Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Omarm de chaos voor een duurzame samenwerking

‘Er gaan hele mooie dingen gebeuren als iedereen vanuit kracht en liefde meehelpt.’ Elke maand interviewt De Gezonde Stad een duurzame Amsterdamse koploper. Deze maand spreken we Dina El Filali. Overdag maakt zij als engineer energietransities democratischer, duurzamer en diverser. ‘s Nachts gebruikt zij haar creativiteit en enthousiasme om deze complexe wereld te vertalen naar spoken word.

  • Geplaatst 8 maart 2022

Handen uit de mouwen

Dina El Filali is een duurzame duizendpoot. Met haar aanstekelijke enthousiasme en liefde voor mens en natuur vergroent ze stad en land als koploper en engineer. Voor Regio Foodvalley zet Dina samen met een collega een living lab op om te kijken hoe we waterstof voorzieningen in kunnen gaan zetten in energietransities. Daarnaast werkt ze voor de Floriade waarin ze kennisontwikkeling mogelijk maakt tussen verschillende partijen. Er wordt hierbij nagedacht hoe we de groene stad van de toekomst samen kunnen bouwen, voeden en ontwikkelen. Daarnaast is Dina bezig met het schrijven van een verhaal over ‘de kracht van de stedeling’. In deze blog vertelt ze hoe zij stedelijke netwerken duurzamer, diverser en liefdevoller maakt. 

De aanpak

Hoe draag jij bij aan een duurzamer Amsterdam?

‘Ik vind dit een hele mooie vraag. Toen ik hier naartoe fietste moest ik denken aan een Whatsapp audio die een vriendin mij vanochtend opstuurde. Ze zei: ‘Dina, ik wil je bedanken voor jouw kindness en pure liefde.’ Dat is voor mij hoe ik bijdraag aan een gezonde stad. Uit liefde voor mijn medemens en de natuur probeer ik weloverwogen keuzes te maken in mijn dagelijkse leven. Ik denk bijvoorbeeld na hoelang ik douche, of ik het OV pak en welke bananen ik koop.’ 

Binnen haar werk geeft Dina trainingen over empowerment en klimaatverandering. Ook probeert ze anderen in hun kracht te zetten met spoken word. Voor Pakhuis de Zwijger deelde ze bijvoorbeeld een mooie boodschap (zie de video onderaan de blog) waarin ze haar visie vertelt over de toekomst van Amsterdam.

Als engineer geeft Dina ook een stem aan een divers publiek. ‘Ik wil bewoners maar ook belanghebbende partijen empoweren met kennis, de juiste middelen en een goed netwerk zodat ze kunnen meedoen aan de duurzame transitie. Het is belangrijk te beseffen dat we energienetwerken kunnen vergroenen als we rekening houden met alle individuen. We moeten mensen bewust maken dat ze invloed hebben.’ 

De start

Waar is jouw interesse voor ingewikkelde energietransities begonnen?

Dina ontrafelt complexe systemen in haar werk en houdt van die chaos. ‘Ik vind dat heerlijk.’ Dina lacht en vertelt dat ze Marokkaanse roots heeft en dit land veel bezoekt. ‘Doordat ik vanaf jonge leeftijd iedere zomer naar Marokko ging, werd ik met verschillende wereldbeelden gefronteerd. Ik zag ontboste bergen en groene landschappen. Ik zag armoede en rijkdom. Vanuit die frictie is een soort behoefte ontstaan om verandering teweeg te brengen. Nu houd ik mezelf bezig met de vraag hoe we steden efficiënt en flexibel in kunnen richten. Zo kunnen we toewerken naar een veerkrachtige en duurzame stad.’

De toekomst

Wat is jouw droom?

Dina droomt van een stad die eerlijk, veerkrachtig en circulair is. Een stad waarin alle actoren zodanig verbonden zijn, dat ze samenwerken en allemaal een stem hebben. ‘Dit klinkt zweverig, maar ik geloof het echt. Eigenlijk willen we allemaal hetzelfde: een duurzame kwaliteit van leven. In 2050 zal 70 tot 80 procent van de wereldbevolking in steden wonen. Zou het niet mooi zijn om duurzaamheid en het oplossen van deze problemen samen op te pakken? We zijn nu in Nieuw-West. Dit is het groenste stadsdeel van Amsterdam, maar het kent ook veel armoede. Daar hebben we nog een slag in te slaan. We hebben een verantwoordelijkheid in te nemen als stedelingen: of je nu ingenieur, ambtenaar of energieleverancier bent.’

De visie

Hoe ziet jouw ideale amsterdam eruit?

‘Onze vorige burgemeester Eberhard van der Laan noemde Amsterdam een lieve stad. Ik denk dat we voor liefde en verandering moed nodig hebben. Een Amsterdam waarin iedereen verantwoordelijkheid neemt en empowered is. Er gaan hele mooie dingen gebeuren als iedereen vanuit kracht en liefde meehelpt.’

‘Een ideaal Amsterdam zou ook heterogener werken. Vroeger had je op een kleine schaal een schoenmaker, een kaasboer, een supermarkt en een school. Door de industriële revolutie zijn we gaan groeien en alles efficiënt uit elkaar gaan halen. Maar efficientie gaat ten koste van veerkracht. Ineens had je een bedrijventerrein daar en een woonwijk daar. Het is belangrijk deze functies weer bij elkaar te brengen. Als we steden inrichten zoals vroeger, ben je veel diverser en daardoor ook veel duurzamer en flexibeler. Je kunt dan alles in je omgeving terugvinden en makkelijker schakelen. Flexibiliteit en diversiteit zou ik hele mooie kernwaardes vinden om een stad mee in te richten.’

Aan de slag

Wat kan ik morgen doen om de stad duurzamer te maken?

Dina denkt lang na voordat ze deze vraag beantwoordt en zegt dan: ‘Ik denk dat je even stil moet staan. We gaan heel hard. Dit interview is ook best snel gegaan. Ik betrap me er zelf ook vaak op dat ik in de waan van de dag verzeild raak.’ Dina lacht en zegt: ‘Sta even stil en handel uit liefde. Ik zou bij jezelf inchecken en nadenken hoe jij duurzamer kunt leven. Probeer ook stil te staan bij de wereldbeelden van andere mensen op straat. Ga terug naar je nieuwsgierige staat van zijn. We gaan vaak te snel vooruit en denken onterecht dat we het allemaal wel weten.’

‘Het mooie is dat we in relatie staan met elkaar en onze omgeving. Op het moment dat ik op een liefdevolle manier naar jou sta te kijken, krijg ik het ook terug. Het is actie en reactie! De meeste mensen handelen naar hun kunnen. Dat is eigenlijk the bottom line. Met vertrouwen kunnen we dan groeien naar een duurzame en verbonden stad.’