Nieuw: 10 feiten voor een duurzamer Amsterdam!

Bekijk meer!

Meer groen in je straat, zo doe je dat!

Jeuken je handen om jouw buurt wat groener te maken? Met meer planten, groene gevels, bomen en kleine parkjes tussen de gebouwen, maken we de stad een betere plek om te wonen! In deze blog lees je hoe je jouw eigen straat groener en gezelliger maakt.

  • Geplaatst 27 maart 2021

Je eigen jungle voor de deur

Ben jij ook klaar met al die tegels en wil je het liever lekker groen bij jou voor de deur? Dat kan! Meer groen in de straat ziet er niet alleen veel gezelliger uit, maar het is ook nog eens heel erg goed voor de stad. De planten in de stad werken eigenlijk als een spons. Ze houden regenwater vast en geven dit langzaam weer af aan de lucht. Zo blijft de stad zomers lekker koel. En het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit. Genoeg redenen om aan de slag te gaan dus!

Opties

Wat kan jij doen voor meer groen?

Er zijn super veel dingen die jij kunt doen voor meer groen in je straat! Je kan klein beginnen of meteen groots uitpakken. We zetten een aantal opties voor je op een rijtje. 

  • Vraag een geveltuin aan
    Tegels eruit, planten erin! Als je weinig ruimte in je straat hebt, dan ga je gewoon de hoogte in. In deze blog helpen we je op weg met het aanleggen van een geveltuin.
  • Leg een boomparkje aan
    Een minituintje rond een boom in jouw straat? Dat kan! Motiveer je buren om ook mee te doen, dan heb jij straks geen Vondelpark meer nodig, maar haal je het parkgevoel gewoon naar je eigen straat. 
  • Adopteer een plantenbak
    De gemeente is (net als wij) fan van groene straten. En daarom plaatsen ze graag een plantenbak of boombak in jouw straat. Zo werkt het.
  • Begin een Park om de Hoek
    Als je wat meer ruimte hebt, is een Park om de Hoek of postzegelpark in jouw buurt een goede optie. Transformeer dat saaie grijze plein tot een parkje voor de buurt. Om te spelen, sporten of ontspannen, en om elkaar te ontmoeten. Op deze website vind je een handig stappenplan. 
  • Start je eigen buurtmoestuin
    Wil je je eigen voedsel verbouwen? Leg een moestuin aan waarvan de hele buurt kan genieten! De grond in Amsterdam is vaak vervuild, dus het is dan wel belangrijk om de kwaliteit van de grond goed te checken. Via de GGD vind je meer informatie over hoe het met de grond in jouw buurt gesteld is. Een alternatief voor moestuinieren in de volle grond is moestuinieren in bakken. Dat is heel simpel: met twee opzetranden op een pallet en worteldoek aan de binnenkant heb je een goedkope, duurzame en goed werkende moestuinbak. 

Voordat je aan de slag gaat met het vergroenen van jouw buurt is het belangrijk om de verschillende mogelijkheden te verkennen. Neem om te beginnen contact op met de gebiedsmakelaar van jouw buurt, die kan jou vertellen wat er mag en kan in jouw straat! Voor het gesprek met de gebiedsmakelaar is het handig om al eens het animo bij je buren te peilen. Als je veel enthousiaste buren hebt, sta je sterker!

Samen met de WUR brachten we een aantal geschikte plekken in kaart.

Check de kaart van Amsterdam

Plan

Hoe start ik en waar moet ik op letten?

Voor een geveltuin, plantenbak of boompark zijn de volgende stappen niet nodig, maar als je een wat groter postzegelpark of Park om de Hoek wil aanleggen, is het handig om een buurtbijeenkomst te organiseren. Deel flyers en posters uit, met een uitnodiging om mee te doen aan het ontwerpproces. Een stappenplan voor een buurtbijeenkomst en ontwerp vind je hier.

Als je samen met je buren een mooie ontwerp hebt gemaakt, is het slim om nog een keer met de gebiedsmakelaar te gaan zitten. De kans is namelijk groot dat je nog een aantal wijzigingen moet aanbrengen, zodat je ontwerp past binnen de regels van de gemeente.

Tijdens een tweede buurtvergadering pas je het ontwerp aan met de input van de gebiedsmakelaar. Nodig een ontwerper uit voor de bijeenkomst, zodat het ontwerp definitief gemaakt kan worden. Deel dit aangepaste ontwerp vervolgens weer met het stadsdeel, zodat zij de laatste check kunnen doen en het ontwerp hopelijk kunnen goedkeuren! 

Financiering

Hoe financier ik mijn stukje groen?

Natuurlijk kost de aanleg van jouw postzegelpark of Park om de Hoek ook geld. Gelukkig wordt groen in Amsterdam gefinancierd met geld uit verschillende hoeken. Denk hierbij aan subsidies vanuit de gemeente, bedrijven, fondsen en crowdfunding door de buurt zelf. 

1. Subsidies
Het is mogelijk om subsidie te vragen van de gemeente. Check bijvoorbeeld de Groen in de buurt-subsidie voor geveltuinen en groene daken. Ook zijn er verschillende subsidiemogelijkheden voor elke buurt in Amsterdam.

Met enige creativiteit kun je andere manieren vinden om jouw project te financieren. Kijk bijvoorbeeld eens onder subsidies voor wonen en leefomgeving voor de subsidie bewonersinitiatieven van jouw stadsdeel, voor financiering van sociale activiteiten in jullie stukje groen.

2. Buurtfondsen
Verder zijn er verschillende buurtfondsen die je zou kunnen proberen, zoals Mensen maken Amsterdam, Postcode Loterij Buurtfonds.Als het om een tijdelijk braakliggend terrein gaat, bekijk dan het Piet Oudolf Groen in de Buurt-fonds.

3. Crowdfunding
Crowdfunding is een manier waarop iedereen die het stukje groen een warm hart toedraagt een bijdrage kan leveren. Schakel met een crowdfundingactie het netwerk van je hele buurt in. Als elke persoon binnen jullie netwerk een klein bedrag geeft, kan dat bij elkaar een grote som zijn.

 

Onderhoud

Hoe houd je het mooi?

Onderhoud, ook iets om over na te denken. Je wilt natuurlijk dat jouw groene gevel of postzegelpark er tiptop uit blijft zien. Er moet af en toe gesnoeid worden, of misschien hebben de planten zomers wat extra water nodig. Het groen moet dus goed beheerd worden. Een voorwaarde voor een eigen stukje groen is ook dat omwonenden gezamenlijk het beheer en onderhoud oppakken. Jullie zullen daar een zelfbeheercontract voor ondertekenen met het stadsdeel.

Het mooiste is natuurlijk als zoveel mogelijk buren meehelpen aan het onderhouden van het nieuwe stukje groen! In dit document kan je de activiteiten invullen voor een handig overzicht voor iedereen.

Openingsfeest

Party time!

Het groen wordt eindelijk aangelegd, en dat vraagt om een feestje! Tijd om de handen uit de mouwen steken. Hier vind je tips voor een geslaagd buurtfeest. Zorg in verband met (geluids-)overlast dat iedereen weet wanneer de activiteit zal plaatsvinden. Bespreek hiervoor met het stadsdeel of zij een brief aan de buurt kunnen sturen. In deze brief kan je dan meteen de uitnodiging voor de activiteit en het openingsfeest opnemen. Of maak er een coronaproof borrelestafette van. 

Mini

Ga voor groen!

Jouw straat groener maken is dus zo moeilijk nog niet! Kijk of er bij jou in de buurt ruimte is voor geveltuinen, boomparkjes of plantenbakken en geniet straks van meer groen bij jou op de stoep. 

Heb je nog vragen? Laat het ons weten, we denken graag met je mee. En stuur ons een bericht als je al een heel eind op weg bent met jouw straat, dat vinden we leuk om te zien! 

Neem contact op met Aukje

Aukje is projectleider

Aukje Ypma is projectleider en zet bij De Gezonde Stad projecten op die Amsterdam duurzamer maken. "De stad mooier maken met een community van Amsterdammers en aanjagers is waar mijn hart ligt. Dit is ook wat ik voorheen als freelancer deed door verschillende bottom-up projecten op te zetten in samenwerking met bewoners. Ik zet me in voor een groene stad waar we circulair met grondstoffen omgaan".