Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Potverdorie! Minder voedselverspilling smaakt beter

Charlotte & Joep startten twee jaar geleden het anti-voedselverspillingsconcept Potverdorie!, omdat ze zich verbaasden over hoe we met ons eten omgaan. Potverdorie! Dat kan niet zo langer, daarom besloten zij er lekkere jam, chutney en pickles van te maken. We spraken ze en vroegen hoe dat gaat.

  • Geplaatst 14 augustus 2018

Een concept tegen voedselverspilling. Hoe is dat begonnen?

“Het begon allemaal toen we een keer in de supermarkt liepen en we een medewerker de ‘net iets minder perfecte’ groenten uit de schappen zagen verwijderen. We vroegen hem wat er met deze groenten ging gebeuren. Toen het antwoord ‘weggooien’ was, sloegen wij steil achterover. We vroegen of wij het niet mee konden nemen. Zo gezegd, zo gedaan. Dit groeide uit tot het wekelijks ophalen van overgebleven groenten bij deze supermarkt. Daar hebben we de eerste potjes jam van gemaakt. Toen we voelden dat we met iets goeds bezig waren, gingen we naar de Dappermarkt en enige tijd later reden wij met een afgeladen Volvo stationwagen vol afgedankte groenten weg bij het Food Center. Producenten zijn er blij mee omdat ze het anders weggooien of in de vergister doen. Wij ook, want wij hadden een concept voor een bedrijf met een missie.”

Afval

Een missie die laat zien: afval bestaat niet

“In de natuur groeit alles op verschillende manieren in allerlei vormen. Met Potverdorie! laten we zien dat er eigenlijk dus niet zoiets bestaat als een restproduct. Waarom zou je die gespikkelde tomaat niet kunnen eten? Dat is nog steeds een fantastisch lekker product. Potverdorie! is een signaal dat we af willen geven aan de industrie en aan consumenten. Dit blijven we net zo lang zeggen, totdat voedselverspilling niet meer bestaat en we onszelf kunnen opheffen. Door samen te werken met andere verspillingsinitiatieven, zoals Instock en Kromkommer proberen we meer impact te maken in de stad en het bij nog meer mensen tussen de oren te krijgen.”

Amsterdam

Wat is jullie droom voor Amsterdam?

“Hoe mooi zou het zijn als er op het Food Center een plek komt, waar reststromen centraal verwerkt kunnen worden. Dan kunnen we samen met de industrie en alle verspillingsconcepten nog veel meer impact maken; doordat we minder kilometers afleggen en we werkgelegenheid creëren. Daar zou bijvoorbeeld ook een verspillingsrestaurant kunnen komen. Een andere droom is als de horeca meer gaat werken met welk overgebleven voedsel er op dat moment beschikbaar is. Als wij een bulk groenten beschikbaar hebben, hoe mooi zou het zijn als we dat kwijt konden aan een restaurant dat daar mee kookt.”

41,2 kg

Verspilling per persoon

We verspillen gemiddeld 41,2 kilo aan voedsel per persoon per jaar

13%

In de prullenbak

13% van het voedsel dat wij in Nederland kopen, eindigt in de prullenbak

Actie

Wat kunnen wij doen tegen voedselverspilling?

“Bedenk altijd, jij hebt als consument meer invloed op de wereld dan je denkt. Een aantal handige tips, waar je direct het verschil mee kunt  maken zijn:

  • Knijp, voel, ruik, proef voordat je iets weggooit;
  • Werk met een boodschappenlijstje;
  • Organiseer een gezellig kliekjes-diner met je buren of deel uit wat je over hebt;
  • De tenminste houdbaar tot-datum betekent dat het vaak nog (veel) langer goed is. Het betekent in geen geval ‘weggooien Op datum’
  • Meld je aan als vrijwilliger bij de Buurtbuik;
  • Kook met het boek Instock Cooking, vol met verspillingsrecepten.”

Help mee

Bijdragen tegen voedselverspilling!

Potverdorie producten koop je bij speciaalzaken zoals de Landmarkt of gewoon online via de website. Een hele eenvoudige manier om een bijdrage te leveren aan voedselverspilling.

Kijk voor de verschillende Potverdorie! verkooppunten op de website www.potverdorie.nl 

Foto credits: Eva Plevier & Marjoleine Boonstra