale vogel. Maar liefst 70% van alle grutto’s ter wereld vliegt elk jaar vanuit West-Afrika naar Nederland om hier hun jongen groot te brengen. Maar ook voor andere weidevogels is dit gebied een kraamkamer: in het voorjaar wemelt het er van de kieviten, tureluurs en scholeksters.

Als jij nu denkt “wauw, dit wil ik met eigen ogen zien”, check dan onze winactie, laat je mailadres achter en win een gratis zoekkaart voor weidevogels, zodat je straks als een ware vogelspotter het gebied kunt afspeuren naar de meest bijzondere soorten.

Waarom?

Lekker naar buiten!

Een bezoekje aan een natuurgebied is supergezond! Het is de perfecte plek om de drukte van de stad en de stress van alledag even achter je laten. Frisse lucht, minder prikkels, en lekker in de natuur zijn, dat is goed voor je hoofd en je humeur. Met een sportieve fietstocht of wandeling kom je ook nog eens lekker in beweging.

En, last but not least draagt je bezoek bij aan een gevoel van verbinding met de natuur, en een groter besef over biodiversiteit, ecosystemen en het belang van natuurbescherming. Dus trek je wandelschoenen aan en neem eens een kijkje buiten de ring!

Routes

Wat kun je er zien en doen?

Een goed startpunt is het bezoekerscentrum Poelboerderij. Wandel of fiets vanaf hier direct het natuurgebied in met deze wandelroute (10 km) of fietsroute (27 km).

In het voorjaar zie je overal waar je kijkt weidevogels wroeten in het gras en vliegen boven de weilanden. Ga op stap met een vogelzoekkaart en turf hoeveel verschillende soorten je kunt spotten. Door het hele landschap staan houten en stalen molentjes, die helpen de waterstand in het gebied in evenwicht te houden, want een goede balans tussen nat en droog is voor weidevogels erg belangrijk.

Leuke plekken voor een welverdiend hapje en een drankje zijn de Poelboerderij, Limosahoeve, Theetuin Neckermolen, Huiskamer van Wormer, Grand Café Batavia, of Restaurant de Hofjes.

Let op: je bent te gast in een beschermd Natura2000-gebied, waar in het voorjaar bijzondere vogelsoorten broeden. Zorg daarom dat je op de paden blijft en niet de weilanden in gaat. De vogels in het gebied zijn gewend aan wandelaars op de paden, maar kunnen schrikken als je dichtbij hun nest komt. Neem geen loslopende honden mee en neem je afval mee.

Trein

Hoe kom je er?

Het Wormer- en Jisperveld ligt ongeveer tien kilometer boven Amsterdam. Reis met de trein, want dat is snel, gemakkelijk en milieuvriendelijk, en helemaal vrij van files of parkeerstress.

Er is een directe treinverbinding vanuit Amsterdam. Het is ongeveer 20 minuten reizen van Amsterdam Centraal naar station Wormerveer. Een treinkaartje kost €4,30, dus voor minder dan €10 retour ben je in de natuur.

Goed om te weten: vanaf het station kom je eerst nog een stuk langs het industriële erfgoed langs de Zaan, voor je bij de Poelboerderij komt (1,8 km, fietsend: 6 minuten, wandelend: 24 minuten). Bij station Wormerveer kun je (nog) geen ov-fietsen lenen, wel kun je fietsen huren bij fietsverhuur Dirk Visbeek, schuin tegenover het station (op zondag gesloten). Of neem je eigen fiets mee in de trein (buiten de spits, voor €7,50).

Winactie

Win een Vogelpakket!

Maak je bezoek nog leuker met een zoekkaart voor weidevogels, zodat je straks als een echte vogelaar op stap kunt gaan. We verloten 1 Vogelpakket voor kinderen t.w.v. €25 en 10 losse zoekkaarten om weidevogels te leren herkennen (ook leuk voor volwassenen).  Het Vogelpakket bestaat uit:

1 x verrekijker Konus (10 x 25)
1 x zoekkaart roofvogels
1 x zoekkaart vogels
1 x zoekkaart de weide en waadvogels
1 x zoekkaart roofvogelsilhouetten

Wil jij dit winnen? Laat hier je mailadres achter om kans te maken op deze prijzen en de maandelijkse nieuwsbrief van de Gezonde Stad te ontvangen. Uitschrijven kan op elk moment. Meedoen kan de hele maand mei.

Win een Vogelpakket!

Doe mee!

Tips

Meer natuurtips

Wist je dat er nog veel meer ontzettend mooie natuurgebieden heel dicht bij Amsterdam liggen? Hier nog drie tips voor natuurgebieden die vanaf Amsterdam heel goed bereikbaar zijn met het ov.

Station Castricum
Vanuit NS-station Castricum wandel je direct het Oer-IJ-landschap in, of het Noordhollands Duinreservaat. Ook het Alkmaarder- en Uitgeestermeer ligt hier om de hoek. Combineer het met een bezoek aan Archeologiemuseum Huis van Hilde om meer te leren over de geschiedenis van het landschap.

Metro Noord
Pak de metro naar Amsterdam Noord en bezoek de natuurgebieden Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld, Twiske en Waterland-Oost. Bijzonder zijn de gekleurde houten huizen in de Waterlandse dorpen: ‘broeker grijs’ in Broek in Waterland, ‘Bentheimer-wit’ in Durgerdam en Uitdam, zwart geteerd in Marken, maar ook vrolijke tinten blauw en rood door de handel met o.a. Portugal.

Tramplein Purmerend (busstation)
Vanaf hier kun je het Ilperveld, het Wormer- en Jisperveld of de Beemster werelderfgoed bezoeken.

Vanaf station Wormerveer kun je behalve het Wormer- en Jisperveld ook nog de natuurgebieden polder Westzaan (bestaat uit het Guisveld, de Reef en polder Westzaan) en het cultureel industrieel erfgoed aan de Zaanbocht (pakhuizen, Lassie, Mercurius, zeepziederij De Adelaar) ontdekken.

Zoveel mooie plekken om te zien. Naar buiten dus!

 

Fotografie: Carly Wollaert

Met dank aan:

STARTDATUM PROJECT

april 2024

Waar?

Wormer- en Jisperveld

Betrokken partners

Deze campagne is ontwikkeld in opdracht van het Recreatieschap Twiske-Waterland, het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer en Provincie Noord-Holland, als onderdeel van het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland Laag Holland.