Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

KIT Masterplan Sustainability

Voor het KIT (Koninklijk Instituut voor de Tropen) ontwikkelden wij een masterplan 'Sustainability' over hoe zij haar bedrijfsvoering duurzamer kan inrichten.

Groen

Hoe kunnen wij als instituut duurzaam worden?

Wij van De Gezonde Stad zitten nu al zo’n twee jaar met ons kantoor in het KIT, het Koninklijk Insituut voor de Tropen, dat zich sindskort het SDG House noemt. Dit is de plek in Nederland waar wordt samengewerkt aan de realisering van de zeventien Sustainable Development Goals, opgesteld door de Verenigde Naties. Het SDG House is een community van sociaal ondernemers, bedrijven en organisaties die zich inzetten voor een duurzamere wereld.

Het SDG House hoort zelf natuurlijk door en door duurzaam te zijn. Het KIT kwam daarom met de vraag bij De Gezonde Stad: “Hoe kunnen wij als instituut verduurzamen?”. De afgelopen maanden werkten wij aan een masterplan voor het KIT over hoe zij haar bedrijfsvoering duurzamer kan inrichten. In dit plan formuleerden wij een globale visie en formuleerden wij een strategie op basis van zeven thema’s waar direct actie op ondernomen kan worden. Per thema is een baseline studie gedaan en een roadmap voor implementatie uitgewerkt.

Onze aanpak

Betrek de hele community

Het SDG House bestaat uit een community van huurders, die allemaal ontzettend veel expertise en kennis hebben op het gebied van duurzaamheid en sociaal ondernemerschap. Daarom hebben wij in een interactief proces de hele KIT community betrokken bij het opstellen van het plan. In verschillende sessies hebben wij samen de visie en thema’s vastgesteld. Vervolgens worden zij betrokken bij de uitvoering van de uitkomsten van het plan.

Zo creëeren we niet alleen meer verantwoordelijkheidsgevoel en eigenaarschap, er ontstaat ook meer synergie tussen de verschillende communityleden. Bovendien, alleen door samen te werken kunnen de SDG’s behaald worden.

Resultaat

Groente uit de community moestuin

Dit heeft geresulteerd in een plan waarmee het KIT op zeven thema’s kan verduurzamen en dat gedragen wordt door de gehele KIT-community. Een van de uitkomsten van het plan is de community garden die gerealiseerd is in de achtertuin van het KIT.  Daarnaast zijn o.a. zero waste oplossingen doorgevoerd en is er gekeken naar de isolatie van het gebouw en plekken voor zonnepanelen.

Startdatum project

2017

Opdrachtgever

KIT (Koninklijk Instituut voor de Tropen)

Op zoek naar duurzaam advies?

Wil jouw bedrijf of organisatie ook verduurzamen? Of wil je meer weten of dit project. Laat het ons weten!

Wij gaan uiteraard zorgvuldig met jouw gegevens om, lees hier meer over in onzeprivacy statement.

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.