Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Op de Schop

In het project ‘Op de Schop’ zijn een aantal overwoekerde braakliggende terreinen op verschillende plekken in Amsterdam onder handen genomen. Samen met buurtbewoners, leerlingen en leerkrachten van basisscholen maakten we van deze terreinen levendige natuurspeeltuinen in de wijk.

Groen

Van braakliggend terrein naar natuurspeeltuin

Verpauperde terreinen omgeven door een hek. Zonde, want met deze ruimte is veel mogelijk. Buurtbewoners gingen daarom samen aan de slag om nieuwe groene ontmoetingsplekken te maken waar jong en oud kunnen samenkomen. Kinderen klauteren in speeltoestellen van natuurlijk materiaal, plukken bloemen en leren spelenderwijs over de natuur. Ook leerkrachten van de basisscholen, buurtbewoners en ouders helpen mee met het beheer van de plek. Zo werden deze terreinen weer een plek van en voor de buurt.

Drie nieuwe tuinen in de stad

In totaal zijn er met het project ‘Op de Schop’ drie nieuwe tuinen in de stad aangelegd.

  1. De Puur Natuur Tuin in Tuindorp-Oostzaan
    In mei 2013 is de Puur Natuur Tuin aan de Kometensingel officieel geopend. Iedereen uit de buurt heeft bijgedragen aan het ontwerp van de tuin: een ontwerpster is aan de slag gegaan met de ideeën en wensen van kinderen van BSO De Kinderplaneet en buurtbewoners. Intratuin heeft 15 fruitbomen gedoneerd aan het project. Daarnaast is de tuin opgevrolijkt met allerlei houten moesbakken met onder andere aardappelen en kroppen sla. Bewoners organiseerden zelf verschillende activiteiten zoals een muziekvoorstelling voor kinderen en een buurtbarbeque. Meer informatie vind je op de website van de Puur Natuur Tuin.
  2. Kavel 1 op Ijburg
    Op het braakliggende Kavel 1 aan de Johan van der Keukenstraat is een grote levendige moestuin gecreëerd. Dat was nog lang niet alles. Er is ook een energieopwekkende windmolen gebouwd samen met de kinderen van de Daltonschool Neptunus en projectbureau HOTPOT. Daarnaast zijn er klusmiddagen georganiseerd en workshops voor kinderen, die op spelenderwijs konden meedenken over het ontwerp van de tuin.
  3. Een tuin op het Dijkgraafplein in Osdorp
    Een gedeelte van het braakliggende terrein bij het Dijkgraafplein is omgetoverd tot een natuur tuin voor kinderen en volwassenen. Het terrein ligt rondom de tijdelijke huisvesting van de Visser ’t Hooft basisschool. De leerlingen van de school volgden een lesprogramma over stadsnatuur. In het lesprogramma richtten ze spelenderwijs en naar eigen inzicht het braakliggende terrein in als natuurspeelterrein. Ook leerkrachten van de basisschool, buurtbewoners en ouders zijn actief betrokken bij het proces.

Datum project

2013

Betrokken partners

Gemeente Amsterdam, Ymere, Jantje Beton, Russel ter Brugge Fonds, Amsterdamse Fonds, Helene de Montigny Stichting, Koninklijke Nederlandsche Heide Maatschappij, Intratuin, Buitenruimte voor Contact

In jouw buurt ook aan de slag

Heb jij ook een braakliggend terrein dat wel wat groen kan gebruiken? Laat het ons weten!

Wij gaan uiteraard zorgvuldig met jouw gegevens om, lees hier meer over in onzeprivacy statement.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.