Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Wassen met kastanjes

Maak je eigen biologische wasmiddel met kastanjes.

  • Geplaatst 1 november 2023

Heb je tijdens onze Bomen voor Amsterdam-actie van vorig jaar een kastanjeboom opgehaald, of heb je er één in de buurt staan? Dan kan je gratis en snel biologisch wasmiddel maken! Kastanjes bevatten een grote hoeveelheid zeepstoffen, ook wel saponine genoemd. Die zeepstoffen werken gewoon als zeep en dus kan je je kleding wassen met kastanjes. In een paar simpele stappen leggen we het hieronder aan je uit.

INGREDIENTEN

Wat heb je nodig?

Voor dit recept heb je paardenkastanjes nodig. Dit zijn dus NIET de tamme kastanjes die je kunt poffen en eten. Het wasmiddel wat je krijgt blijft niet heel lang goed, dus het is handig om het wasmiddel niet langer dan een dag voordat je het gaat gebruikt te maken. Dit recept zorgt voor één portie wasmiddel, maar je kan altijd de hoeveelheid kastanjes vergroten om meer wasmiddel te maken.

Dit heb je nodig:

  • 4 of 5 kastanjes
  • 250 ml water

STAPPENPLAN

Zo maak je het!

Het klinkt misschien als te mooi om waard te zijn, maar gelukkig is het heel makkelijk om dit wasmiddel te maken:

  1. Neem de kastanjes en plet of snij ze in kleine stukjes. Als je een blender hebt, is het nog beter om ze in de blender te doen.
  2. Giet het water bij de kastanjes, schud het door elkaar en laat een tijdje staan. Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller het proces gaat. Als de kastanjes fijngehakt zijn (door ze in een blender te gooien bijvoorbeeld), is je wasmiddel met 10 minuten klaar, maar als er nog grotere stukken kastanje over zijn, is het beter om een paar uur of zelfs een hele nacht te wachten totdat je het kan gebruiken.
  3. Als het goed is, heb je na het trekken een wit, zeepachtig mengseltje. Dit is genoeg voor één wasje.
  4. Zeef het mengsel, zodat er geen stukjes kastanje in je was zitten, en voila! Jouw eigen kastanjewasmiddel is klaar.

TIPS

Geurtje erbij?

Wat nog handig is om te weten:

  • Door de schil van de kastanje is het beter om dit wasmiddel niet te gebruiken met witte was, dan is er namelijk verkleuring mogelijk.
  • Omdat er geen parfum in kastanjes zit, was je niet met een geurtje. Als je gewend bent aan geurloos wassen is dat geen probleem, anders is het misschien een idee om wat geurige druppels oliën aan het wasmiddel toe te voegen.
  • Dit wasmiddel is super natuurvriendelijk! Er zitten helemaal geen geur- of kleurstoffen in, en zelfs de zeepstoffen zijn plantaardig.