10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Vijf redenen waarom bomen zo belangrijk zijn, juist in de stad!

Amsterdammers houden van bomen! Wie niet eigenlijk? Onze stad wordt ook wel de bomenhoofdstad van Europa genoemd. Het beeld van de grachten met daarlangs bomen is zelfs uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Kortom, bomen en de stad zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Lees hieronder de vijf redenen waarom we absoluut niet zonder ze kunnen!

Bomen planten dé oplossing?

Ook Amsterdam krijgt steeds meer te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Het is warmer in de stad en hevige hoosbuien zetten de stad steeds vaker onder water. Daarnaast horen we steeds vaker dat de biodiversiteit op aarde enorm afneemt. Door bomen te planten kunnen we hier iets tegen doen.

Missie
Onze missie is om de komende jaren samen met bewoners en bedrijven een heel nieuw bos te planten, in tuinen en op privégrond midden in de stad. We willen 10% meer bomen planten, wat neerkomt op een stadsbos van in totaal circa 70.000 nieuwe bomen.

De afgelopen paar jaar hebben wij samen met onze community van Amsterdammers meer dan 8.200 bomen geplant in de stad, via ons project Bomen voor Amsterdam. Van de walnoot tot de eik, van de appel tot de krent… Want juist in de stad hebben bomen een enorm positieve impact. Wat deze impact precies is hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

SCHONERE LUCHT

1. Bomen zorgen voor een schonere lucht

Luchtvervuiling is een probleem in de stad: met name door het vele verkeer komen er stoffen als fijnstof en roet in de lucht. Dit is slecht voor onze gezondheid en gaat zelfs ten koste van onze levensverwachting. Bomen zorgen ervoor dat de lucht die we inademen een stukje schoner is. Ze slaan CO2 op in hun hout, vangen fijnstof af met hun bladeren en zetten verontreinigende stoffen om naar frisse zuurstof die wij veilig kunnen inademen.

CO2
Er zijn heel wat wetenschappelijke studies uitgevoerd om de CO2-opname van een boom te kunnen bepalen. Maar de CO2-balans van bomen verschilt sterk tussen het soort bomen, de locatie, tussen seizoenen en tussen perioden met hetzelfde klimaat of weer. Als we rekenen met een gemiddelde van 24 kg CO2 per jaar voor een volgroeide boom, dan zou een stadsbos van 70.000 bomen 1.680.000 kg CO2 per jaar opnemen. Ter vergelijking: per 1000 kg CO2 uitstoot smelt er zo’n 3 m2 aan poolijs.

Zuurstof
Bomen halen niet alleen CO2 uit de lucht, ze maken ook zuurstof aan. Zuurstof die wij dagelijks inademen en nodig hebben om te kunnen overleven. In een interview vertelt bomenexpert Johan van Galen Last: “Een boom waarvan de stam op het dikste punt een doorsnede heeft van ongeveer twintig centimeter, produceert ongeveer vijftig kilo zuurstof per jaar. “Eén persoon verbruikt gemiddeld ongeveer 180 kilogram zuurstof per jaar.” Een stadsbos zou dan 3.500.000 kilogram zuurstof per jaar maken, genoeg om zo’n 20.000 mensen te laten leven.

Amsterdam - 26 november 2022: De Gezonde Stad. Foto: Tammy van Nerum

BIODIVERSITEIT

2. Bomen zorgen voor biodiversiteit

Niet alleen mensen hebben voordeel van bomen, ook voor onze dierlijke stadsgenoten en planten zijn ze heel belangrijk. Vogels bouwen er hun nestjes in, eekhoorntjes vinden er beschutting en bijen en andere insecten halen nectar en stuifmeel uit de bloesem. Op een grote meidoorn kunnen bijvoorbeeld wel 209 verschillende diersoorten leven.

Veerkracht
Om de stad gezond te houden in het licht van klimaatverandering, waarbij bomen steeds vaker te maken krijgen met stress, droogte en ziekten, is biodiversiteit essentieel. Een stad met veel verschillende boomsoorten is veerkrachtiger en beter bestand tegen deze uitdagingen.

Netwerk
Door bomen verspreid over de stad te planten, zorgen we er bovendien voor dat dieren zich veilig van het ene naar het andere gebied kunnen verplaatsen en vergroten we het leefgebied van allerlei soorten dieren in de stad. Als dan ergens het voedsel op is of een schuilplaats verdwijnt, kan een vleermuis, vogel of vlinder naar een nieuwe plek trekken. Ook dat zorgt voor een veerkrachtiger ecosysteem binnen de stad. Kortom, zonder bomen geen leven in de stad!

Lees in deze blog meer over biodiversiteit in de stad!

Biodiversiteit

WATEROPVANG

3. Bomen vangen overtollig water op

Na een flinke hoosbui lopen de riolen steeds vaker over en staan de straten onder water. Waar moeten we naar toe met al dit water?

Bomen weten er wel raad mee. Zij nemen water op met hun wortels en maken de grond beter doordringbaar zodat overtollig water eenvoudiger kan weglopen. Met hun bladeren vangen ze regendruppels op, waardoor het niet in één keer de grond bereikt en het kan verdampen.

50 emmers
Een stadsboom kan wel 500 liter per jaar afvangen, dat is 50 volle emmers van tien liter. Een stadsbos van 70.000 bomen zou dan jaarlijks 35.000.000 liter water afvangen. Dat scheelt een hoop overstromingen!

VERKOELING

4. Bomen houden de stad koel

Een boom is een levende airco. Sterker nog: een heel grote boom verkoelt evenveel als 10 airco’s samen! Wist je dat het in de stad vaak veel warmer is op een zomerse dag dan daarbuiten? Dit komt door het zogenaamde hitte-eiland effect: versteende gebieden warmen snel op en koelen langzaam af, waardoor het op bebouwde plekken in grote steden wel 7 graden warmer kan worden dan op bijvoorbeeld het platteland.

Parkeffect
Bomen gaan dit effect tegen en helpen zo de stad een stukje koeler te maken. Met hun takken vol bladeren geven ze niet alleen schaduw maar verdampen ze ook water. Je merkt dit al als je een park inloopt. Grote bomen kunnen wel zo’n 370 liter per dag verdampen en daarmee de lucht zo’n twee tot drie graden verkoelen, als dat niet verfrissend is!

GELUK

5. Bomen maken ons gezonder en gelukkiger

Het is echt waar: bomen maken ons gelukkig! Als we in een groene omgeving zijn voelen we ons minder gestresst, zijn we productiever in ons werk en herstellen we zelfs eerder van ziekte, om maar een paar voordelen te noemen. Uit een onderzoek in Toronto bleek dat tien extra bomen per stratenblok ervoor zorgen dat leeftijdsgerelateerde gezondheidsklachten gemiddeld zeven jaar later optreden!

Meer bomen
Uit ons jaarlijkse onderzoek De Gezonde Stad Monitor lijkt dat 83% van de Amsterdammers meer bomen belangrijk vinden voor de stad. En geef maar toe: wie wordt er niet blij van het zien van een prachtige boom?

IMPACT

Big = Beautiful

Voor alle bomen geldt: hoe groter en ouder de boom, hoe belangrijker hij is voor de stad. Zo zorgen meer bladeren en diepere wortels voor betere wateropvang en luchtfiltering, geeft een grotere boom meer schaduw bij hitte en een fijne leefomgeving voor vogels, bijen en andere dieren. Als het op bomen aankomt: hoe groter, hoe beter! We moeten dus niet alleen nieuwe bomen planten, maar ook de bestaande bomen in de stad goed beschermen.

Volle grond
De beste plek om een boom te planten is in de volle grond; in je tuin of je volkstuin, bij jou op de sportclub, op het schoolplein, op een plek waar hij de ruimte heeft om uit te groeien tot een flinke boom. Zolang het een ‘privéterrein’ is kun je er een boom planten.

Privéterrein
Helaas is het niet mogelijk om bomen te planten in de openbare ruimte. De straten van Amsterdam liggen vol leidingen en kabels. Dit maakt het planten van bomen op deze plekken lastig. Daarnaast zijn er vaak uitgebreide bestemmingsplannen die dit moeilijk maken. Op privéterreinen kan het dus wel!

Balkon
Mocht je niet beschikken over een tuin dan kun je de boom ook in een pot planten. Ook met een boom op balkon draag je bij, want dit zorgt bijvoorbeeld voor extra voedsel en beschutting voor de dieren in de stad.

MEEDOEN

Plant mee aan een stadsbos!

Bomen zijn dus superbelangrijk voor de stad. Zonder bomen geen leven! In november gaan wij met ons project Bomen voor Amsterdam minimaal 1000 bomen planten, in tuinen en op balkons. Wil jij ook je eigen boom in Amsterdam? Meld je aan voor onze community om als eerste te horen wanneer jij er één kunt aanvragen!

Doneren
Tip: kun je zelf geen boom kwijt maar wil je wil bijdragen aan meer bomen voor de stad? Doe dan een donatie!

Vraag nu jouw boom aan!

Aanvragen

Bronnen

 

  • Wateropvang
    https://www.itreetools.org/documents/511/The_Benefits_of_Trees_Results_of_i-Tree_Eco_in_the_Netherlands.pdf
    https://oss.bestuurlijkeinformatie.nl/Document/View/ce01c552-b740-4ef7-acdc-5da07f18d849
  • Schone lucht
    https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/gesprek-met-bomenexpert-johan-van-galen-last
    https://www.encon.eu/nl-BE/berekening-co2-compensatie-bomen#:~:text=Als%20samenvatting%20uit%20de%20diverse,hectare%20300%20tot%20500%20bomen.
  • Verkoeling
    https://www.wur.nl/nl/onderzoek-resultaten/onderzoeksinstituten/environmental-research/dossiers/5-weetjes-over-hitte-in-de-stad.htm
    https://www.wur.nl/nl/Publicatie-details.htm?publicationId=publication-way-353936383434
    https://planboom.nl/nieuws/waarom-een-boom-in-de-stad-een-goed-idee-is/
    https://www.thedailygreen.nl/een-boom-werkt-net-zo-verkoelend-als-10-aircos-feit-of-fabel/
  • Biodiversiteit
    https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/gesprek-met-bomenexpert-johan-van-galen-last
    https://edepot.wur.nl/460542
  • Geluk & gezondheid
    https://edepot.wur.nl/412102