Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Peter de Koning, bestuiver van stad en land

Wist je dat de stad een uitstekende leefomgeving is voor bijen, insecten andere bestuivers? Tenminste, wanneer er voldoende biodiversiteit in de stad aanwezig is. Dat is precies waar Peter de Koning van The Pollinators zich mee bezighoudt, grootschalige zaaiacties opzetten waarmee jij zelf aan de slag kan met het planten van bloemen en andere gewassen.

  • Geplaatst 3 mei 2018

Peter Pollinator

Wie op Peter de Konings, aka Peter Pollinators, Linkedin-profiel kijkt, ziet dat hij zichzelf omschrijft als ‘protector of the planet’. Geïnspireerd door het boek ‘Blijf de aarde trouw’ van Henk Manschot, werkt Peter met The Tipping Point Foundation aan campagnes en projecten waarmee mensen zich in kunnen zetten voor een duurzame wereld. Een van die projecten is The Pollinators, waar het draait om bewustwording van het belang van biodiversiteit. Dit doen zij door landelijke acties op touw te zetten waarbij mensen zelf aan de slag gaan met het zaaien en planten van bloemen. 

Missie

Wat is jouw missie bij The Pollinators?

“Bij The Pollinators willen we zorgen voor een gezonde leefomgeving voor bestuivende diersoorten. Dit doen we door zaaiacties op touw te zetten, mensen te activeren om zelf aan de slag te gaan, lokale initiatieven in het zonnetje te zetten en partijen te verbinden die onze missie delen. Zo hebben we op 22 april door het hele land 30 zaaiacties georganiseerd met onze partners. In totaal zijn er genoeg zaadjes uitgedeeld om 25 hectare grond te bezaaien. Dat zijn 50 voetbalvelden vol met verschillende bloemen!”

Natuur

Een bezig bijtje! Dus als ik het goed begrijp handel je op meerdere niveaus. Je laat mensen kennismaken met duurzame thema’s en je zet ze in beweging.

“Dat klopt, ik denk dat het voor mensen makkelijk is om duurzame keuzes te maken als je meer met de natuur bezig bent. Soms vergeten we hoe mooi en bijzonder de natuur is en dat wij niet de koning ervan zijn. Als je zelf bijdraagt aan het bouwen van de wereld, bijvoorbeeld door het zaaien van zaadjes, voelt de natuur ook weer meer van jou.”

Dat is niet alles

Super tof! Nu heb ik gehoord dat naast wat je doet bij The Tipping Point Foundation je nog veel meer doet, klopt dat?

“Zelf ben ik erg geïnteresseerd in inheemse culturen, omdat die mensen heel dicht bij de natuur staan. In de Filipijnen heb ik 50 hectare aan heilig bos gekocht, zodat dit in handen van een inheemse stam blijft. Voor de andere 50 hectare heb ik een actie op touw gezet zodat die door andere mensen nog gekocht kan worden. Ook ben ik onderdeel van Man in the Box, adventure-based trainingen voor persoonlijke ontwikkeling met de basis bij inheemse culturen en de natuur. Ook heb ik afgelopen januari samen met mijn broer Michiel een VOPA-challenge opgezet: een maand lang geen dierlijke, niet-biologische, in plastic verpakte en alcoholische producten consumeren. Makkelijk was het niet en daarom misschien wel extra belangrijk!”

Amsterdam

Wat is jouw droom voor de stad?

“Overal waar het kan moet de kans gepakt worden om meer groen te krijgen. Bijvoorbeeld door groene daken en het planten van bomen. Juist de nieuwbouw is bij uitstek een kans om groen te integreren in het stadsbeeld. De stad moet een plek zijn waar de link met de natuur nog aanwezig is. In mijn droom Amsterdam wonen mensen die bewust handelen en zich onderdeel voelen van het ecosysteem. Amsterdammers die een verhaal hebben dat werkelijk een inspiratiebron vormt voor steden elders ter wereld.”

Wat je kan doen

Wat kan elke Amsterdammer doen om de stad groener te maken?

“Mensen kunnen vandaag al beginnen met het zaaien van verschillende zaadjes, om de biodiversiteit in Amsterdam te versterken! Daarnaast kunnen mensen hun dieet veranderen. Vegetarisch of veganistisch en natuurlijk biologische diëten. Biologisch geteeld voedsel is beter voor de biodiversiteit, omdat de natuur meer zijn gang kan blijven gaan. Daarnaast zouden mensen hun groenten en fruit kunnen halen in de stadstuinen die we in Amsterdam hebben. Bio én lokaal! De grootste boodschap die ik wil meegeven is dat we allemaal gewoon moeten dóen, dan worden er stappen gezet.”

Meer horen van The Pollinators? Woensdag 16 mei leiden zij samen met Odin een Greendoc over bijen in op De Ceuvel. Houd hun facebookpagina en website in de gaten voor alle zaaiacties die zij organiseren.

Zelf doen

Je kan natuurlijk ook zelf aan de slag!

  • Plant bloemen in je tuin of je balkon, mooi voor het oog én voor de biodiversiteit.
  • Neem een geveltuin, deze kan je gratis aanvragen. Check hier de voorwaarden voor een geveltuin.
  • Kijk of er bij jou in de buurt de mogelijkheid is om een Park om de Hoek te bouwen.
  • Doe een dakscan en kom erachter of jouw dak een groen dak kan worden, vol met diverse bloemen en planten.

Neem contact op met Jitske

Jitske is manager pr- en communicatie

Jitske zet ideeën om in woorden en woorden in ideeën. Naast een talenknobbel heeft ze ook supergroene vingers! Geen kaal stukje grond of lege plantenbak ontsnapt aan haar aandacht. Via onze community motiveert ze Amsterdammers om zelf de handen uit de mouwen te steken. Wil je samenwerken met De Gezonde Stad of heb je een persvraag, neem contact op!