Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Van versteend sfeerloos plein tot gezellig groen buurtpark!

Met die missie gingen Merel en Eline samen met Park om de Hoek en de buurt aan de slag om de Minahassastraat in de Indische Buurt een groene makeover te geven. Ze keken al jaren uit op een versteend sfeerloos plein bij hun voor de deur en wilden daar iets aan veranderen. Ze kregen het idee om het pleintje om te toveren tot een inspirerend groen stukje stad, schakelden de hulp in van Park om de Hoek en trommelden hun buren op. Samen staken zij de handen uit de mouwen. Het resultaat: een groen park voor de hele buurt. Hoe dat precies in zijn werk ging? Lees het hier!

  • Geplaatst 24 april 2019

Waarom moest er juist hier een Park om de Hoek komen?

“Er waren vooral heel veel stenen, weinig groen, en een paar verdwaalde speeltoestellen. Daar word je niet bepaald vrolijk van, vooral niet als het waait of regent”, vertelt Merel. Het autovrije deel van de Minahassastraat werd door de buurtbewoners omschreven als een ongezellige doorloop, waar vooral scooters doorheen sjeesden. Daar moest nodig iets aan veranderen vonden Merel en Eline, beiden actief binnen de duurzaamheidscommissie van het appartementencomplex waarin zij wonen. Via via kwamen zij terecht bij Park om de Hoek en dat was precies wat hier nodig was! “Een gezellig en groen buurtpark waar je elkaar kunt ontmoeten”.

Buurt

Samenwerkende buren

Al snel ontstond er een kerngroep die enthousiaste buurtbewoners bij elkaar bracht,  samen gingen zij aan de slag en kwamen zij tot een ontwerp voor het Park om de Hoek. Het initiatief van Merel en haar buurvrouw heeft gezorgd voor veel enthousiasme in de Minahassastraat. “Je merkt dat niemand het oneens is met het aanleggen van het parkje, de meesten zijn erg enthousiast en een paar van de enthousiastelingen willen zich er ook echt inzetten en tijd voor vrij maken” vertelt Merel. Twee VVE’s zijn betrokken bij het initiatief, wat er volgens Merel echt voor heeft gezorgd dat veel buren samenwerken en dat ideeën van alle kanten komen. “Dat is echt heel leuk om te merken. We hebben het echt samen gedaan.”

Groen

Groen doet iets met je

“Het groene buurtpark doet iets met de mensen hier. Mensen komen samen op het pleintje aangezien het een doorloop is naar de moskee. Ook de medewerkers van Studio Jux, een modemerk dat hier in de buurt zijn kantoor heeft, komen hier lekker in de zon zitten, kletsen en misschien wel lunchen!” vertelt Merel enthousiast. Ook is de positiviteit van de buurtbewoners terug te zien in het contact dat ze met elkaar hebben: ‘‘Het is leuk om met elkaar contact te hebben over iets positiefs. Je komt niet in contact omdat er overlast is, maar omdat we samenwerken aan een positieve verandering in de buurt. Daarom kan ik een Park om de Hoek buurtbewoners in andere Amsterdamse buurten zeker aanraden! Je buurt wordt er een stuk mooier, groener en gezelliger van.”

Na de plantdag in februari waar buurtbewoners samen met de hoveniers van Donkergroen en boomverzorgers Max en Max hebben geholpen met de beplanting van onder andere een perenboom, is het parkje realiteit geworden. Met het zomerseizoen voor de boeg zullen de buurtbewoners lekker genieten van het groen met elkaar!

Feest

Openingsfeest

Op 19 mei vindt het openingsfeest van het park plaats! Wil je inspiratie opdoen voor een eventueel Park om de Hoek bij jou in de buurt of wil je gewoon even kijken hoe mooi het is geworden? Kom vooral langs tussen 16.00 tot 18.00 in de Minahassastraat in Amsterdam Oost

Ook iets voor bij jou in de buurt? Bekijk de website van Park om de Hoek

Bekijk de website

Neem contact op met Aukje

Aukje is projectleider

Aukje Ypma is projectleider en zet bij De Gezonde Stad projecten op die Amsterdam duurzamer maken. "De stad mooier maken met een community van Amsterdammers en aanjagers is waar mijn hart ligt. Dit is ook wat ik voorheen als freelancer deed door verschillende bottom-up projecten op te zetten in samenwerking met bewoners. Ik zet me in voor een groene stad waar we circulair met grondstoffen omgaan".